Γυναίκα

Ινομυώματα μήτρας: O FDA εγκρίνει νέο φάρμακο για τη θεραπεία τους

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενέκρινε το Myfembree ως την πρώτη θεραπεία για την βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία που σχετίζεται με τα ινομυώματα της μήτρας.

Από τις 17 Ιουνίου 2021, το φάρμακο διατίθεται σε ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο με παραπομπή γιατρού.

Σημειώνεται ότι τα ινομυώματα της μήτρας δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, αλλά όταν το κάνουν, η έντονη αιμορραγία και ο πυελικός πόνος επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Myfembree μπορεί να αλλάξει τη ζωή των γυναικών που μέχρι σήμερα είχαν περιορισμένες ή επεμβατικές επιλογές θεραπείας.

Πώς βοηθά το Myfembree;

Το Myfembree είναι ένα χάπι που περιέχει ανταγωνιστές των ορμονών γοναδοτροπίνη (relugolix), οιστραδιόλη (E2) και οξική νορεθινδρόνη (NETA), οι οποίοι συνεργάζονται για να διακόψουν την βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Στις μελέτες της Myovant Sciences σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Myfembree, αξιολογήθηκε το ποσοστό απόκρισης του φαρμάκου σε γυναίκες με ινομυώματα. Σημειώνεται ότι η απόκριση ορίστηκε ως 80 χιλιοστόλιτρα μικρότερου συνολικού όγκου απώλειας εμμηνορροϊκού αίματος και 50% μικρότερου όγκου απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 35 ημερών θεραπείας.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι το Myfembree παρουσίασε 72,1% και 71,2% ποσοστά απόκρισης στην εμμηνορροϊκή απώλεια αίματος την 24η εβδομάδα, σε σύγκριση με ποσοστό 16,8% και 14,7% αντίστοιχα στις γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι γυναίκες που έλαβαν Myfembree παρουσίασαν μείωση στην απώλεια αίματος κατά την εμμηνόρροια τους κατά 82% και 84,3%, αντίστοιχα.

Γιατί χρειάζονται νέες θεραπείες για τα ινομυώματα;

Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ινομυώματα της μήτρας, αλλά οι τρέχουσες ιατρικές θεραπείες είναι πολύ επεμβατικές. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για νέες θεραπείες κρίθηκε επιτακτική για την βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των γυναικών, γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω εκείνο που επηρεάζει τη ζωή τους περισσότερο είναι τα συμπτώματα που προκαλούν τα ινομυώματα.

Σύμφωνα με τον Ayman Al-Hendy, Καθηγητή στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το Myfembree μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα των γυναικών που δεν έχουν αποτελέσματα από τις τρέχουσες θεραπείες. «Πολλές γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά λόγω των κοινωνικών ταμπού που περιβάλλουν το θέμα της εμμηνόρροιας, πιστεύοντας ότι η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη επιλογή θεραπείας που έχουν», υπογράμμισε ο Δρ. Al-Hendy.

Όπως εξήγησε, το ενδεχόμενο μιας χειρουργικής επέμβασης τρομάζει πολλές γυναίκες, που επιλέγουν ενδεχομένως να υπομένουν τον πόνο και την βαριά εμμηνόρροια. Η ανακάλυψη λοιπόν, ενός φαρμάκου για τα ινομυώματα της μήτρας είναι πολύ σημαντική, γιατί επεκτείνει τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν αυτές οι γυναίκες, με ένα καθόλου επεμβατικό και επώδυνο τρόπο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

FDA Approves Myfembree to Treat Uterine Fibroids https://www.verywellhealth.com/the-fda-approves-myfembree-for-treatment-of-uterine-fibroids-5189436

LABEL: MYFEMBREE- relugolix, estradiol hemihydrate, and norethindrone acetate tablet, film coated https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=fc3feb73-cc84-43a8-aa32-b262460495e8

Management of Uterine Fibroids https://effectivehealthcare.ahrq.gov/sites/default/files/pdf/cer-195-uterine-fibroids-final-revision.pdf

MYOVANT SCIENCES AND PFIZER RECEIVE FDA APPROVAL FOR MYFEMBREE®, THE FIRST ONCE-DAILY TREATMENT FOR HEAVY MENSTRUAL BLEEDING ASSOCIATED WITH UTERINE FIBROIDS https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/myovant-sciences-and-pfizer-receive-fda-approval-myfembreer