Ενδοκρινολογικά

Ινσουλίνη: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι της και πώς λειτουργούν;

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και επιτρέπει στο σώμα σας να χρησιμοποιεί το σάκχαρο (γλυκόζη) από τους υδατάνθρακες των τροφών που τρώτε για ενέργεια ή να αποθηκεύει γλυκόζη για μελλοντική χρήση. Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση υγείας κατά την οποία ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει μόνος του το σάκχαρο στο αίμα μέσω της ινσουλίνης. Υπάρχουν δύο διακριτοί τύποι διαβήτη:

Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1): Ο ΣΔτ1, κάποτε γνωστός ως νεανικός διαβήτης ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία το πάγκρεας παράγει ελάχιστη ή καθόλου ινσουλίνη. Διαφορετικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής και ορισμένων ιών, μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση του ΣΔτ1.

Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2): Ο ΣΔτ2 είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μεταβολίζει το σάκχαρο. Στον ΣΔτ2, το σώμα είτε αντιστέκεται στις επιδράσεις της ινσουλίνης είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης. Οι γενετικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το υπερβολικό βάρος και η αδράνεια, έχουν καθιερωθεί ως παράγοντες που συμβάλλουν.

Όλοι οι ασθενείς με ΣΔτ1 και οι ασθενείς με πιο σοβαρές μορφές ΣΔτ2 πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα ινσουλίνης για να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα. Υπάρχουν πολλοί τύποι φαρμάκων ινσουλίνης που διατίθενται. Κάθε είδος έχει τη δική του μοναδική δράση και δεν είναι εναλλάξιμα. Το παρακάτω κείμενο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς λειτουργούν τα διάφορα φάρμακα ινσουλίνης και γιατί ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σας τα έχει συνταγογραφήσει. Η ινσουλίνη εγχέεται στον λιπώδη ιστό, ο οποίος τη βοηθά να απορροφηθεί από την κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένα φάρμακα ινσουλίνης λειτουργούν ταχύτερα από άλλα, αλλά δεν διαρκούν τόσο πολύ. Και ορισμένες ινσουλίνες διαρκούν περισσότερο, αλλά δρουν πιο σταδιακά από άλλες. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό για να καθορίσει το φάρμακο ινσουλίνης που είναι καταλληλότερο για εσάς.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της δράσης της ινσουλίνης;

Υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των φαρμάκων ινσουλίνης:

  1. Έναρξη: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει η ινσουλίνη να μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα.
  2. Χρόνος αιχμής: Χρόνος μετά τη χορήγηση, όταν η ινσουλίνη είναι η πιο αποτελεσματική στη μείωση της γλυκόζης του αίματος
  3. Διάρκεια: Πόσο καιρό η ινσουλίνη συνεχίζει να μειώνει τη γλυκόζη του αίματος

Η ινσουλίνη συνταγογραφείται με την αντιστοίχιση των χαρακτηριστικών μιας συγκεκριμένης ινσουλίνης με τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν μόνο ένα είδος ινσουλίνης, ενώ άλλοι λαμβάνουν συνδυασμό φαρμάκων ινσουλίνης για να προσαρμόσουν τον καλό έλεγχο της γλυκόζης.

Ποιοι είναι οι τύποι ινσουλίνης;

Υπάρχουν έξι κύριοι τύποι ινσουλίνης που είναι διαθέσιμοι.

  1. Ταχείας δράσης: Αυτές περιλαμβάνουν τις Apidra, Humalog και Novolog. Έχουν έναρξη σε λιγότερο από 15 λεπτά, κορύφωση σε 30 έως 90 λεπτά και διάρκεια δύο έως τεσσάρων ωρών.
  2. Τακτική (βραχείας δράσης): Περιλαμβάνουν τα Humulin R και Novolin R. Έχουν έναρξη σε μισή ώρα, κορύφωση σε δύο έως τρεις ώρες και διάρκεια τριών έως έξι ωρών.
  3. Ενδιάμεσης δράσης: Περιλαμβάνουν τη Humulin N και τη Novolin N. Έχουν έναρξη δύο έως τέσσερις ώρες, κορύφωση σε τέσσερις έως 12 ώρες και διάρκεια 12 έως 18 ώρες.
  4. Μακράς δράσης: Περιλαμβάνουν τα Levemir, Lantus, Semglee και Tresiba. Έχουν έναρξη αρκετών ωρών, ελάχιστη ή καθόλου αιχμή και διάρκεια 24 ώρες ή περισσότερο. Το Tresiba έχει αποδειχθεί ότι διαρκεί έως και 42 ώρες.
  5. Εξαιρετικά μακράς διάρκειας δράσης: Σε αυτά περιλαμβάνεται το Toujeo. Έχουν έναρξη έξι ωρών, καμία αιχμή και διάρκεια 36 ωρών.
  6. Συνδυασμοί/προαναμεμειγμένες: Αυτές συνδυάζουν ινσουλίνες ενδιάμεσης δράσης με κανονική ινσουλίνη και είναι βολικές για άτομα που πρέπει να χρησιμοποιούν και τις δύο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα μείγματα Humulin ή Novoline, Novolog Mix και Humalog Mix.
  7. Εισπνεόμενη ινσουλίνη: Αυτή έγινε διαθέσιμη το 2015 και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ινσουλίνη μακράς δράσης. Η Afrezza έχει έναρξη 12 έως 15 λεπτά, αιχμή 30 λεπτά και διάρκεια τρεις ώρες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Insulin, Medicines, & Other Diabetes Treatments https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/insulin-medicines-treatments

Insulin Basics https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/insulin-other-injectables/insulin-basics

Distinct Prandial and Basal Glucose-Lowering Effects of Insulin Degludec/Insulin Aspart (IDegAsp) at Steady State in Subjects with Type 1 Diabetes Mellitus https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13300-014-0070-2