Μολυσματικές ασθένειες

Ιογενείς λοιμώξεις: Αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχών του νευρικού συστήματος

Άτομα που νοσηλεύονται με ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχές που υποβαθμίζουν το νευρικό σύστημα, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή του Πάρκινσον, αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση. (Κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19: Ποια διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;)

Οι ιογενείς λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών που υποβαθμίζουν το νευρικό σύστημα;

Οι ερευνητές βρήκαν 22 συνδέσμους ανάμεσα σε ιούς και κοινές νευρολογικές παθήσεις, που παρατηρούνται συχνότερα σε ηλικιωμένους. Ιοί όπως η γρίπη, η εγκεφαλίτιδα, ο έρπητας, η ηπατίτιδα, η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα και ο έρπητας ζωστήρας, συνδέθηκαν με μια ή περισσότερες από τις ακόλουθες ασθένειες του εγκεφάλου:

Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό  Neuron, προειδοποίησαν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν ότι οι ιοί προκαλούν τις πιο πάνω διαταραχές. Όπως εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Andrew B. Singleton, PhD, σε δελτίο τύπου των Εθνικων Ινστιτούτων Υγείας, οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές είναι μια συλλογή ασθενειών για τις οποίες υπάρχουν πολύ λίγες αποτελεσματικές θεραπείες και πολλοί παράγοντες κινδύνου. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι ιογενείς λοιμώξεις και οι σχετικές φλεγμονές στο νευρικό σύστημα, ενδεχομένως να αποτελούν κοινούς παράγοντες κινδύνου για αυτούς τους τύπους διαταραχών. (Μηνιγγίωμα: Τι είναι, ποια τα συμπτώματά του και πώς θεραπεύεται;)

Για τη μελέτη, αναλύθηκαν δύο σύνολα δεδομένων με 800.000 ιατρικά αρχεία, από άτομα από τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 αποκλείστηκαν από τη μελέτη. (Τεστ γρίπης: Ποια είδη υπάρχουν και ποιος χρειάζεται να υποβάλλεται σε αυτά;)

Η γενικευμένη άνοια ήταν η κατάσταση που συνδέθηκε με τους περισσότερους ιούς. Τα άτομα που εκτέθηκαν σε ιογενή εγκεφαλίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου, είχαν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν διαγνωστεί με την συγκεκριμένη νόσο.

Τόσο η γρίπη, όσο και η πνευμονία, συσχετίστηκαν με όλες τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές που μελετήθηκαν, με εξαίρεση τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι οι σοβαρές περιπτώσεις γρίπης, συνδέονται με τους περισσότερους κινδύνους. (Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα: Η τακτική κατανάλωσή τους οδηγεί σε άνοια)

Οι ερευνητές εξέτασαν παράλληλα και τον χρόνο από τη στιγμή που κάποιος μολύνθηκε από έναν από τους ιούς που μελετήθηκαν, μέχρι τη στιγμή που διαγνώστηκε με μια νευροεκφυλιστική διαταραχή, διαπιστώνοντας ότι οι περισσότεροι είχαν μεγάλο κίνδυνο, εντός ενός έτους από τη μόλυνση, να αναπτύξουν μια νευροεκφυλιστική διαταραχή. Ωστόσο, φάνηκε ότι ο κίνδυνος συνέχισε να είναι υπαρκτός για 5-15 χρόνια αργότερα. 

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα για ορισμένους ιούς, όπως η γρίπη, αποτελούν ένα σημαντικό τρόπο μείωσης του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που υποβαθμίζουν το νευρικό σύστημα. (Η κοινωνική απομόνωση των ηλικιωμένων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η άνοια;

Τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Σε γενικές γραμμές όμως, εμφανίζονται συμπτώματα που επηρεάζουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί:

  • Να ξεχνά πόσα χρήματα έχει ή αν έχει χρήματα
  • Να ξεχνά να πληρώσει τους λογαριασμούς του
  • Να αδυνατεί να σχεδιάσει και να προετοιμάσει τα γεύματά του
  • Να αδυνατεί να κάνει βόλτα στη γειτονιά του
  • Να ξεχνά προγραμματισμένα ραντεβού

Πολλές καταστάσεις όπως η άνοια είναι προοδευτικές, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα ξεκινούν αργά και σταδιακά χειροτερεύουν.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παρουσιάζει δυσκολίες στη μνήμη και αλλαγές στις δεξιότητές του, μην το αγνοήσετε και επισκεφτείτε έναν γιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, προσφέρει σημαντικό όφελος στους ασθενείς. (Άνοια και Αλτσχάιμερ: 13 κακές συνήθειες για την υγεία του εγκεφάλου)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved