Αλλεργίες

Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα: Πώς σχετίζεται με τις αλλεργίες;

Τι είναι η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα;

Ολοένα και συχνότερα καταγράφονται περιστατικά ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας, μιας νόσου όπου παρουσιάζεται δυσλειτουργία του οισοφάγου και μπορεί να παρατηρηθεί ηωσινοφιλική διήθηση του βλεννογόνου του οισοφάγου. H νόσος είναι πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν ή έχουν προδιάθεση για αλλεργίες όπως τροφικές αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα.

Η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα είναι μια αλλεργική φλεγμονή του οισοφάγου που δημιουργεί μια σειρά ενοχλητικών συμπτωμάτων στον ασθενή, όπως προβλήματα στην κατάποση της τροφής, αίσθημα πως η τροφή κινείται πολύ αργά στον οισοφάγο, ενώ πολλές φορές το φαγητό μπορεί πράγματι να κολλήσει εκεί και να χρειαστεί να απομακρυνθεί άμεσα. Τα παιδιά- και ορισμένοι ενήλικες- που πάσχουν από τη νόσο μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και πόνους στην κοιλιακή χώρα, καθώς στις μικρότερες ηλικίες δεν εμφανίζονται συνήθως προβλήματα στην κατάποση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί ως μια αλλεργική ανταπόκριση του οργανισμού σε ορισμένες τροφές όπως το σιτάρι, το γάλα, τα αυγά, η σόγια, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ενδέχεται να οδηγήσει στο σχηματισμό μόνιμων ουλών και να προκληθεί στένωση του οισοφάγου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας;

Όταν υπάρχουν υποψίες για ύπαρξη ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας, συνήθως γίνεται γαστροσκόπηση, όπου ελέγχεται εκτενώς ο οισοφάγος και οι γύρω περιοχές. Ένας λεπτός σωλήνας με μια μικρή κάμερα και φως εισάγεται στον οισοφάγο για να ελεγχθεί αν υπάρχουν τα χαρακτηριστικά σημάδια που εμφανίζονται στην οισοφαγίτιδα ή αν υπάρχουν λευκές κηλίδες ή πλάκες.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται όταν οι βιοψίες από τον οισοφάγο αποκαλύψουν διηθήσεις και αύξηση του αριθμού των ηωσινόφιλων, τα οποία συνήθως ανευρίσκονται και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αλλεργικές καταστάσεις.

Γιατί παρατηρείται αυτή η αύξηση περιστατικών ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας;

Οι ακριβείς λόγοι της αύξησης των περιστατικών είναι άγνωστοι και το γεγονός πως συχνά εμφανίζεται εξαιτίας της αλλεργικής αντίδρασης σε κάποια τροφή η οποία μέχρι εκείνη της στιγμή ήταν καλώς ανεκτή, προκαλεί τον προβληματισμό των ειδικών. Οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα να σχετίζεται τη μικρότερη έκθεση σε μικρόβια και λοιμώξεις, όπως συχνά συμβαίνει στην περίπτωση άλλων αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στην σταδιακή εξάλειψη του H Pylori που ορισμένοι ισχυρίζονται πως μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο έναντι  κάποιων αλλεργικών καταστάσεων, στην αύξηση τος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και τέλος στη χρήση αντιόξινων φαρμάκων, που ενδέχεται αν διαταράξουν τη μικροβιακή ισορροπία του οισοφάγου.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Eosinophilic esophagitis: A new food-related allergic condition on the rise? health.harvard.edu/blog/eosinophilic-esophagitis-a-new-food-related-allergic-condition-on-the-rise-2019122618563

6 tips for managing food allergies https://www.health.harvard.edu/healthbeat/6-tips-for-managing-food-allergies

Systematic review with meta-analysis: the growing incidence and prevalence of eosinophilic oesophagitis in children and adults in population-based studies. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30887555