Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Ηωσινοφιλικό άσθμα: Τι είναι και τι το διαφοροποιεί;

Το άσθμα είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τους αεραγωγούς. Πολλοί από εμάς μπορούν να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά σημάδια του άσθματος:

  • συριγμός
  • δύσπνοια
  • βήχας
  • σφίξιμο στο στήθος

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η άσκηση, η αλλεργία και η ποιότητα του αέρα.

Η γνώση των εκλυτικών παραγόντων, αν υπάρχουν, είναι απαραίτητη για να προλάβετε την εμφάνιση των συμπτωμάτων εξαρχής και να ακολουθήσετε τη σωστή θεραπευτική αγωγή.

Ποιοι είναι οι τύποι του άσθματος;

Το άσθμα μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Κάποιος με ήπια, διαλείποντα συμπτώματα άσθματος μπορεί να διαπιστώσει ότι το άσθμα του δεν προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στις καθημερινές του δραστηριότητες και ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση εισπνεόμενων όταν χρειάζεται.

Κάποιος που βρίσκεται στο άλλο άκρο του φάσματος με σοβαρά, επίμονα συμπτώματα μπορεί να παλεύει με δύσπνοια, συριγμό ή βήχα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να χρειάζεται διαφορετικούς τύπους θεραπείας για τον έλεγχο της κατάστασής του.

Το ηωσινοφιλικό άσθμα είναι μια σπανιότερη, πιο σοβαρή μορφή άσθματος. Μελέτες δείχνουν ότι λιγότεροι από 1 στους 100 ανθρώπους με άσθμα έχουν τον σοβαρό ηωσινοφιλικό τύπο με συμπτώματα που δεν ελέγχονται με τη συνήθη θεραπεία. Είναι ασυνήθιστο στο ότι τείνει να έχει την εμφάνισή του στην ενήλικη ζωή και όχι στην παιδική ηλικία και είναι συχνά ανθεκτικό σε πολλές από τις συνήθεις θεραπευτικές επιλογές. Αυτό μπορεί να κάνει την αναγνώριση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων πιο δύσκολη.

Τι είναι το ηωσινοφιλικό άσθμα;

Τα ηωσινόφιλα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αυξάνουν τη φλεγμονή και το οίδημα για να βοηθήσουν την επούλωση. Τα κύτταρα αυτά αποτελούν σημαντικό μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού κατά την ανάρρωση από τραυματισμό ή ασθένεια. Όμως η υπερβολική φλεγμονή και η διόγκωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ηωσινοφιλικού άσθματος.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι άσθματος τείνουν να ξεκινούν στην παιδική ηλικία, με πολλούς ανθρώπους να εμφανίζουν συμπτώματα πριν από την ηλικία των 5 ετών. Αν και το ηωσινοφιλικό άσθμα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως ξεκινά όταν οι άνθρωποι είναι ηλικίας μεταξύ 35 και 50 ετών.

Αν και πολλοί κοινοί τύποι άσθματος συνδέονται στενά με οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό αλλεργικών παθήσεων, όπως το έκζεμα και η αλλεργική ρινίτιδα, τα άτομα με ηωσινοφιλικό άσθμα συνήθως δεν έχουν ιστορικό αλλεργίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ηωσινοφιλικού άσθματος;

Ο συριγμός είναι συχνά ένα από τα πρώιμα σημάδια του άσθματος. Αλλά αν έχετε ηωσινοφιλικό άσθμα, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε δύσπνοια καθώς αναπτύσσονται τα συμπτώματα του άσθματος και όχι τον κλασικό σφυριχτό ήχο που συνοδεύει την αναπνοή με συριγμό.

Μερικά από τα κοινά συμπτώματα του ηωσινοφιλικού άσθματος περιλαμβάνουν:

Εάν αντιμετωπίζετε συνεχή δύσπνοια, συριγμό ή κρίσεις βήχα, είτε σε κατάσταση ηρεμίας, είτε κατά την άσκηση, είτε απλώς στις καθημερινές σας δραστηριότητες, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εάν εσείς ή κάποιος άλλος δυσκολεύεται να αναπνεύσει, καλέστε το 166.

Ποια είναι η θεραπεία για το ηωσινοφιλικό άσθμα;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το ηωσινοφιλικό άσθμα, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα χρησιμοποιώντας εισπνεόμενα. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα σε έναν συνδυασμό εισπνεόμενων και άλλων θεραπειών για το άσθμα, όπως δισκία, ενέσεις, χειρουργική επέμβαση ή συμπληρωματικές θεραπείες.

Όπως και με κάθε άλλη μορφή άσθματος, η αποφυγή του καπνίσματος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Εάν είστε ευαίσθητοι σε κοινούς εκλυτικούς παράγοντες, όπως αναθυμιάσεις, χημικές ουσίες, παθητικό κάπνισμα ή έκθεση σε ζώα στα οποία είστε αλλεργικοί, θα πρέπει να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε και αυτά.

Ο συνδυασμός δύσπνοιας και σοβαρών συμπτωμάτων που δεν ανταποκρίνονται στην τυπική θεραπεία με εισπνεόμενα «προληπτικού τύπου» θα πρέπει να ελέγχεται με την τεχνική του εισπνεόμενου. Η μη τακτική χρήση του εισπνεόμενου σας είναι πιθανό να σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει όσο καλά θα έπρεπε. Στη συνέχεια, πρέπει ο ασθενής να παίρνει τα φάρμακά του τακτικά. Πολλοί ασθενείς δεν αναγνωρίζουν τη σημασία της τακτικής λήψης των προληπτικών εισπνεόμενων, επειδή οι περισσότερες εκδόσεις δεν παρέχουν άμεση ανακούφιση.

Αν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα παρά την τακτική λήψη του εισπνεόμενου σας, στη σωστή δόση και με τη σωστή τεχνική, θα ήταν πάντα μια σημαία για τον ιατρό σας ότι το ηωσινοφιλικό άσθμα θα μπορούσε να είναι η ρίζα των προβλημάτων σας. Οι ρινικοί πολύποδες ή/και η ιγμορίτιδα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του ηωσινοφιλικού άσθματος από άλλους τύπους άσθματος – αυτή η αύξηση των ηωσινοφίλων μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή σε άλλα μέρη του σώματός σας εκτός των πνευμόνων σας.

Το ηωσινοφιλικό άσθμα συχνά δεν ανταποκρίνεται στην καθιερωμένη θεραπεία, ιδίως στα εισπνεόμενα στεροειδή, τα οποία αποτελούν τον κύριο πυλώνα της θεραπείας για το τυπικό άσθμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι συχνά πιο δύσκολο να ελεγχθεί με τη χρήση συμβατικών θεραπειών και τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά «βιολογικά» φάρμακα που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα σοβαρά συμπτώματα στο ηωσινοφιλικό άσθμα.

Οι βιολογικές θεραπείες βοηθούν στη διακοπή των διαδικασιών του οργανισμού που οδηγούν σε φλεγμονή των πνευμόνων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί συμπτώματα άσθματος. Ο γενικός σας ιατρός ή ένας ειδικός μπορεί να σας ενημερώσει για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Για να βρείτε τη σωστή θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές επιλογές για να βρείτε την καλύτερη για εσάς. Αλλά το πρώτο βήμα για να θέσετε υπό έλεγχο το ηωσινοφιλικό άσθμα είναι να το εντοπίσετε και να αρχίσετε να συνεργάζεστε με την ιατρική σας ομάδα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

Τι πρέπει να κάνετε εάν το άσθμα σας είναι ανεξέλεγκτο;

Όταν το άσθμα παραμένει ανεξέλεγκτο, τα συμπτώματα μπορεί να συνεχίσουν να επιδεινώνονται και να επηρεάζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να κινδυνεύετε από κρίσεις άσθματος που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή σας.

Όταν μιλάτε με τον παθολόγο σας, θα σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας. Αξίζει να κρατήσετε σημειώσεις εκ των προτέρων, ώστε να μην ξεχάσετε τίποτα κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Οι ερωτήσεις είναι πιθανό να περιλαμβάνουν:

  • Ποια είναι τα συμπτώματά σας;
  • Πότε άρχισαν τα συμπτώματά σας;
  • Υπάρχουν εκλυτικοί παράγοντες για τα συμπτώματά σας;
  • Έχετε βιώσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν;
  • Ανακουφίζει κάτι τα συμπτώματά σας; Βοήθησε κάποια προηγούμενη θεραπεία;
  • Έχει κάποιος στην οικογένειά σας ιστορικό άσθματος ή αλλεργίας;

Μερικές φορές η διάγνωση του σοβαρού άσθματος μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικά από τις συνήθεις παρουσιάσεις του άσθματος ή να μην ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπευτικές επιλογές.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να εξετάζουν την πιθανότητα ηωσινοφιλικού άσθματος σε ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα δεν ελέγχονται, ιδίως εάν έχουν άτυπα χαρακτηριστικά όπως τα παραπάνω. Εάν το εξετάσουν ως πιθανότητα, οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να παραπεμφθούν για την κατάλληλη θεραπεία εάν τα συμπτώματά τους είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Ο γενικός σας ιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα ηωσινοφίλων στο αίμα σας ή να σας παραπέμψει σε μια εξειδικευμένη υπηρεσία άσθματος για εξετάσεις και θεραπεία.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Severe eosinophilic asthma: from the pathogenic role of interleukin-5 to the therapeutic action of mepolizumab https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5669784/

Εosinophilia https://www.mayoclinic.org/symptoms/eosinophilia/basics/causes/sym-20050752

Eosinophilic Disorders https://medlineplus.gov/eosinophilicdisorders.html

EOSINOPHILIC ASTHMA https://apfed.org/about-ead/eosinophilic-asthma/

Management of the patient with eosinophilic asthma: a new era begins https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5005141/

Severe eosinophilic asthma: a roadmap to consensus https://erj.ersjournals.com/content/49/5/1700634

Asthma in the US https://www.cdc.gov/vitalsigns/asthma/index.html

Healthcare resource use and costs of severe, uncontrolled eosinophilic asthma in the UK general population https://thorax.bmj.com/content/73/2/116

What Is Eosinophilic Asthma? https://www.webmd.com/asthma/eosinophilic-asthma-causes