Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Ήπαρ: Πώς θα διατηρήσετε την υγεία αυτού του ζωτικού σας οργάνου;

10 τρόποι για ένα πιο υγιές συκώτι

Πώς θα διατηρήσετε υγιές το συκώτι σας;

1. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη και ουλές στο συκώτι. Ο περιορισμός της ποσότητας που καταναλώνετε, μπορεί να μειώσει τη βλάβη του ήπατος. Αν έχει ήδη δημιουργηθεί κάποια βλάβη, ενδέχεται να χρειαστεί να σταματήσετε εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος τρόπος πρόκλησης βλάβης στο συκώτι. (Αυτοάνοση ηπατίτιδα: Τι είναι και πώς διαφέρει από άλλες μορφές;)

2. Τραφείτε υγιεινά

Για να κρατήσετε υγιές το συκώτι σας, φροντίστε να τρώτε ισορροπημένα γεύματα, αποφεύγοντας τροφές με πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα. Η υγιεινή διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι και δημητριακά. Το άπαχο κρέας, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα καλά λιπαρά, θεωρούνται αναπόσπαστα στοιχεία της υγιεινής διατροφής. (Υγιεινή διατροφή και άσκηση: Η σημαντικότερη συνταγή της μακροζωίας!)

3. Ασκηθείτε τακτικά

Πολλοί άνθρωποι έχουν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση επιπλέον λίπους στα ηπατικά κύτταρα και όχι από το αλκοόλ. Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή ηπατικής νόσου που επηρεάζει τα παιδιά.

Για να αποφύγετε τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικό επίπεδο, κάνοντας γυμναστική και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή. (Κουρκουμάς: Βοηθά στη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος;)

4. Δώστε προσοχή στα φάρμακα που παίρνετε

Η υπερβολική λήψη φαρμάκων, ο λάθος τύπος φαρμάκων και η ανάμειξη των φαρμάκων, μπορεί να βλάψει το συκώτι. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα, συμπληρώματα και φυτικές θεραπείες που χρησιμοποιείτε, για να τον αποτρέψετε από το να σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο που θα αντιδράσει άσχημα με κάποιο άλλο, προκαλώντας βλάβη στο συκώτι. (Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα ηπατίτιδας στα παιδιά;)

5. Λάβετε προληπτικά μέτρα κατά της ηπατίτιδας

Προστατευτείτε από ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα.  Οι ιοί ηπατίτιδας Α, Β και C είναι οι πιο συχνοί ιοί που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Η ηπατίτιδα Α δεν προκαλεί μόνιμη ηπατική βλάβη, αλλά η ηπατίτιδα Β και C μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια ηπατική νόσο και καρκίνο του ήπατος.

Για να προστατευθείτε από την ηπατίτιδα:

  • Αποφύγετε την κοινή χρήση ψαλιδιών για τα νύχτα, ξυραφιών, οδοντόβουρτσας
  • Καλύψτε τις πληγές σας με επίδεσμο
  • Χρησιμοποιήστε μόνο αδειοδοτημένα στούντιο για τατουάζ και σκουλαρίκια

6. Αποφύγετε να αγγίζετε και να αναπνέετε τοξίνες

Κρατηθείτε μακριά από τοξίνες. Φροντίστε να πλένετε τα προϊόντα που αγοράζετε πριν τα καταναλώσετε. Αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με άλλες τοξίνες που θα μπορούσαν να βλάψουν το συκώτι σας. (Παιδικές τροφές που περιέχουν τοξίνες: Τι να προσέξουν οι γονείς;)

7. Να είστε προσεκτικοί με τα βότανα και τα συμπληρώματα

Να είστε προσεκτικοί όταν λαμβάνετε φυτικά φάρμακα και συμπληρώματα. Σύμφωνα με μια μελέτη, το 20% της ηπατικής βλάβης προκαλείται από συμπληρώματα, τα οποία δεν ρυθμίζονται από την FDA και μπορεί να περιέχουν ουσίες τοξικές για το συκώτι. (Συμπληρώματα διατροφής: Είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας;)

8. Καταναλώστε καφέ

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης και καρκίνου του ήπατος. Αυτά τα οφέλη συνδέονται με όλα τα είδη καφέ, οπότε μπορείτε να απολαύσετε ότι σας αρέσει περισσότερο. (Καφές: Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ;)

9. Κάντε ασφαλές σεξ

Το σεξ χωρίς προστασία ή η σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους αυξάνει τον κίνδυνο ηπατίτιδας Β ή C. Παραμείνετε ασφαλείς χρησιμοποιώντας προφυλακτικά.

10. Πλένετε τα χέρια σας συχνά

Φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Βεβαιωθείτε ότι πλένεστε πάντα αφού αγγίξετε κάτι που θεωρείται ακάθαρτο ή ανθυγιεινό. (Το συχνό πλύσιμο χεριών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης)