Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Ηπατίτιδα C: Πώς προκαλεί αναιμία; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η ηπατίτιδα C είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το συκώτι και προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο συκώτι, οδηγώντας σε κίρρωση (ουλές ήπατος) και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής με το αίμα κάποιου μολυσμένου ατόμου και δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψή του. Υπάρχουν ωστόσο διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να θεραπεύσουν τη μόλυνση όταν προκύψει. (Ηπατίτιδα C: Με ποιους τρόπους ΔΕΝ μεταδίδεται;)

Πώς θεραπεύεται η ηπατίτιδα C;

Για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C, συνήθως χρησιμοποιούνται αντιιικά φάρμακα, σε συνδυασμό με δύο ή τρία άλλα φάρμακα, τα οποία λαμβάνονται για διάστημα περίπου 8 με 24 εβδομάδων. Τα ακριβή φάρμακα που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από τον γονότυπο του ιού, την παρουσία κίρρωσης και από το κατά πόσον ο ασθενής έχει λάβει ή όχι προηγούμενη θεραπεία. (Αλκοολική κίρρωση ήπατος: Τι πρέπει αν γνωρίζετε;)

Αν η ηπατίτιδα C παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνα προβλήματα υγείας. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι θεραπείες ενδέχεται να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες, ανάμεσά τους και η αναιμία (μειωμένος αριθμός υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων). Η δουλειά των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα και να επαναφέρουν το διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες για την εκπνοή του. (Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα ηπατίτιδας στα παιδιά;)


Τι προκαλεί αναιμία που σχετίζεται με την ηπατίτιδα C;

Μία από τις κύριες αιτίες αναιμίας που σχετίζεται με την ηπατίτιδα C είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λοίμωξης. Τα ίδια τα αντιιικά μπορούν μερικές φορές να επηρεάσουν το πόσο καλά ο μυελός των οστών είναι σε θέση να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. (Φιλιά και κίνδυνος ηπατίτιδας: Πρέπει να ανησυχείτε;)

Επιπλέον, υπάρχει ένας τύπος αναιμίας, που ονομάζεται αιμολυτική αναιμία, που είχε συσχετιστεί με ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C, όπως το Moderiba (ριμπαβιρίνη).

Η μόλυνση από ηπατίτιδα C μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και με άλλους τρόπους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η ηπατίτιδα C δεν αντιμετωπιστεί, η προκύπτουσα ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά, δεν μπορούν να παράξουν ερυθροποιητίνη, μια ορμόνη που δίνει σήμα στον μυελό των οστών να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. (Σημάδια που φανερώνουν αν πάσχετε από αναιμία)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η αναιμία;

Τα συμπτώματα της αναιμίας, ανεξάρτητα από την αιτία της, είναι παρόμοια και συνήθως περιλαμβάνουν:

Πότε διαγιγνώσκεται ένας άνθρωπος με αναιμία;

Η αναιμία διαγιγνώσκεται μέσω μιας εξέτασης αίματος που ονομάζεται γενική εξέταση αίματος (CBC), κατά την οποία ελέγχονται τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αναιμία; Υπάρχει θεραπεία;)

Το φυσιολογικό επίπεδο αιμοσφαιρίνης για τους άνδρες είναι 14-17 γραμμάρια ανά δεκατόλιτρο (g/dL). Το φυσιολογικό επίπεδο αιμοσφαιρίνης για τις γυναίκες είναι 12-15 g/dL. Διάγνωση αναιμίας γίνεται όταν το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης πέσει κάτω από το φυσιολογικό. (Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας)

Πώς θα μειώσετε τους κινδύνους κατά την θεραπεία της ηπατίτιδας;

Για να διατηρήσετε το συκώτι σας, όσο γίνεται πιο υγιές και για να νιώθετε καλά κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας:

  • Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πίεση στο συκώτι και περαιτέρω βλάβη
  • Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά
  • Καταναλώστε πουλερικά και ψάρια
  • Αυξήστε τα όσπρια (φακές, φασόλια, φιστίκια, σόγια)
  • Αποφύγετε τα άψητα οστρακοειδή ή κρέας
  • Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού


+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Hepatitis C Can Cause Anemia https://www.verywellhealth.com/hepatitis-and-anemia-5323866

Hepatitis C https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/viral-hepatitis/hepatitis-c#symptoms

Relationship between Hepatitis C Virus Infection and Iron Overload https://journals.lww.com/cmj/Fulltext/2017/04050/Relationship_between_Hepatitis_C_Virus_Infection.15.aspx

Etiopathogenesis of Anemia in Chronic Liver Disease https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04622449

Diet - liver disease https://medlineplus.gov/ency/article/002441.htm

Blood Tests https://www.nhlbi.nih.gov/health/blood-tests

Hepatitis-associated aplastic anemia https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658387620301680?via%3Dihub

Hepatitis C and Chronic Kidney Disease: Overview of Evaluation and Management https://www.kidney.org/atoz/content/hepatitis-c-and-chronic-kidney-disease-overview-evaluation-and-management

Management of Hepatitis C Antiviral Therapy Adverse Effects https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3030745/

Simplified HCV Treatment Algorithm for Treatment-Naive Adults With Compensated Cirrhosis https://www.hcvguidelines.org/treatment-naive/simplified-treatment-compensated-cirrhosis

Hepatitis C is a liver infection caused by the hepatitis C virus (HCV). Hepatitis C is spread through contact with blood from an infected person. Today, most people become infected with the hepatitis C virus by sharing needles or other equipment used to prepare and inject drugs. https://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/index.htm#:~:text=Hepatitis%20C%20is%20a%20liver,to%20prepare%20and%20inject%20drugs.

Viral Hepatitis in the United States: Data and Trends https://www.hhs.gov/hepatitis/learn-about-viral-hepatitis/data-and-trends/index.html