Αλλεργίες

Ήπια τροφική αλλεργία: Πώς να την ξεπεράσετε γρήγορα στο σπίτι

Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, αντιδρά υπερβολικά σε ένα τρόφιμο, αναγνωρίζοντάς το ως απειλή και πυροδοτώντας μια προστατευτική απόκριση. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, σπιτικές θεραπείες και πρόληψη. (Τροφική αλλεργία ή ευαισθησία; Ποια η διαφορά;)

Ποιες σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν με τις ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας, είναι να αποφύγετε εντελώς το φαγητό που τα προκαλεί. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε μια ήπια αντίδραση αφού έρθετε σε επαφή με ένα τρόφιμο στο οποίο είστε αλλεργικοί, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες θεραπείες για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας. (Αλλεργία στο σουσάμι: Μια κοινή τροφική αλλεργία σε παιδιά)

1. Τσάι πιπερόριζας

Το τσάι τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η ναυτία και τα πεπτικά προβλήματα. Πρόκειται για ένα δημοφιλές σπιτικό φάρμακο για την ανακούφιση των στομαχικών διαταραχών και την καταπολέμηση της φλεγμονής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τζίντζερ βοηθά στην επιτάχυνση της πέψης, γεγονός που βελτιώνει τις στομαχικές ενοχλήσεις και τη δυσπεψία. Μειώνει επίσης τα αέρια, το φούσκωμα και τις κράμπες. Η εισπνοή του ατμού από το τσάι τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τη συμφόρηση. (Τζίντζερ: 13 μοναδικές ιδιότητες που το καθιστούν ευεργετικό για την υγεία)

2. Προβιοτικά

Η ανισορροπία των βακτηριών της γαστρεντερικής οδού, μια κατάσταση γνωστή ως δυσβίωση, πιστεύεται ότι παίζει ρόλο σε πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τροφικών αλλεργιών.

Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά παρέχουν υγιή βακτήρια στο έντερο, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των τροφικών αλλεργιών. (6 κοινές τροφικές αλλεργίες για μωρά)

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι ανάμεσα σε άλλες οι ακόλουθες:

  • Γιαούρτι
  • Κεφίρ
  • Ξυνολάχανο
  • Τουρσιά

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο προβιοτικό συμπλήρωμα, με τη συμβουλή του γιατρού σας. (Προβιοτικά: Τι είναι και πότε χρειάζεται να τα παίρνετε;)

3. Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά είναι μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC) που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων των ήπιων αλλεργιών, τα οποία λειτουργούν μειώνοντας ή μπλοκάροντας τις χημικές ουσίες (ισταμίνες) που απελευθερώνει το σώμα όταν έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο. (5+1 τσάγια που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις αλλεργίες)

Το Benadryl (διφαινυδραμίνη) είναι το πιο δημοφιλές αντιισταμινικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των τροφικών αλλεργιών, επειδή  δρα αρκετά γρήγορα (15-60 λεπτά). Το Zyrtec (σετιριζίνη) είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή, επειδή παρέχει ανακούφιση, προκαλώντας λιγότερη υπνηλία από το Benadryl.

4. Λεμόνι

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από λοιμώξεις και ασθένειες.

Μια παλαιότερη μελέτη, διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια χρήση λεμονιού μείωσε συμπτώματα, όπως το φτέρνισμα και τα υγρά μάτια, που σχετίζονται με τη σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα.

Κόψτε ένα λεμόνι σε φέτες, βάλτε το σε νερό και καταναλώστε το κατά τη διάρκεια της μέρας ή στύψτε δύο λεμόνια και αραιώστε τον χυμό τους με νερό.

5. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να εμποδίσει την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων και να μπλοκάρει τις ισταμίνες. (7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να βάλετε το πράσινο τσάι στη ζωή σας)

Η κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που υπάρχει στο πράσινο τσάι, σταθεροποιεί τα κύτταρα που απελευθερώνουν ισταμίνη στο σώμα, δίνοντας ένα αντιισταμινικό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Μάλιστα, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, δείχνουν ότι η κερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αλλεργίας στα φιστίκια. Αλλά υπάρχουν και άτομα που είναι αλλεργικά στο πράσινο τσάι.

6. Τζίντζερ

Το τζίντζερ ανακουφίζει τη δυσφορία του στομαχιού, εμποδίζοντας την ισταμίνη. Είναι επίσης ευεργετικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εκχύλισμα τζίντζερ, είναι εξίσου αποτελεσματικό με την κλαριτίνη (λοραταδίνη) στη θεραπεία των ρινικών συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα.

Το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποξηραμένο, σε σκόνη ή φρέσκο και αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα και χυμούς. (Αυτά τα 10 ροφήματα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ήπια τροφική αλλεργική αντίδραση;

Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικές περιοχές του σώματος και κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Τα ήπια συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν:

+ 19 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Quick Home Remedies for Mild Food Allergies https://www.verywellhealth.com/home-remedy-food-allergy-5225612

Food Allergen Labeling And Consumer Protection Act of 2004 Questions and Answers https://www.fda.gov/food/food-allergensgluten-free-guidance-documents-regulatory-information/food-allergen-labeling-and-consumer-protection-act-2004-questions-and-answers

Anaphylaxis https://medlineplus.gov/ency/article/000844.htm

Food Allergy https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/

https://pedclerk.bsd.uchicago.edu/page/carotenemia https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(07)00862-7/fulltext

Food Allergy https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/

Antioxidants: What You Need to Know https://familydoctor.org/antioxidants-what-you-need-to-know/

Ginger extract versus Loratadine in the treatment of allergic rhinitis: a randomized controlled trial https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-020-2875-z

Quercetin effectively quells peanut-induced anaphylactic reactions in the peanut sensitized rats https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20548131/

Quercetin https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/quercetin

Human Clinical Studies of Tea Polyphenols in Allergy or Life Style-related Diseases http://www.eurekaselect.com/article/55877

Alleviation and prevention of severe allergic rhinitis and conjunctivitis following long-term lemon juice use: a case report https://casesjournal.biomedcentral.com/articles/10.4076/1757-1626-2-8971

Vitamin C and Immune Function https://www.mdpi.com/2072-6643/9/11/1211

Comparison of cetirizine and diphenhydramine in the treatment of acute food-induced allergic reactions https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(11)01392-3/fulltext

Data from twins suggests that gut bacteria are important in food allergies https://scopeblog.stanford.edu/2021/01/22/data-from-twins-suggests-that-gut-bacteria-are-important-in-food-allergies/

A Comprehensive Review on Natural Bioactive Compounds and Probiotics as Potential Therapeutics in Food Allergy Treatment https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.00996/full

Allergic Rhinitis: 6 Herbal Remedies to Try | Sinus & Allergy Wellness Clinic https://www.sinusandallergywellnesscenter.com/blog/allergic-rhinitis-6-herbal-remedies-to-try-sinus-allergy-wellness-clinic

Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.807

Allergy Facts and Figures https://www.aafa.org/allergy-facts/