Μολυσματικές ασθένειες

»Ήρθα σε επαφή με κρούσμα, αλλά είμαι εμβολιασμένος. Πρέπει να κάνω τεστ;»

Διανύουμε τον Αύγουστο και παράλληλα με τις πυρκαγιές που άφησαν ένα τεράστιο πλήγμα στην χώρα μας, τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται. Ήδη κάποια νησιά εφάρμοσαν τοπικά lockdown, σε μια προσπάθεια μείωσης ή έστω σταθεροποίησης των κρουσμάτων, όμως δυστυχώς, η εμπειρία μας δείχνει ότι αποκλειστικά και μόνο οι τοπικοί περιορισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα της μεταδοτικότητας του ιού. Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ διαφέρει από τα προηγούμενα στελέχη, καθώς φαίνεται να έχει υψηλή μεταδοτικότητα ακόμα και ανάμεσα σε εμβολιασμένα άτομα: αυτό δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν προστατεύει καθόλου από μόλυνση με SARS-CoV-2, απλά ότι ακόμα και τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Το εμβόλιο έχει μέχρι στιγμής προστατέψει με μεγάλη επιτυχία από εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων, ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία και από σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Ωστόσο, το μεταλλαγμένο στέλεχος αποτελεί αιτία που συνίσταται και τα εμβολιασμένα άτομα να φορούν μάσκες, οπωσδήποτε σε εσωτερικούς χώρους (καταστημάτων, χώρους εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ) αλλά και σε εξωτερικούς, αν υπάρχει πολυκοσμία.

Πρέπει να κάνω τεστ αν ήρθα σε επαφή με κρούσμα, αλλά είμαι πλήρως εμβολιασμένος;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, πρέπει να κάνετε τεστ. Ακόμα και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με 2 δόσεις, συνίσταται να είναι προσεκτικά. Αν ειδοποιηθούμε ότι ήρθαμε σε επαφή με κάποιον που είναι θετικό κρούσμα κορωνοϊού, από τον Ιούλιο του 2021, το CDC συνιστά να κάνουμε και εμείς τεστ, για να εξακριβώσουμε αν είμαστε φορείς ή όχι του κορωνοϊού. Το τεστ πρέπει να γίνει 3-5 μέρες μετά από την επαφή με το κρούσμα, και αν χρειαστεί να κυκλοφορήσουμε έξω, να φορέσουμε οπωσδήποτε μάσκα, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μειώσουμε το ρίσκο μόλυνσης και άλλων ατόμων, για τις επόμενες 14 ημέρες, ή μέχρι να λάβουμε αρνητικό αποτέλεσμα.

Εφόσον είμαστε εμβολιασμένοι, δεν κρίνεται απαραίτητο σύμφωνα με το CDC, να μπούμε σε καραντίνα, αλλά αν εκδηλώσουμε συμπτώματα ή λάβουμε θετικό τεστ, πρέπει να απομονωθούμε. Προηγουμένως το CDC δεν θεωρούσε απαραίτητο να κάνει ένα εμβολιασμένο άτομο τεστ για τον κορωνοϊό σε περίπτωση επαφής με κρούσμα, τα δεδομένα όμως άλλαξαν λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του Δ μεταλλαγμένου στελέχους, που ‘παρακάμπτει’ το εμβόλιο και μεταδίδεται ακόμα και ανάμεσα στα εμβολιασμένα άτομα, ίσως ακόμα και στον ίδιο βαθμό που μεταδίδεται ανάμεσα σε ανεμβολίαστα άτομα.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα και δεν είμαστε εμβολιασμένοι, η πιο ασφαλής οδός για να προστατεύσουμε και τους γύρω μας, είναι η καραντίνα για τις επόμενες 14 μέρες, ή καραντίνα για 10 μέρες αν δεν εκδηλώσουμε κανένα σύμπτωμα της νόσου. Συνεχίζεται να συνίσταται ο εμβολιασμός καθώς προφυλάσσει από σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved