Τι αισθάνεσαι;

Καρδιά και αγγεία

Ήξερες ότι και η ζάχαρη επηρεάζει την αρτηριακή πίεση;

Παρόλο που είναι πιο γνωστό το γεγονός ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλείται από το αλάτι, εν τούτοις και η ζάχαρη μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σε αυτή την κατάσταση.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης εμποδίζει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου (NO) στα αιμοφόρα αγγεία, το οποίο βοηθά στην αγγειοδιαστολή (επέκταση των αιμοφόρων αγγείων). Χωρίς νιτρικό οξείδιο προκύπτει αγγειοσυστολή (στένωση των αιμοφόρων αγγείων), η οποία οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Με ποιο τρόπο επηρεάζεται η αρτηριακή πίεση από την ζάχαρη;

1. Ζάχαρη Vs αλάτι

Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως μόνο το αλάτι μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο και η ζάχαρη έχει ένα καθοριστικό ρόλο στην υπέρταση.

Συγκεκριμένα, η φρουκτόζη, ένας τύπος απλής ζάχαρης, αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα, το οποίο με τη σειρά του εμποδίζει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι αυτό που βοηθά τα αγγεία να διατηρήσουν την ευελιξία τους και όταν αυτή η ευελιξία χαθεί, τότε η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και η παχυσαρκία αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Επιπρόσθετα, η ζάχαρη που υπάρχει στα επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρείται υπεύθυνη για πολλές περιπτώσεις υπέρτασης. Μάλιστα, υπάρχουν είδη ζάχαρης που θεωρούνται πιο επικίνδυνα από άλλα. Συγκεκριμένα, η επιτραπέζια ζάχαρη και τα σιρόπια που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή επεξεργασμένων τροφίμων, θεωρούνται πιο επιβλαβή από τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα φρούτα και το γάλα.

2. Υπερινσουλιναιμία

Η υπερινσουλιναιμία είναι η κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα της ινσουλίνης στο σώμα είναι υψηλότερα από το κανονικό. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει την γλυκόζη από τα τρόφιμα και να την μεταφέρει στα κύτταρα του αίματος, τα οποία θα την χρησιμοποιήσουν ακολούθως για ενέργεια.

Σε περίπτωση που η ινσουλίνη είναι αυξημένη, το σώμα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στην εν λόγω ορμόνη, η οποία αδυνατεί να λειτουργήσει σωστά και να μετατρέψει την γλυκόζη σε ενέργεια. Η εν λόγω κατάσταση αν δεν τύχει θεραπείας, μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να οδηγήσει σε υπέρταση.

3. Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, είναι μια ακόμη κατάσταση που σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα προσπαθεί αναποτελεσματικά να χρησιμοποιήσει την γλυκόζη για ενέργεια και δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη όπως θα έπρεπε. Ως εκ τούτου, το πάγκρεας οδηγείται σε υπερπαραγωγή ινσουλίνης.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται στενά με την υπέρταση και οι δυο καταστάσεις μαζί αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

4. Νιτρικό οξύ

Το μονοξείδιο του αζώτου, που παράγεται από το εσωτερικό στρώμα των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων, χαλαρώνει τους εσωτερικούς μυς των αιμοφόρων αγγείων, αφήνοντας πιο ελεύθερη τη ροή του αίματος. Σε περίπτωση που το μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα είναι μειωμένο, τα αιμοφόρα αγγεία δεν συστέλλονται όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η πίεση του αίματος να αυξάνεται.

Ποιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση;

Για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση ακολουθείστε πιο σωστές διατροφικές συνήθειες:

  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα smoothie πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
  • Καταναλώστε χυμό φρέσκων φρούτων
  • Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες νερού

Γενικότερα, φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια στα ακόλουθα:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Προϊόντα ολικής αλέσεως
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών
  • Πουλερικά και ψάρια χωρίς δέρμα
  • Ξηρούς καρπούς και όσπρια
  • Μη τροπικά φυτικά έλαια

Φροντίστε να περιορίσετε την κατανάλωση κορεσμένων και μεταποιημένων λιπαρών, νατρίου, κόκκινου κρέατος, γλυκών και ροφημάτων με ζάχαρη.

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Sugar Intake Impacts Blood Pressure https://www.verywellhealth.com/sugar-and-hypertension-5117022

Oral supplementation with l-glutamine alters gut microbiota of obese and overweight adults: A pilot study https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900715000350?via%3Dihub

Managing Blood Pressure with a Heart-Healthy Diet https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/managing-blood-pressure-with-a-heart-healthy-diet

Advanced Glycation End Products in Foods and a Practical Guide to Their Reduction in the Diet https://jandonline.org/article/S0002-8223(10)00238-5/fulltext

Link between insulin resistance and hypertension: What is the evidence from evolutionary biology? https://dmsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1758-5996-6-12

A high fasting plasma insulin concentration predicts type 2 diabetes independent of insulin resistance: evidence for a pathogenic role of relative hyperinsulinemia. https://diabetes.diabetesjournals.org/content/49/12/2094

Added Sugar Intake is Associated with Blood Pressure in Older Females https://www.mdpi.com/2072-6643/11/9/2060

Blood Pressure Regulation: Reviewing Evidence for Interplay Between Common Dietary Sugars and Table Salt https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2017.1345338?journalCode=uacn20

The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and cardiometabolic disease https://openheart.bmj.com/content/1/1/e000167

Obesity and hypertension https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661817304620?via%3Dihub

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι