Ορθοπαιδικά

Ήξερες ότι ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των τενόντων;

Αν έχετε διαβήτη και πονάτε όταν κινείστε, μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα με τους τένοντες. Πρόκειται για ταινίες που μοιάζουν με κορδόνια και συνδέουν τους μύες σας με τα οστά σας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μπορεί να συνοδεύουν την ασθένειά σας παίζουν ρόλο στην πρόκληση προβλημάτων στους τένοντες. Έχετε τένοντες σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ώμων, των χεριών, των καρπών, των ισχίων, των γονάτων και των αστραγάλων σας. Μεταφέρουν τη δύναμη από τους μύες σας στα οστά σας, ώστε να μπορείτε να κινείστε. Εάν ο διαβήτης σας δεν είναι υπό έλεγχο, οι τένοντές σας μπορεί να πυκνώσουν και να γίνουν πιο πιθανό να σχιστούν.

Πώς βλάπτει ο διαβήτης τους τένοντες μου;

Η βλάβη των τενόντων στον διαβήτη τύπου 1 και 2 συμβαίνει εξαιτίας ουσιών που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοποίησης (AGEs). Σχηματίζονται όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος αναμιγνύονται με τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματός σας. Κανονικά, το σώμα σας παράγει AGEs με αργό και σταθερό ρυθμό. Όταν όμως έχετε διαβήτη, το επιπλέον σάκχαρο στο αίμα σας ανεβάζει την ταχύτητα, γεγονός που επηρεάζει τους τένοντές σας. Οι τένοντες αποτελούνται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κολλαγόνο. Τα AGEs σχηματίζουν έναν δεσμό με αυτό που μπορεί να αλλάξει τη δομή των τενόντων και να επηρεάσει την καλή λειτουργία τους. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν παχύτεροι από το κανονικό και να μην μπορούν να συγκρατήσουν τόσο βάρος όσο παλιά. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες να υποστείτε ρήξη σε έναν από τους τένοντες αυξάνονται.

Ορισμένα προβλήματα στους τένοντες που θα μπορούσατε να πάθετε αν δεν ρυθμίσετε τον διαβήτη σας είναι τα εξής:

  1. Παγωμένος ώμος: Ακαμψία και πόνος που συμβαίνει όταν παχύνεται μια κάψουλα που περιβάλλει τους τένοντες και τους συνδέσμους στην άρθρωσή σας.
  2. Ρήξεις του στροφικού πετάλου: Βλάβη στους τένοντες και τους μυς που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου σας, συμπεριλαμβανομένου του υπερακάνθιου μυός.
  3. Δάχτυλο σκανδάλης: Το δάχτυλό σας κολλάει σε λυγισμένη θέση και ισιώνει με ένα κρότο, σαν τον ήχο μιας σκανδάλης που τραβιέται.
  4. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Παρουσιάζετε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στον καρπό σας εξαιτίας της πίεσης στο νεύρο που τον διατρέχει.
  5. Νόσος Dupuytren: Πάχυνση του ιστού κάτω από το δέρμα του χεριού σας που προκαλεί την κάμψη των δακτύλων σας προς την παλάμη σας.

Η βλάβη των τενόντων είναι επώδυνη και μπορεί να εμποδίσει το πόσο μπορείτε να κινήσετε την άρθρωσή σας. Ακόμη και αν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσετε τη βλάβη, ο τένοντας μπορεί να σχιστεί ξανά. Μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ρήξης του στροφικού πετάλου θα εμφανίσουν ξανά το πρόβλημα.

Πώς μπορεί η βλάβη των τενόντων να επηρεάσει τον διαβήτη μου;

Η άσκηση είναι σημαντική για να διατηρήσετε τον διαβήτη σας υπό έλεγχο, αλλά μπορεί να δυσκολεύεστε να γυμναστείτε όταν οι τένοντές σας είναι επώδυνοι και δύσκαμπτοι. Η βλάβη στον αχίλλειο τένοντα στο πίσω μέρος της φτέρνας σας μπορεί να θέσει ένα όριο στο πόσο μπορείτε να μετακινήσετε τον αστράγαλό σας. Αυτή η περιορισμένη κίνηση σας αναγκάζει να ασκείτε επιπλέον πίεση στο μέσο του ποδιού σας με κάθε βήμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για πληγές στα πόδια. Συζητήστε με το γιατρό σας για τρόπους που θα διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας θα παραμείνουν χαμηλά όσο αναρρώνετε από προβλήματα στους τένοντες.

Πώς μπορώ να προλάβω και να θεραπεύσω τη βλάβη των τενόντων;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε προβλήματα στους τένοντες είναι να θέσετε υπό έλεγχο τον διαβήτη σας. Μειώστε το σάκχαρο στο αίμα σας με τη βοήθεια της διατροφής, της άσκησης και των φαρμάκων. Και αν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να χάσετε μερικά κιλά. Αυτό θα βελτιώσει την υγεία σας και ταυτόχρονα θα αποφορτίσει τους τένοντες σας. Εάν έχετε ήδη βλάβη στους τένοντες, ρωτήστε το γιατρό σας για θεραπείες όπως αυτές:

  1. Αναλγητικά όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη
  2. Μυοχαλαρωτικά
  3. Φυσικοθεραπεία και άσκηση
  4. Θερμότητα ή πάγος
  5. Νάρθηκας για να κρατάτε την άρθρωσή σας σταθερή όσο οι τένοντες επουλώνονται

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας προτείνει μια ένεση στεροειδών στην άρθρωσή σας για την ανακούφιση των προβλημάτων των τενόντων. Λάβετε υπόψη ότι τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν τα οφέλη αυτής της θεραπείας υπερτερούν των κινδύνων.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Blood Sugar and Exercise https://www.diabetes.org/healthy-living/fitness/getting-started-safely/blood-glucose-and-exercise

Tight Control: Definition and Overview https://www.diabetesselfmanagement.com/diabetes-resources/definitions/tight-control/

The influence of diabetes mellitus on clinical and structural outcomes after arthroscopic rotator cuff repair https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25622985/

Is there an association between tendinopathy and diabetes mellitus? A systematic review with meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26598716/

Alterations of tendons in patients with diabetes mellitus: a systematic review https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1464-5491.2010.03197.x

JOINT, MUSCLE AND BONE PROBLEMS ASSOCIATED WITH DIABETES http://iddt.org/wp-content/uploads/2013/07/Joint-Muscle-and-Bone-Problems-Jan-2013.pdf

Diabetes https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444

Frozen shoulder https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/frozen-shoulder/symptoms-causes/syc-20372684#:~:text=Frozen%20shoulder%2C%20also%20known%20as,within%20one%20to%20three%20years.

Tendon Repairs and Transfers for the Foot and Ankle, An Issue of Clinics in Podiatric Medicine & Surgery (The Clinics: Orthopedics) https://www.amazon.com/Repairs-Transfers-Clinics-Podiatric-Medicine-ebook/dp/B01JYTPG24

Occurrence of tendon pathologies in metabolic disorders https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23315787/

Effects of Epidural Steroid Injections on Blood Glucose Levels in Patients With Diabetes Mellitus https://journals.lww.com/spinejournal/Abstract/2012/01010/Effects_of_Epidural_Steroid_Injections_on_Blood.22.aspx#:~:text=Epidural%20steroid%20injections%20(ESIs)%20cause,at%20baseline%20within%2048%20hours.