Πρόληψη και θεραπεία

Ήξερες ότι το smartphone βλάπτει την υγεία; Μάθε με ποιους τρόπους!

Με ποιους τρόπους το smartphone μπορεί να βλάψει την υγεία;

1. Μικρόβια

Το κινητό, μας συνοδεύει παντού, με αποτέλεσμα να μαζεύει πολλά μικρόβια πάνω του. Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που το καθαρίσατε; Αν όχι, τότε να είστε σίγουροι πως περιβάλλεται από πολλά βακτήρια. Μια μελέτη μάλιστα, έδειξε ότι 1 στα 6 κινητά έχουν βακτήρια E. coli, πιθανώς επειδή οι άνθρωποι δεν πλένουν καλά τα χέρια τους. Προσπαθήστε να το καθαρίζετε με προσοχή, όσο πιο συχνά γίνεται.

2. Προβλήματα στον αυχένα

Ο υπερβολικός χρόνος που περνούν οι άνθρωποι κοιτώντας το κινητό τους, μπορεί να καταπονήσει τους μυς του λαιμού τους, προκαλώντας σπασμούς ή σφίξιμο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρικό πόνο, ο οποίος εκτείνεται από την πλάτη, στον ώμο και το χέρι. Προσπαθήστε να μην ασχολείστε συνεχώς με το κινητό σας, αλλά όταν το κάνετε κρατήστε το σε πιο ψηλή θέση, ώστε να μην σκύβετε πολύ μπροστά.

3. Μηνύματα και οδήγηση

Το να στέλνετε μηνύματα κατά την οδήγηση είναι από μόνο του πολύ επικίνδυνο. Πέντε μόνο δευτερόλεπτα να αφαιρεθεί η προσοχή σας από τον δρόμο, μπορούν να αποβούν μοιραία. Αφήστε στην άκρη το κινητό σας και αν χρειάζεται να στείλετε ένα επείγον μήνυμα, τότε φροντίστε να είναι φωνητικό.

4. Βραδινή περιήγηση στο διαδίκτυο

Το φως που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο είναι εξαιρετικά έντονο και μπορεί να βλάψει τον ύπνο σας, διατάζοντας τον εγκέφαλο σας να μην παράγει μελατονίνη, την χημική ουσία που προκαλεί υπνηλία. Η αϋπνία συνδέεται με τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Φροντίστε να αφήνετε το κινητό σας στην άκρη τουλάχιστον μια ώρα πριν ξαπλώσετε.

5. Τηλεφωνικές κλήσεις και οδήγηση

Μπορεί να θεωρείτε ότι είναι ασφαλές το να μιλάτε στο τηλέφωνο καθώς οδηγείτε, αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εστιάσετε την προσοχή σας στον συνομιλητή σας και να φύγετε από τον δρόμο ή να προκαλέσετε κάποιο ατύχημα. Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά, το 20% των ατυχημάτων που συμβαίνουν κάθε χρόνο, οφείλονται στην χρήση κινητού τηλεφώνου.

6. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο;

Οι μελέτες δεν έχουν δείξει καμία σταθερή σχέση ανάμεσα στον καρκίνο και το κινητό, ωστόσο, οι επιστήμονες, συνεχίζοντας τη μελέτη τους, συμβουλεύουν τους ανθρώπους να περιορίζουν την χρήση του κινητού τους ή να χρησιμοποιούν ακουστικά στις τηλεφωνικές τους κλήσεις.

7. Αρθρίτιδα αντίχειρα

Παρόλο που δεν είναι σαφές ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα αντίχειρα, σίγουρα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της, εάν υπάρχει. Η αρθρίτιδα του αντίχειρα προκαλεί πόνο και ευαισθησία στη βάση του αντίχειρα, τον οποίο χρησιμοποιούμε όταν στέλνουμε μηνύματα.

8. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σε περίπτωση που ακουμπάτε τους αγκώνες σας σε κάποια επιφάνεια όταν στέλνετε μηνύματα ή τους λυγίζετε μιλώντας στο τηλέφωνο, υπάρχει περίπτωση να ερεθιστεί το ωλένιο νεύρο στον αγκώνα σας. Ο ερεθισμός αυτός, μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το οποίο προκαλεί μούδιασμα στον αγκώνα και τα μικρά δάκτυλα του χεριού και πόνο στο εσωτερικό του αγκώνα ή στον αντιβραχίονα.

9. Προβλήματα στα μάτια

Το έντονο φως που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να κουράσει τα μάτια και να προκαλέσει πόνο. Την ίδια στιγμή, μπορεί να βλάψει τον κερατοειδή χιτώνα (τον διαυγή φακό στο μπροστινό μέρος του ματιού) προκαλώντας προβλήματα όρασης. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε λιγότερες ώρες το κινητό σας για να ξεκουράζετε τα μάτια σας, ειδικά σε σκοτεινά δωμάτια που το φως γίνεται ακόμη πιο έντονο.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Ways Your Smartphone Can Wreck Your Health https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-smart-phone-health-problems

Distraction: an assessment of smartphone usage in health care work settings https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437811/

Distracted Driving https://www.nhtsa.gov/risky-driving/distracted-driving

Contamination of UK mobile phones and hands revealed https://www.lshtm.ac.uk/newsevents/news/2011/mobilephones.html

Effects of visual fatigue caused by smartphones on balance function in healthy adults https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5332974/

Health risks associated with mobile phones use https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350886/

Is Your Telephone a Pain in the Neck? https://www.healthguidance.org/entry/16354/1/is-your-telephone-a-pain-in-the-neck.html

Is Your Smartphone Causing Your Neck Pain? https://health.clevelandclinic.org/text-neck-is-smartphone-use-causing-your-neck-pain/