Μολυσματικές ασθένειες

Johnson & Johnson: Χρειάζεται και δεύτερη δόση για προστασία από τη μετάλλαξη δέλτα;

Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη δέλτα της COVID-19 ωθεί ακόμη και τους πλήρως εμβολιασμένους να αναρωτιούνται αν είναι προστατευμένοι.

Νέα δεδομένα που προέρχονται από το Ηνωμένο βασίλειο δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ενάντια στη μετάλλαξη δέλτα. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση δείχνει να μειώνει κατά περίπου 35% την μόλυνση και κατά 80% την ανάγκη για νοσηλεία, ενώ η δεύτερη δόση είναι ακόμη πιο αποτελεσματική μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 79% και κατά 96% την ανάγκη για νοσηλεία.

Τι γίνεται όμως με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson;

Υπάρχουν λίγες μέχρι στιγμής πληροφορίες για το κατά πόσο το εμβόλιο Johnson & Johnson είναι αποτελεσματικό ενάντια στην μετάλλαξη δέλτα και ως εκ τούτου πολλοί ανησυχούν για την επάρκεια της προστασίας τους.

Την  περασμένη Πέμπτη, ο Δρ Anthony Fauci αναγνώρισε ότι υπάρχει κενό στις πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του Johnson & Johnson ενάντια στην εν λόγω μετάλλαξη, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχουν έμμεσες ενδείξεις από το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με την Johnson & Johnson, που δείχνουν ότι ακόμη και μια μεμονωμένη δόση μπορεί να είναι εξαιρετικά προστατευτική.

Η ίδια η Johnson & Johnson δήλωσε ότι θα κοινοποιήσει δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μετάλλαξης δέλτα το άμεσο χρονικό διάστημα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το εμβόλιο θα συνεχίσει να προσφέρει προστασία και ότι δεν θα χρειαστεί αναμνηστική δόση, βασιζόμενη σε στοιχεία από την Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική.

Συγκεκριμένα, η συνεχιζόμενη μελέτη Sisonke που πραγματοποιείται στη Νότια Αφρική, η οποία ελέγχει τακτικά τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εμβολιάστηκαν με το Johnson & Johnson, διαπιστωσε ότι υπήρξαν κάποιες λοιμώξεις, αλλά ήταν κατά 94% ήπιες, ενώ μόνο το 2% ήταν σοβαρές.

Η επικεφαλής μάλιστα της μελέτης, Δρ. Linda-Gail Bekker, σε γραπτή δήλωση της υπογράμμισε ότι: «Στην πλειονότητα τους οι λοιμώξεις στους εμβολιασμένους με Johnson & Johnson είναι ήπιες και ως εκ τούτου η απόφαση λήψης μιας συμπληρωματικής δόσης του εμβολίου είναι πολύ πρόωρη”.

Από την πλευρά του ο Δρ. Isaac Bogoch, ειδικός και κλινικός ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Κέντρο Ερευνών του Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο τόνισε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος και να παρατηρηθεί προσεκτικά η πορεία των λοιμώξεων τους επόμενους μήνες, πριν παρθεί μια συγκεκριμένη απόφαση για μια ενδεχόμενη ενισχυτική δόση του εμβολίου Johnson & Johnson.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να εφοδιαστούν με άφθονα εμβόλια αν παρουσιαστεί μια τέτοια ανάγκη.