Μολυσματικές ασθένειες

Johnson & Johnson: Νέα προειδοποίηση για σύνδρομο Guillain-Barré

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρόσθεσε την περασμένη Δευτέρα μια νέα προειδοποίηση στο εμβόλιο Johnson & Johnson, η οποία αναφέρει ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barré (GBS).

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί περίπου 100 περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barré, μετά την χορήγηση περίπου 13 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Johnson & Johnson στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτές τις περιπτώσεις, οι 95 ήταν σοβαρές και χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ υπήρξε μόνο ένας θάνατος,  σύμφωνα με την δήλωση της FDA.

Οι περισσότερες περιπτώσεις σε άτομα που εμβολιάστηκαν με τον εμβόλιο Johnson & Johnson αναφέρθηκαν εντός 42 ημερών από τον εμβολιασμό και προέκυψαν κυρίως σε άνδρες 50 ετών και άνω.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο Guillain-Barré;

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο νευρικό σύστημα έξω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ωστόσο, η διαταραχή αυτή είναι σπάνια.

Τα πρώτα συμπτώματα που προκαλεί είναι αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα άκρα. Σε ήπιες περιπτώσεις, οι ασθενείς νιώθουν σύντομη μυϊκή αδυναμία, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις, αυτές οι αισθήσεις μπορούν να εξελιχθούν σε παράλυση ολόκληρου του σώματος ή να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο.

Οι περισσότεροι ασθενείς, ακόμη και όσοι εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, αναρρώνουν πλήρως. Σε διάστημα έξι μηνών, περίπου το 60-80% με παράλυση, μπορούν να περπατήσουν ξανά. Το ποσοστό θνησιμότητας από το σύνδρομο κυμαίνεται μεταξύ 4% και 7%.

Τι σχέση έχει το σύνδρομο Guillain-Barré με το εμβόλιο;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη την ακριβή αιτία που οδηγεί στο σύνδρομο Guillain-Barré, αλλά η μέχρι σήμερα έρευνα δείχνει ότι είναι αποτέλεσμα διαφόρων λοιμώξεων.

Ο νευρολόγος στην κλινική Mayo, Δρ. Richard Dyck, σημείωσε ότι λόγω της συσχέτισης του συνδρόμου Guillain-Barré και των ιογενών λοιμώξεων, περίμενε ότι ορισμένα εμβόλια COVID-19 θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του. Όπως εξήγησε, το σώμα μπερδεύεται προκαλώντας αυτοάνοση επίθεση στα νεύρα και ως εκ τούτου ως ένα βαθμό το σύνδρομο ήταν αναμενόμενο. Ας μην ξεχνάμε ότι το εν λόγω σύνδρομο έχει συσχετιστεί και με άλλα εμβόλια, όπως το εμβόλιο της γρίπης.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνέστησε μια παρόμοια προειδοποιητική ετικέτα και για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το CDC ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται, καθώς σε γενικές γραμμές όταν ένα εμβόλιο συνδεθεί με το σύνδρομο Guillain-Barré, καταγράφονται μόνο 1-2 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Johnson & Johnson Vaccine to Include Warning About Guillain-Barré Syndrome https://www.verywellhealth.com/johnson-johnson-gbs-syndrome-5192438

Guillain-Barré Syndrome and Vaccines https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/guillain-barre-syndrome.html

Guillain-Barre syndrome following vaccination in the National Influenza Immunization Program, United States, 1976--1977 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/463869/

Prevalence of Guillain-Barré syndrome among Zika virus infected cases: a systematic review and meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29545017/

Guillain-Barré Syndrome Fact Sheet https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Guillain-Barr%C3%A9-Syndrome-Fact-Sheet