Καρκίνος

Καφεΐνη: Η κατανάλωσή της αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Buffalo, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πίνουν ροφήματα με καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι, δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού λόγω της καφεΐνης που καταναλώνουν.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν καφεΐνη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού;

Για τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από σχεδόν 80.000 γυναίκες που έλαβαν μέρος στην «Women’s Health Initiative Observational Study», μια συνεχιζόμενη εθνική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 161.000 γυναίκες από το 1992 μέχρι το 2005.

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο υγείας κάθε χρόνο, το οποίο περιελάμβανε ερωτήσεις για τις συνήθειές τους, ώστε να βοηθηθούν οι ερευνητές να βρουν τη σχέση που έχει ο καρκίνος του μαστού με τον τρόπο ζωής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αρχικά ότι υπήρχε 12% αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που κατανάλωναν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Προσαρμόζοντας όμως τα δεδομένα τους σε άλλους παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η φυσική δραστηριότητα, το αναπαραγωγικό ιστορικό, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, αυτό το εύρημα δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό.

Όπως ανέφερε η Lina Mu, PhD, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Buffalo και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, «οι γυναίκες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς με την καθημερινή κατανάλωση καφέ, καθώς τα δεδομένα της μελέτης παρέχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφεΐνης και τον καρκίνο του μαστού».

Παρόλα αυτά, η Jane Emilie Mendez, MD, επικεφαλής χειρουργικής του μαστού στο Miami Cancer Institute, Baptist Health South Florida, υπογράμμισε ότι η καφεΐνη είναι προβληματική μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι ινοκυστικοί μαστοί. Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ινοκυστικούς μαστούς, ακόμη και αν καταναλώσουν μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, που υπάρχει για παράδειγμα στη σοκολάτα, ο πόνος στο στήθος τους αυξάνεται.  Να υπενθυμίσουμε ότι οι ινοκυστικοί μαστοί είναι μια καλοήθης κατάσταση, κατά την οποία ο ιστός του μαστού πυκνώνει, προκαλώντας μια άβολη αίσθηση και πόνο.

Πότε μια γυναίκα πρέπει να αρχίσει να ελέγχεται για καρκίνο του μαστού;

Σύμφωνα με την Mendez, το 85% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού εμφανίζονται σποραδικά, χωρίς να υπάρχει κάποια οικογενειακή ή γενετική αιτία. Ως εκ τούτου, όλες οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε συχνές εξετάσεις (αυτοεξετάσεις) μαστού και όχι μόνο όσες θεωρούνται υψηλού κινδύνου ή έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού.

«Είτε έχετε παράγοντες κινδύνου είτε όχι, η διενέργεια μηνιαίων αυτοεξετάσεων του μαστού αποτελούν ένα σημαντικό και σχεδόν απαράβατο προληπτικό μέτρο», εξήγησε η Mendez, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν το τι είναι φυσιολογικό στο μαστό τους και τι όχι, ώστε να μπορούν να παρατηρούν τυχόν αλλαγές και να επισκέπτονται τον γιατρό τους με την παραμικρή αλλαγή που θα πέσει στην αντίληψή τους.

Σύμφωνα με την Mendez, οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να ελέγχουν το στήθος τους την εβδομάδα μετά την περίοδο τους, επειδή ο ιστός του μαστού επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση από τις ορμονικές αλλαγές του κύκλου, ενώ οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρεπει να αυτοεξετάζονται την ίδια μέρα κάθε μήνα.

Οι γυναίκες που διατρέχουν μέσο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να κάνουν επίσης μαστογραφία μία φορά το χρόνο, ξεκινώντας σε ηλικία 45 – 50 ετών. Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή άλλους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να ελέγχονται πριν τα 45 τους. Συζητήστε με τον γιατρό σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Caffeine Does Not Increase Your Risk for Breast Cancer https://www.verywellhealth.com/no-link-between-caffeinated-drinks-and-breast-cancer-5206750

Breast Cancer Screening Guidelines for Women https://www.cdc.gov/cancer/breast/pdf/breast-cancer-screening-guidelines-508.pdf

Caffeine intake from coffee and tea and invasive breast cancer incidence among postmenopausal women in the Women's Health Initiative https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.33771