Διατροφή, Εγκυμοσύνη

Καφεΐνη: Η κατανάλωσή της στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού;

Με την πάροδο των χρόνων, οι συστάσεις και οι συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη έχουν αλλάξει, καθώς αυξάνονται τα επιστημονικά δεδομένα. Ένας τομέας με μεγάλο ενδιαφέρον είναι το πώς η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει την έκβαση μιας εγκυμοσύνης, αλλά και την ανάπτυξη του βρέφους.

Παρόλο που η καφεΐνη έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τους ενήλικες, όταν καταναλώνεται με μέτρο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η κατανάλωσή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες επιπλοκές.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, διαπίστωσε πως η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς παρατηρήθηκε πως όσες έγκυες γυναίκες κατανάλωναν καφέ γεννούσαν παιδιά με μικρότερο ανάστημα στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Ποιες είναι οι τρέχουσες συστάσεις για την κατανάλωση καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη;

Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το εάν η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβλαβής ή όχι είναι ανάμεικτα. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πως η καφεΐνη μπορεί να είναι επιβλαβής για ορισμένες πτυχές της εγκυμοσύνης, ενώ αντιθέτως άλλες υποστηρίζουν πως αυτή δεν προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αναφέρει πως η κατανάλωση λιγότερων από 200 mg καφεΐνης την ημέρα (ή ενός φλιτζανιού 350 ml καφέ) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ασφαλής.

Επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού η κατανάλωση καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη;

Η προαναφερθείσα μελέτη στο περιοδικό JAMA εξέτασε το αντίκτυπο της πρόσληψης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ανάπτυξη ενός παιδιού μέσω της μέτρησης των συγκεντρώσεων της καφεΐνης και της παραξανθίνης (μεταβολίτη της καφεΐνης) στο αίμα μιας ομάδας εγκύων γυναικών κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα ύψη των παιδιών έως την ηλικία των 8 ετών.

Η μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με το χαμηλότερο ύψος των παιδιών αργότερα στη ζωή τους. Η διαφορά ύψους μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν καφεΐνη και εκείνων που δεν κατανάλωναν ήταν φανερή και ανερχόταν περίπου στα 2 εκατοστά.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός πως ακόμη και η μικρή πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίστηκε με το χαμηλότερο ύψος στην παιδική ηλικία.

Τι συνέπειες έχει η διαφορά ύψους που παρατηρείται λόγω της κατανάλωσης καφεΐνης;

Οι συνέπειες του μικρότερου ύψους που παρατηρήθηκε στα πλαίσια της μελέτης, λόγω της κατανάλωσης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παραμένουν ασαφείς και χρειάζεται παραπάνω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η διαφορά αυτή στο ύψος παραμένει και μετά την παιδική ηλικία, κατά την ενήλικη ζωή. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς το μικρότερο ύψος στην ενήλικη ζωή έχει συσχετιστεί με τον υψηλότερο κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της μελέτης;

Η παραπάνω μελέτη, παρά τα εντυπωσιακά ευρήματά της, είχε αρκετούς περιορισμούς που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα η παράλειψη της ενσωμάτωσης άλλων πτυχών της μητρικής διατροφής κατά την εγκυμοσύνη.

Ένας ακόμη περιορισμός αφορά το γεγονός πως οι μετρήσεις ύψους των παιδιών λήφθηκαν μόνο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των παιδιών θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για τη διεξαγωγή παραπάνω συμπερασμάτων σχετικά με τις επιπτώσεις του μικρότερου ύψους κατά την παιδική ηλικία.

Τέλος, στα πλαίσια της μελέτης δεν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες, όπως το ύψος του πατέρα και κοινωνικοί παράγοντες που μπορεί να έχουν επηρεάσει την εγκυμοσύνη και το τελικό ύψος του παιδιού.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Caffeine during pregnancy may affect a child's height by nearly an inch, study says https://www.medicalnewstoday.com/articles/caffeine-during-pregnancy-may-impact-a-childs-height-by-an-inch-study-shows

Association of Maternal Caffeine Consumption During Pregnancy With Child Growth https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2797983?resultClick=1

Impacts of Caffeine during Pregnancy https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7035149/