Διατροφή

Καφεϊνη: Η υπερδοσολογία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας αλλά δεν σχετίζεται με την καρδιακή αρρυθμία

Η πάντοτε αμφιλεγόμενη καφεΐνη, μπήκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των ερευνητών που θέλησαν να ερευνήσουν την επίδρασή της στην υγεία του εγκεφάλου. Είναι ήδη γνωστό ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ σε κανονική ποσότητα (της τάξεως των ένα έως δύο φλυτζανιών) είναι ασφαλής και μπορεί ακόμα και να έχει θετική επίδραση στην υγεία. Παρακάτω περιγράφονται δύο διαφορετικές έρευνες που αφορούν τις επιδράσεις της καφεΐνης στην καρδιακή αρρυθμία και στην άνοια.

Τι λένε οι επιστήμονες για την σχέση καφεΐνης και καρδιακής αρρυθμίας;

Μια πρόσφατη έρευνα του UC San Francisco, που διεξήχθη σε 386,258 άτομα, με επανέλεγχο τους στα επόμενα τέσσερα χρόνια, έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποιος άμεσος συσχετισμός της κατανάλωσης καφεΐνης με τις καρδιακές αρρυθμίες για τις οποίες έχει κατηγορηθεί. Μάλιστα μόνο το 4% των ατόμων ανέπτυξαν αρρυθμία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μείωσε κατά 3% την πιθανότητα να την αναπτύξουν. Ακόμη αναφέρεται ότι ο καφές μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση, και έχει συσχετιστεί με μείωση κινδύνου ανάπτυξης ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον.

Η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Australian Centre for Precision Health, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει πολλά αρνητικά όσων αφορά την υγεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες είδαν ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ, σχετίζεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ καφεΐνης και άνοιας;

Η διεθνής ομάδα ερευνητών, εξέτασε τις επιπτώσεις του καφέ στον εγκέφαλο σε 17.702 συμμετεχόντες στο Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου (37-73 ετών), διαπιστώνοντας ότι εκείνοι που έπιναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ/ημέρα είχαν 53% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Η κύρια ερευνήτρια και UniSA Ph.D. υποψήφια, Kitty Pham, λέει ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές γνώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι ένα ρόφημα ευρείας κατανάλωσης που υπερβαίνει τα εννέα δισεκατομμύρια κιλά ετησίως.

Είναι από τις λίγες έρευνες που συνδυάζουν μεγάλη έκταση, μετρήσεις που αφορούν τον όγκο του εγκεφάλου, τις πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας και των κινδύνων εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και εξέταση ογκομετρικής απεικόνισης εγκεφάλου. Τέλος λαμβάνει υπόψιν και ένα ευρύ φάσμα παραπλανητικών παραγόντων.

Η Ανώτερη ερευνήτρια και Διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Υγείας ακριβείας της UniSA, καθηγήτρια Elina Hyppönen, τονίζει τη σημασία της εξισορρόπησης ως προς το είδος του ροφήματος και της επίδρασής του στην υγεία, όσο και αν αυτό στεναχωρεί τους λάτρεις του καφέ.

“Αυτή η έρευνα παρέχει ζωτικές γνώσεις σχετικά με τη βαριά κατανάλωση καφέ και την υγεία του εγκεφάλου, αλλά όπως και με πολλά πράγματα στη ζωή, η ισορροπία είναι το κλειδί”, λέει η καθηγήτρια Hyppönen. Ακόμη προσθέτει ότι οι μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι γνωστοί, αλλά αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να παραμένουμε ενυδατωμένοι, καθώς ο καφές είναι διουρητικός και προκαλεί αφυδάτωση. Έτσι, μπορούμε να συνδυάζουμε τον καφέ με λίγο νερό πάντα.

Η τυπική καθημερινή κατανάλωση καφέ είναι κάπου μεταξύ ενός και δύο τυπικών φλιτζανιών καφέ. Βέβαια, οι μονάδες μέτρησης μπορεί να διαφέρουν, όμως δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι σε γενικές γραμμές, μια χαρά. Αν όμως καταναλώνετε περισσότερο από έξι φλιτζάνια την ημέρα, είναι καιρός να ξανασκεφτείτε το επόμενο ρόφημά σας.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Pham Kitty et al. “High Coffee Consumption, Brain Volume and Risk of Dementia and Stroke.” Nutritional Neuroscience, vol. 0, no. 0, June 2021, pp. 1–12. Taylor and Francis+NEJM 10.1080/1028415X.2021.1945858

California University of, and San Francisco. Coffee Doesn’t Raise Your Risk for Heart Rhythm Problems. https://medicalxpress.com/news/2021-07-coffee-doesnt-heart-rhythm-problems.html

Australia University of South. Excess Coffee Use Shown to Decrease Brain Volume, Increase Dementia Risk https://medicalxpress.com/news/2021-07-excess-coffee-shown-decrease-brain.html