Διατροφή, Καρκίνος

Ακρυλαμίδη: Μια επικίνδυνη ουσία που κρύβεται στον καφέ

© Olly Lama | Dreamstime Stock Photos
© Olly Lama | Dreamstime Stock Photos

Τι είναι η ακρυλαμίδη

Η κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με έρευνες, έχει πολλά οφέλη για την υγεία και δίνει ενέργεια στον οργανισμό.. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, για άνοια και Αλτσχάιμερ και παράλληλα βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και βελτιώνει τις επιδόσεις στα αθλήματα. Τέλος, σύμφωνα με αρκετές έρευνες όσοι καταναλώνουν καφέ τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια.

Όμως, οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο καφές περιέχει μια επικίνδυνη για την υγεία ουσία την ακρυλαμίδη, η οποία έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ζημιά στα νεύρα και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Η ουσία βρίσκεται εκτός από τον καφέ σε πολλά άλλα μέρη, όπως στα τηγανητά φαγητά, στα τρόφιμα που ψήνονται στα κάρβουνα αλλά και στο ψωμί όταν ψήνεται στην τοστιέρα.

Οι κόκκοι του καφέ κατά τη διάρκεια του ψησίματος σχηματίζουν αυτήν την ουσία η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί αφού σχηματιστεί και έτσι καταναλώνεται μαζί με τον καφέ. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κόκκοι καφέ που δεν έχουν ψηθεί πολύ έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ακρυλαμίδης από τους πολύ καλά ψημένους, αφού ένα μέρος της φαίνεται να διασπάται όταν ο καφές συνεχίζει να ψήνεται για αρκετή ώρα.

Προκαλεί καρκίνο η ακρυλαμίδη;

Οι μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν πως η ακρυλαμίδη δημιουργεί καρκίνο όταν τρώγεται αλλά οι δόσεις που δόθηκαν στα πειραματόζωα ήταν 1000-100.000 μεγαλύτερες από εκείνες που καταναλώνει ο άνθρωπος. Επιπλέον, ο τρόπος που μεταβολίζει το ανθρώπινο σώμα την ακρυλαμίδη δείχνει να διαφέρει με τον τρόπο που τη διασπά το σώμα των πειραματόζωων.

Τελικά μπορώ να πίνω καφέ;

Αν και είναι βέβαιο πως ο καφές περιέχει μια ποσότητα ακρυλαμίδης φαίνεται πως τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση του καφέ είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο που ενδέχεται να διατρέχει κάποιος από την κατανάλωση ακρυλαμίδης, αφού η ποσότητα που καταναλώνει δείχνει να είναι πολύ μικρή. Ακόμη δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες για να διαπιστωθεί η ακριβής βλάβη που προκαλεί αυτή η ποσότητα στον άνθρωπο ή ακόμη και αν τελικά δημιουργεί κάποια βλάβη ή είναι ακίνδυνη σε μικρές ποσότητες. Θα πρέπει λοιπόν η κατανάλωση του καφέ να είναι σε λογική ποσότητα, και επιπλέον το άτομο να προσέχει να μην καταναλώνει ακρυλαμίδη από άλλες πηγές. Έτσι θα πρέπει να αποφεύγει να ψήνει πολύ ώρα το ψωμί στην τοστιέρα, να μην καταναλώνει τακτικά τηγανητά κ φαγητά ψημένα στα κάρβουνα και να αποφεύγει φαγητά που έχουν ψηθεί για πολλή ώρα σε μεγάλη θερμοκρασία, στο βαθμό φυσικά που αυτό είναι εφικτό.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Acrylamide in Coffee: Should You be Concerned? healthline.com/nutrition/acrylamide-in-coffee?fbclid=IwAR3I8VsgXEhO58PKcKVrEr_d88BavL9eN2BRfsVfavVxiAgfFEvvMG00nDY

The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x

Does caffeine intake protect from Alzheimer's disease? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12099922

Effects of caffeine ingestion on rating of perceived exertion during and after exercise: a meta-analysis ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15773860

The relationship of coffee consumption with mortality ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18559841