Διατροφή

«Κακά» τρόφιμα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Νέες διατροφικές αντιλήψεις έρχονται να μας πουν ότι δεν υπάρχουν «κακά» τρόφιμα που αυξάνουν το βάρος μας, αλλά κακές συνήθειες κατανάλωσης ή μαγειρέματος των τροφίμων αυτών.  Για παράδειγμα οι βιολογικές πατάτες είναι μια πολύ καλή τροφή, πλούσια σε ιχνοστοιχεία, όμως αν τις φάτε τηγανιτές έχετε ήδη καταστρέψει τα οφέλη της και αυξάνετε πολύ τις θερμίδες που καταναλώνετε.  Η ποσότητα επίσης είναι πολύ σημαντική σε οποιαδήποτε τροφή καταναλώνουμε. Μην ενοχοποιείτε τις τροφές, αλλά τις κακές συνήθειες που πιθανόν υιοθετείτε στον τρόπο μαγειρέματος και στην ποσότητα που καταναλώνετε!

Ποια «κακά» τρόφιμα βοηθούν στην απώλεια βάρους;

1. Πατάτες

Οι πατάτες βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη κορεσμού, στην κορυφή δηλαδή μιας κλίμακας που δείχνει το πόσο χορταίνουν τους ανθρώπους κάποια τρόφιμα. Οι πατάτες λοιπόν, λόγω αυτής τους της ιδιότητας θεωρούνται βοηθητικές στην απώλεια βάρους, όμως αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που είναι μαγειρεμένες. Σημειώνεται ότι οι πατάτες δεν περιέχουν γλουτένη και προσφέρουν περισσότερο κάλιο από ότι μια μπανάνα. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C.

2. Ζυμαρικά

Μελέτες σε άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (τρόφιμα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματος) δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση ζυμαρικών δεν κάνει κακό. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες κατάφεραν να χάσουν βάρος τρώγοντας ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

3. Ξηροί καρποί

Μπορεί οι ξηροί καρποί να είναι πλούσιοι σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά δεν χρειάζεται να τους αφαιρέσετε από τη διατροφή σας για να χάσετε βάρος. Συγκεκριμένα, μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα, είχαν σχεδόν 25% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες και έβαζαν γενικότερα λιγότερο βάρος συγκριτικά με όσες απέφευγαν τους ξηρούς καρπούς.

4. Τυρί

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μην αφαιρέσετε από τη διατροφή σας το τυρί. Μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που είναι πλούσια σε  ασβέστιο, μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και ταυτόχρονα να προστατεύσουν την υγεία των οστών σας.

5. Καφές

Ένα καθημερινό φλιτζάνι καφέ δεν θα εμποδίσει την προσπάθεια σας να χάσετε βάρος. Αντιθέτως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την πείνα σας και να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η προσθήκη ζάχαρης μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα.

6. Ρύζι

Μια διατροφή που περιλαμβάνει ρύζι ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. Το ρύζι, εκτός από φυτικές ίνες, περιέχει και βιταμίνες Β1 και Β6, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο και μαγγάνιο. Και παρόλο που το λευκό ρύζι δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικό στην απώλεια βάρους, μπορείτε να το απολαύσετε σε μικρότερες μερίδες χωρίς να αυξήσετε το βάρος σας.

7. Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με μελέτες βοηθά την ινσουλίνη του σώματος να λειτουργεί καλύτερα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το αίσθημα της πείνας. Όλα αυτά την καθιστούν μια υπέροχη γλυκιά απόλαυση για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Να θυμάστε όμως, ότι πρέπει να καταναλώνετε μικρές ποσότητες.

8. Ποπ κορν

Τα ποπ κορν που φτιάχνονται στον αέρα, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αρκεί να μην προσθέτουν αλάτι και βούτυρο. Τα ποπ κορν είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μειώνουν γρήγορα την πείνα.

9. Γάλα μη αποβουτυρωμένο

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση γαλακτος με πλήρη λιπαρά, μια φορά την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος, παρά να το αυξήσει. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά εικάζουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνει την πείνα, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να καταφεύγουν στην υπερβολική κατανάλωση άλλων τροφίμων.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

‘Bad’ Foods That Are Good for Weight Loss https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-bad-foods-good-for-weight-loss

Popcorn is more satiating than potato chips in normal-weight adults https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-11-71

Eating dark and milk chocolate: a randomized crossover study of effects on appetite and energy intake https://www.nature.com/articles/nutd201117

Weight loss https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/expert-answers/caffeine/faq-20058459

Association of Pasta Consumption with Diet Quality and Nutrients of Public Health Concern in Adults: National Health and Nutrition Examination Survey 2009–2012 https://academic.oup.com/cdn/article/1/10/e001271/4653482

Study protocol for a 9-month randomised controlled trial assessing the effects of almonds versus carbohydrate-rich snack foods on weight loss and weight maintenance https://bmjopen.bmj.com/content/10/7/e036542.abstract

Let's Hear it for Potatoes! https://extension.illinois.edu/blogs/be-smart-eat-well-get-healthy/2017-03-09-lets-hear-it-potatoes