Φυσικές θεραπείες

Κακάο: Πώς επιδρά στην αρτηριακή πίεση; Μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για την υπέρταση;

Τα άτομα που ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 116 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες – σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των ενηλίκων – έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και πολλοί δεν έχουν καταφέρει να την ρυθμίσουν.

Στα άτομα που έχουν υπέρταση, για τη διαχείριση της αρτηριακής τους πίεσης, συνιστώνται συνήθως τα διατροφικά πρωτόκολλα για την υγεία της καρδιάς. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση κακάο, που είναι πλούσιο σε φλαβανόλη, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή ακαμψία, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές εναλλακτικές θεραπείες. (Μειώστε τον κίνδυνο υπέρτασης καταναλώνοντας πρωτεΐνη από πολλαπλές πηγές)

Πώς επιδρά στην αρτηριακή πίεση το κακάο;

Οι φλαβανόλες – μια υποομάδα φλαβονοειδών – είναι φυτικές ενώσεις που υπάρχουν σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα και το κακάο. (Κόκκινο κρέας: Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της κατανάλωσής του;)

Το κακάο, που εξάγεται από τους κόκκους του κακάο, τους λιπαρούς σπόρους που βρίσκονται στο κακαόδεντρο Theobroma, είναι πλούσιο σε φλαβανόλες και προτείνεται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο το κακάο, όσο και τα προϊόντα σοκολάτας που είναι πλούσια σε φλαβανόλη, προκαλούν βραχυπρόθεσμη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις τους, δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς, οπότε δεν είναι πλήρως κατανοητές. (Κακάο: Εσείς γνωρίζετε τα 7 μοναδικά οφέλη του για τον οργανισμό;)

Ερευνητές του πανεπιστημίου Surrey, ξεκίνησαν τη μελέτη τους για να ανακαλύψουν εάν οι φλαβανόλες του κακάο μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες, χωρίς να τη μειώνουν περαιτέρω όταν βρισκόταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι ερευνητές, ζήτησαν από τους 11 συμμετέχοντες στη μελέτη, να λαμβάνουν για ένα χρονικό διάστημα κάψουλες φλαβανόλης κακάο (περίπου 860 χιλιοστόγραμμα) ή έξι κάψουλες εικονικού φαρμάκου που περιείχαν καστανή ζάχαρη, εναλλάξ ανά ημέρα. Επιπρόσθετα, τους δόθηκε πιεσόμετρο και ένα δακτυλικό κλιπ που μετρά την ταχύτητα του παλμικού κύματος (PWV), για τη μέτρηση της αρτηριακής ακαμψίας. (Είναι φυσιολογικό η αρτηριακή πίεση να έχει διακυμάνσεις;)

Σημειώνεται ότι η αρτηριακή πίεση και η PWV των συμμετεχόντων, μετρήθηκαν και πριν τη λήψη των καψουλών κακάο και ακολούθως για τις επόμενες 3 ώρες μετριούνταν ανά 30 λεπτά και για τις επόμενες 9 ώρες, ανά 1 ώρα.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά περίπου 1,4 mmHg σε διάστημα 12 ωρών. Επιπρόσθετα, 8 ώρες μετά την κατανάλωση κακάο, παρατηρήθηκε μια δεύτερη μείωση, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου μεταβολίζουν τις φλαβανόλες. (Υψηλή αρτηριακή πίεση στους νέους: Αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και γνωστικής πτώσης)

Σημειώνεται ότι η αρτηριακή πίεση και η αρτηριακή ακαμψία μειώνονταν μόνο όταν βρίσκονταν σε υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση όταν η αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλή το πρωί. (Έχετε νυχτερινή υπέρταση; Δοκιμάστε τη χρονικά περιορισμένη διατροφή!)

Θα μπορούσε το κακάο να αποτελέσει θεραπεία για την υπέρταση;

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, η νέα έρευνα μειώνει τις ανησυχίες ότι το κακάο, ως θεραπεία της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους, μειώνοντας περεταίρω την αρτηριακή πίεση όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. (Υπέρταση: Τα παγκόσμια ποσοστά της διπλασιάστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια)

Ο Δρ. Mehrdad Rezaee, ωστόσο, καρδιολόγος στο νοσοκομείο O’Connor στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, επισήμανε ότι η νέα έρευνα είχε ορισμένους περιορισμούς και συγκεκριμένα το κακάο δεν εξετάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλινικά πραγματικό περιβάλλον, οπότε τα αποτελέσματα παραμένουν μια υπόθεση που εντοπίστηκε σε ένα καλά ελεγχόμενο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που το κακάο θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή φυσική θεραπεία για την υπέρταση, επιβάλλονται περαιτέρω μελέτες για την εξαγωγή ακριβέστερων συμπερασμάτων πριν το κακάο προταθεί ως θεραπεία για την υπέρταση. (Γιατί είναι σημαντική η θεραπεία της υπέρτασης στους ηλικιωμένους;)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Cocoa Shown to Lower Blood Pressure, May Offer Treatment for Hypertension https://www.healthline.com/health-news/cocoa-shown-to-lower-blood-pressure-may-offer-treatment-for-hypertension

High Blood Pressure https://www.cdc.gov/bloodpressure/index.htm

Everything You Need to Know About Stroke https://www.healthline.com/health/stroke

Assessing Variability in Vascular Response to Cocoa With Personal Devices: A Series of Double-Blind Randomized Crossover n-of-1 Trials https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.886597/full

Cocoa shown to reduce blood pressure and arterial stiffness in first real-life study https://www.eurekalert.org/news-releases/959891