Παιδί

Κακές συνήθειες παιδιών από τις οποίες μπορούν να αρρωστήσουν

Ποιες είναι οι πιο κακές και αηδιαστικές συνήθειες των μικρών παιδιών από τις οποίες μπορούν να αρρωστήσουν ή μπορεί να αποτελούν ένδειξη ασθένειας;

1. Σκαλίζουν τη μύτη τους

Αν επισκεφτείτε ένα παιδότοπο θα δείτε σίγουρα έστω και ένα παιδί να σκαλίζει τη μύτη του. Πολλά μάλιστα παιδιά, αφού σκαλίσουν την μύτη τους, βάζουν κατευθείαν τα χέρια στο στόμα τους. Αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε ρινορραγία, γι΄ αυτό συνεργαστείτε με το παιδί σας με εποικοδομητικούς τρόπους για να την αποβάλει.

2. Γλύφουν διάφορες επιφάνειες

Τα περισσότερα παιδιά γλύφουν τις πιο ακατάλληλες επιφάνειες. Από στυλό μέχρι το κάθισμα του αυτοκινήτου, την πόρτα του μπάνιου, τη λαβή του καλαθιού του σουπερμάρκετ και πολλά άλλα. Όλες αυτές οι επιφάνειες είναι γεμάτες μικρόβια, βακτήρια και ιούς, τα οποία ζουν σε αυτές για αρκετές ώρες, οπότε είναι πολύ πιθανόν το παιδί σας να αρρωστήσει γλύφοντας τες.

3. Βάζουν τα χέρια τους μέσα από το παντελόνι

Πολλά μικρά παιδιά δεν μπορούν να σκουπιστούν όπως πρέπει μετά τη χρήση του μπάνιου και ως εκ τούτου έχουν αργότερα φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή. Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας βάζει ανελλιπώς το χέρι του μέσα από το παντελόνι, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας γιατί αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι λοίμωξης.

4. Χρησιμοποιούν τα μανίκια τους ως χαρτομάντηλο

Όταν τα παιδιά έχουν ρινική καταρροή, τις πλείστες φορές, αντί να χρησιμοποιήσουν χαρτομάντηλο, χρησιμοποιούν το μανίκι τους για να σκουπιστούν. Τα παιδιά, παίζοντας, ακουμπούν με τα ακάθαρτα μανίκια τους παιχνίδια και αντικείμενα, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν αργότερα άλλα παιδιά. Αυτό λοιπόν, συμβάλλει στην τάχιστη εξάπλωση μικροβίων και ασθενειών, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα.

5. Κατουράνε στην πισίνα

Πολύ σπάνια ένα παιδί θα βγει από τη πισίνα για να πάει στην τουαλέτα. Ωστόσο, το χλώριο δεν εξουδετερώνει τα ούρα, αντιθέτως ο συνδυασμός χλωρίου και ούρων δημιουργεί χημικές ουσίες που ερεθίζουν τα μάτια.

6. Αφαιρούν τα καύκαλα από τις πληγές τους

Η παιδική ηλικία είναι πλούσια σε ατυχήματα και ως εκ τούτου τα παιδικά πόδια και χέρια είναι γεμάτα καύκαλα που δημιουργούνται φυσιολογικά πάνω από τις πληγές. Τα παιδιά ωστόσο, δεν αφήνουν αυτά τα καύκαλα να φύγουν από μόνα τους όταν η πληγή από κάτω έχει πια επουλωθεί, αλλά τα αφαιρούν πολύ νωρίς με αποτέλεσμα οι πληγές να αιμορραγούν ξανά και ξανά. Τις πλείστες φορές – αν όχι όλες- αυτή η συνήθεια οδηγεί σε μολύνσεις.

7. Αερίζονται συνέχεια

Τα αέρια είναι φυσιολογικά και ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αερίζεται. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια στα μικρά παιδιά φαίνεται πολύ αστεία, με αποτέλεσμα να θέλουν να αερίζονται συνέχεια. Εάν όμως το παιδί σας δεν σταματά να αερίζεται και μάλιστα εάν τα αέρια του μυρίζουν έντονα, τότε προσέξτε τη διατροφή του. Τα φασόλια, τα τηγανιτά και τα γαλακτοκομικά οδηγούν συνήθως σε αυτό το αποτέλεσμα. Συζητήστε με τον παιδίατρο σας.