Μολυσματικές ασθένειες

Κακός εξαερισμός: Τεράστια ευθύνη για τη μετάδοση της COVID-19 σε εσωτερικούς χώρους

Ο κακός εξαερισμός συμβάλλει στην αερομεταφερόμενη μετάδοση της COVID-19 σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Building and Environment.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν πρέπει να συνωστίζονται πολλά άτομα σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα και πόρτες και να εξασφαλίζεται επαρκής κατανομή του αέρα.

Ο κακός εξαερισμός σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της COVID-19;

Από τον Οκτώβριο του 2020, οι υγειονομικές αρχές επαναλαμβάνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί ευκολότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ο αποτελεσματικός ελάχιστος ρυθμός αερισμού για την αποφυγή αυτού του αποτελέσματος παραμένει άγνωστος.

Η ερευνητική ομάδα λοιπόν, ανέλυσε ένα περιστατικό που συνέβη στο Γκουάνγκτζου της Κίνας, ανάμεσα σε τρεις άσχετες οικογένειες. Οι τρείς αυτές οικογένειες, νοσήσαν με COVID-19 καθώς την παραμονή της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, στις 24 Ιανουαρίου 2020, έτρωγαν μεσημεριανό σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο, στο οποίο κάθονταν σε γειτονικά τραπεζάκια. Ένα άτομο από το μεσαίο τραπέζι άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα, ενώ τις επόμενες δυο εβδομάδες άλλα 9 άτομα και από τις τρεις οικογένειες βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Οι τρεις οικογένειες δεν είχαν συναντηθεί στο παρελθόν και δεν είχαν στενή επαφή κατά τη διάρκεια του γεύματος τους, εκτός από το ότι κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο, ενώ άλλοι κάθονταν πλάτη με πλάτη. Σημειώνεται ότι κανένας εργαζόμενος από το εστιατόριο και κανένας άλλος από τους 68 πελάτες που κάθονταν σε άλλα 15 τραπεζάκια δεν νόσησε.

Για να διαπιστωθεί το τι ακριβώς συνέβη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε το σύστημα κλιματισμού του εστιατορίου στις πέντε ζώνες εγκατάστασης που υπήρχαν, χρησιμοποιώντας έναν ιχνηθέτη (ένα υγρό αέριο, το οποίο δρα όπως τα εκπνεόμενα σταγονίδια του ιού), για να προσομοιώσει την εξάπλωση των σταγονιδίων στο εστιατόριο. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι το μετρούμενο ποσοστό αερισμού ήταν 0,9 L / s ανά άτομο, το οποίο ήταν χαμηλότερο από τα συνιστώμενα πρότυπα.

Το καθιστικό όπου κάθονταν οι τρεις οικογένειες βρέθηκε να καλύπτεται από μία ζώνη κλιματισμού. Η προσομοίωση έδειξε ότι τα σταγονίδια που εκπνέοντα από το συγκεκριμένο σημείο, ανέβαιναν στον αέρα και μεταφέροντας στις υπόλοιπες ζώνες κλιματισμού. Τα σταγονίδια έφταναν επίσης σε άλλα κοντινά τραπεζάκια, αλλά διασκορπίζονταν από τα υπόλοιπα τέσσερα κλιματιστικά του δωματίου.

Τα τρία τραπέζια που επηρεάστηκαν βρίσκονταν στη ζώνη ανακυκλοφορίας του αέρα, η οποία είχε μεγαλύτερη συγκέντρωση σταγονιδίων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τρεις οικογένειες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με COVID-19, διότι στο σημείο όπου κάθονταν, η συγκέντρωση των σταγονιδίων ήταν υψηλότερη. Μάλιστα, οι τρεις οικογένειες βρίσκονταν στον ίδιο χώρο για 53-75 λεπτά και ανέπνεαν αυτά τα σταγονίδια. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι του εστιατορίου εκτέθηκαν στα σταγονίδια για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου κανένας δεν νόσησε. Το ίδιο συνέβη και με τους πελάτες που κάθονταν σε κοντινά τραπεζάκια, οι οποίοι επίσης δεν νόσησαν γιατί τα μολυσμένα σταγονίδια μέχρι να φτάσουν στο σημείο που κάθονταν διασκορπίζονταν.

Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για την μόλυνση δεν ευθύνεται μόνο η μολυσμένη ανακυκλοφορία του αέρα, αλλά και:

  • Ο ανεπαρκής εξαερισμός του χώρου
  • Η έλλειψη εξωτερικής παροχής αέρα
  • Οι κοντινές αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Poor Ventilation Could Spread COVID Indoors https://www.webmd.com/lung/news/20210406/study-poor-ventilation-could-spread-covid-indoors

Probable airborne transmission of SARS-CoV-2 in a poorly ventilated restaurant https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360132321001955

Probable airborne transmission of SARS-CoV-2 in a poorly ventilated restaurant https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7954773/