Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Κακοσμία σώματος: Τι δείχνει για την υγεία σας;

Οι μυρωδιές του σώματος είναι φυσιολογικές, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές φορές μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας.

Τι μπορεί να σημαίνει η κακή αναπνοή;

Σύμφωνα με την Δρ. Madeleine S. Deming, τις περισσότερες φορές η κακή αναπνοή προκαλείται από βακτήρια στα δόντια και τη γλώσσα. Όπως εξηγεί, είναι φυσιολογικό η αναπνοή να μυρίζει το πρωί, ειδικά εάν κάποιος κοιμήθηκε με ανοικτό το στόμα, καθώς το ξηρό στόμα επιτρέπει στα βακτήρια να ευδοκιμήσουν. Τα βακτήρια που ζουν στο στόμα, παράγουν ενώσεις θείου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα κάκοσμες και συνήθως μυρίζουν σάπιο αυγό ή κρεμμύδι.

Στην περίπτωση που η κακή αναπνοή δεν βελτιώνεται με το βούρτσισμα των δοντιών ή με το πλύσιμο του στόματος με στοματικό διάλυμα, τότε μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος, όπως:

Αλλά μπορεί να αποτελεί και ένδειξη ασθένειας σε άλλα σημεία του σώματος και αυτό γιατί η αναπνοή περιέχει αέριες ενώσεις που μετακινούνται από τα όργανα του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες, οι οποίες ακολούθως εξέρχονται από το σώμα μέσω της αναπνοής. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Διαβήτης: Η φρουτώδης οσμή της αναπνοής ή η αναπνοή που μυρίζει σάπιο μήλο, αποτελεί ένδειξη διαβήτη.
  • Νεφρική ανεπάρκεια: Η αναπνοή ενός ατόμου με νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να μυρίζει αμμωνία ή ούρα.
  • Ηπατική νόσος: Η σοβαρή ηπατική νόσος κάνει συνήθως την αναπνοή να μυρίζει μούχλα, σκόρδο και σάπια αυγά.

Τι μπορεί να σημαίνει η κακοσμία στις μασχάλες;

Οι ενώσεις που μεταφέρονται μέσω του αίματος και απελευθερώνονται μέσω των αδένων του ίδρωτα, μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία στις μασχάλες.

Βασικοί λόγοι κακοσμίας στις μασχάλες είναι:

  • Ανθυγιεινά τρόφιμα ή τρόφιμα με έντονες μυρωδιές.
  • Το άγχος το οποίο δημιουργεί ενώσεις (τοξίνες) που απελευθερώνονται μέσω του ίδρωτα.
  • Η τριχοφυΐα στις μασχάλες, διότι ο ίδρωτας σε συνδυασμό με την τριχοφυΐα επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Για να αποφύγετε την κακοσμία στις μασχάλες:

  • Χρησιμοποιείστε αποσμητικά
  • Κάντε ντους με σαμπουάν με έντονη μυρωδιά
  • Προσέξτε τη διατροφή σας

Σημειώνεται ότι η κακοσμία του σώματος μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας ασθένειας, όπως αυτές που αναφέραμε πιο πάνω, οπότε συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Συμπερασματικά

Εάν σας προβληματίζουν οι άσχημες μυρωδιές του σώματος σας ή εάν νιώθετε ότι επιδεινώνονται, τότε επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Εάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε αφορά την κακοσμία του στόματος, τότε επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας. Σε άλλη περίπτωση επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα κάνει τις εξετάσεις που χρειάζονται για να διαπιστώσει τον λόγο της κακοσμίας και αν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Smelling Sickness - Body Odor May Be Sign of Disease https://newsinhealth.nih.gov/2018/09/smelling-sickness

Human breath metabolomics using an optimized non-invasive exhaled breath condensate sampler https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28004639/

Breath Testing for Barrett's Esophagus Using Exhaled Volatile Organic Compound Profiling With an Electronic Nose Device https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27825962/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι