Αίμα

Κάλιο: Προσοχή στα συμπληρώματα καλίου και στη λήψη άλλων φαρμάκων ταυτόχρονα

Παρόλο που το κάλιο είναι απαραίτητο για την υγεία του ανθρώπου, οι περισσότεροι λαμβάνουν ελάχιστο μέσω της διατροφής τους και στρέφονται συνήθως στα συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα καλίου όμως, και τα υποκατάστατα αλάτων με βάση το κάλιο, είναι δυνητικά επικίνδυνα σε περίπτωση που λαμβάνονται παράλληλα με φάρμακα για καρδιοπάθειες ή νεφρικές δυσλειτουργίες.

Επηρεάζουν τα φάρμακα της πίεσης το κάλιο;

Πολλά φάρμακα, ειδικά τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο του καλίου στο αίμα ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα, οι αναστολείς του ACE, όπως η λισινοπρίλη (Prinvil, Zestril) ή η ραμιπρίλη (Altace), αυξάνουν τα επίπεδα του καλίου. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα κοινά παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin)  και η ναπροξένη (Aleve). Από την άλλη, τα διουρητικά για την αρτηριακή πίεση, δεν έχουν όλα την ίδια επίδραση στα επίπεδα του καλίου. Συγκεκριμένα, μερικά, όπως η υδροχλωροθειαζίδη (Microzide) ή η φουροσεμίδη (Lasix), τείνουν να μειώνουν τα επίπεδα καλίου, ενώ άλλα, τα λεγόμενα καλιοσυντηρητικά διουρητικά, όπως η σπιρονολακτόνη (Aldactone) τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα καλίου στο σώμα.

Η διατήρηση του καλίου στο αίμα ενός ανθρώπου σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς, διότι το συγκεκριμένο στοιχείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των νεύρων και των μυών, ανάμεσα τους και οι καρδιαγγειακοί μυς. Από την άλλη, πάρα το γεγονός ότι οι νεφροί βοηθούν στην διατήρηση του καλίου σε φυσιολογικά επίπεδα, η ηλικία, ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια και ορισμένες άλλες καταστάσεις, μπορεί να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του καλίου να μειώνονται επικίνδυνα ή να αυξάνονται επικίνδυνα, πράγμα που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ταχυπαλμίες ή σε καρδιακή ανακοπή.

Πώς θα διατηρήσετε το κάλιο στο αίμα σας σε φυσιολογικά επίπεδα;

Πιο κάτω αναφέρονται μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το κάλιο του αίματος σας στα σωστά επίπεδα, ανάλογα με το φάρμακο που λαμβάνετε ή την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

  • Εάν η νεφρική σας λειτουργία είναι φυσιολογική, η παρακολούθηση των επιπέδων του καλίου στο αίμα σας δεν είναι απαραίτητη, από την άλλη εάν πάσχετε από νεφρική νόσο ή παίρνετε κάποιο φάρμακο που αυξάνει τα επίπεδα του καλίου, όπως αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, τότε πρέπει να είστε προσεχτικοί και να ελέγχετε τα επίπεδα του καλίου στο αίμα σας.
  • Εάν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου μέσω της διατροφής σας και χρησιμοποιείτε υποκατάστατα άλατα με βάση το κάλιο, πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο ¼ του κουταλιού του γλυκού από αυτό το υποκατάστατο, περιέχει περίπου 800 mg καλίου και πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 4.700 mg την ημέρα. Οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
  • Εάν παίρνετε κάποιον αναστολέα ACE, παυσίπονα ή ένα καλιοσυντηρητικό διουρητικό, θα πρέπει να αποφεύγετε τα υποκατάστατα άλατος και να περιορίσετε τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλό κάλιο.
  • Εάν παίρνετε κάποιο διουρητικό που μειώνει το επίπεδο του καλίου στο αίμα σας, αυξήστε το κάλιο που λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας ή πάρτε κάποιο συμπλήρωμα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει δισκία καλίου εκτεταμένης αποδέσμευσης, τα οποία περιέχουν 600 έως 750 mg καλίου το καθένα.
  • Τέλος, εάν παίρνετε κάποιο διουρητικό ή αναστολέα ΜΕΑ, καλό είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε περιοδικούς ελέγχους για το κάλιο στο αίμα σας και την νεφρική σας λειτουργία για να είστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν σωστά.


+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Diseases of the Heart https://www.health.harvard.edu/heart-health/diseases-of-the-heart

NATIONAL HEART, LUNG, AND BLOOD INSTITUTE https://www.nhlbi.nih.gov/

Protect the hearts you love with a gift that saves lives https://www.heart.org/

American College of Cardiology https://www.acc.org/#sort=%40fcommonsortdate90022%20descending