Μολυσματικές ασθένειες

Καλοκαίρι 2021 και στέλεχος Δέλτα: αναμένεται και άλλη καραντίνα;

Η λήξη της τελευταίας καραντίνας φάνηκε να δίνει το πράσινο φως στις κοινωνίες για μια επιστροφή στην κανονικότητα, σίγουρα με περιορισμούς, αλλά πολύ λιγότερους. Ενθαρρυντικές ενδείξεις ήταν η  μείωση των κρουσμάτων και ο αυξανόμενος εμβολιασμός των πολιτών  που επέφεραν την σταδιακή άρση των μέτρων.  Ωστόσο, φαίνεται πως το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, το στέλεχος Δέλτα από την Ινδία, θα ωθήσει τις κυβερνήσεις στην Ε.Ε. να λάβουν για άλλη μια φορά περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης ενός νέου κύματος της πανδημίας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το στέλεχος Δέλτα;

Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει 3 υποκατηγορίες, B1.617.1, B.1.617.2 and B.1.617.3, με πολλαπλές μεταλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα, συγκεκριμένα στο αμινοτελικό της άκρο (NTD) και στην RBD περιοχή (Receptor Binding Domain), οι οποίες του προσδίδουν την ικανότητα διαφυγής από τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς. Είναι 50% μεταδοτικότερο από το στέλεχος Άλφα, το οποίο ήταν ήδη 50% μεταδοτικότερο από το αρχικό Wuhan στέλεχος, και έχει επικρατήσει σε κάποιες χώρες. Κλινικές δοκιμές έδειξαν πως μόνο μία δόση του εμβολίου Pfizer δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση του Δέλτα στελέχους, αλλά με 2 δόσεις πετυχαίνουμε 88% προστασία έναντι σοβαρών συμπτωμάτων και 96% προστασία έναντι σοβαρών επιπλοκών που οδηγούν σε νοσηλεία στο νοσοκομείο ή εισαγωγή σε ΜΕΘ. Τα ποσοστά προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca είναι λίγο χαμηλότερα, 60% προστασία έναντι σοβαρών συμπτωμάτων και κατά 93% προστασία έναντι νοσηλείας.

Τι ευθύνεται για την διασπορά του νέου κορωνοϊού;

Μια ομάδα ερευνητών συμπεριλαμβανομένου του Philippe Lemey από το Rega Institute, σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα για τις μολυσματικές ασθένειες, ανέπτυξαν έναν ‘’χάρτη’’ όπου ακολουθούσαν ουσιαστικά τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, προκειμένου να αναγνωρίσουν επακριβώς την αιτία αναζωπύρωσης της πανδημίας. Χρησιμοποιώντας επιδημιολογικά, κινητικότητας πληθυσμού και ιικού φορτίου στοιχεία από 10 ευρωπαϊκές χώρες, κατασκεύασαν έναν φυλογεωγραφικό χάρτη. Σε περισσότερες από τις μισές, πληττόμενες περιοχές, σε χώρες όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, η αύξηση ξεκίνησε από τα μέσα Ιουνίου, γεγονός που συνάδει με την αυξημένη κινητικότητα των τουριστών.

Η ερεύνα ωστόσο κατέδειξε, πως οι χώρες οι οποίες δεν είχαν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά των κρουσμάτων, επηρεάστηκαν λιγότερο, συγκριτικά με χώρες όπου παρατηρούνταν μείωση αυτών. Το φαινόμενο αυτό παρομοιάστηκε από τον Dellicour, FNRS ερευνητή από το ULB, σαν μια δασική πυρκαγιά: αν οι εστίες φωτιάς είναι ήδη πολλές, τότε 1-2 νέες δεν πρόκειται να κάνουν μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Αν όμως οι εστίες είναι λίγες, και εμφανιστούν ξαφνικά πολλές καινούργιες, τότε δημιουργείται μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία θα είναι καταστροφική.

Έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στην Ε.Ε.;

Παρότι οι δόσεις εμβολίων που έχουν αγοραστεί από την Ε.Ε. αρκούν για να εμβολιαστεί πάνω από το 70% των πολιτών, το ποσοστό που έχει όντως εμβολιαστεί είναι 44.1%. Είναι προφανές ότι με αυτόν τον ρυθμό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης σύντομα, και ήδη πολλές χώρες όπως η Ισπανία, η Ρωσία και η Ινδονησία έχουν πληγεί σοβαρά από το στέλεχος Δέλτα, και προχωρούν σε τοπικά lockdown, για να ανακάμψουν το νέο κύμα.

Ο εμβολιασμός συνεχίζει να παραμένει η πιο σίγουρη μορφή προστασίας έναντι του κορωνοϊού, αρκεί να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή και να είμαστε όσο γίνεται προσεκτικοί στις εξόδους και στις διακοπές μας.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The role of newly introduced lineages in COVID-19 resurgence https://medicalxpress.com/news/2021-06-role-newly-lineages-covid-resurgence.html

Untangling introductions and persistence in COVID-19 resurgence in Europe DOI: 10.1038/s41586-021-03754-2

Untangling introductions and persistence in COVID-19 resurgence in Europe https://www.nature.com/articles/s41586-021-03754-2

Delta puts brakes on return to post-COVID normality https://medicalxpress.com/news/2021-07-delta-post-covid.html

Russia again posts record coronavirus deaths https://medicalxpress.com/news/2021-07-russia-coronavirus-deaths.html

5 Things To Know About the Delta Variant https://www.yalemedicine.org/news/5-things-to-know-delta-variant-covid

Reduced sensitivity of SARS-CoV-2 variant Delta to antibody neutralization https://www.nature.com/articles/s41586-021-03777-9