Υγεία Δέρματος

Κάνει καλό να πλένουμε καθημερινά τα παιδιά μας;

Για πολλούς, το καθημερινό ντους μετά το πέρας των υποχρεώσεων της ημέρας, ή ως πρώτο βήμα στην πρωινή μας ρουτίνα, δίνει την αίσθηση καθαριότητας και απολύμανσης. Όσον αφορά τα παιδιά, οι γονείς τείνουν να εντάσσουν στο πρόγραμμά τους το καθημερινό μπάνιο, ειδικά αν τα παιδιά ασχολούνται και με κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.

Είναι καλό να κάνουν τα παιδιά κάθε μέρα μπάνιο ή ντους;

Το δέρμα μας φιλοξενεί την δική του μικροχλωρίδα, μια πληθώρα μικροοργανισμών, όπως βακτήρια αλλά και αρθρόποδα, τα οποία ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια του δέρματός μας. Ένας σημαντικός ρόλος όλων αυτών των μικροοργανισμών που εντοπίζονται στην επιφάνεια του δέρματος, είναι να ανταγωνίζονται οποιοδήποτε άλλο, ίσως και παθογόνο, μικροοργανισμό που φτάνει στο δέρμα μας. Ο καθημερινός, εις βάθος καθαρισμός του δέρματος μας, οδηγεί στην εξόντωση μεν των βλαβερών βακτηρίων, αλλά και των ωφέλιμων μικροοργανισμών, μειώνοντας ουσιαστικά σε έναν βαθμό την άμυνα του δέρματός μας.

Όσο αλληλοεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας, ακουμπώντας σε διάφορες επιφάνειες ή άλλους ανθρώπους, διάφοροι μικροοργανισμοί παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος μας, το οποίο όπως προαναφέραμε, δεν παρακάμπτεται εύκολα. Αν ωστόσο ακουμπήσουμε στην συνέχεια τα μάτια μας ή φάμε χωρίς να έχουμε καθαρίσει τα χέρια μας, δίνουμε μια εύκολη δίοδο στους μικροοργανισμούς.

Το καθημερινό μπάνιο μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα στην επιδερμίδα μας, και αυτές οι ανεπαίσθητες ‘ρωγμές’ που δημιουργούνται στην επιφάνεια –που τις παρατηρούμε πολύ εντονότερα τον χειμώνα- είναι δίοδοι για παθογόνους μικροοργανισμούς. Δείτε εδώ πώς θα κρατήσετε τα χέρια σας ενυδατωμένα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ποια είναι η ιδανική συχνότητα μπάνιου για τα παιδιά;

Επομένως, η ιδανική συχνότητα εξαρτάται φυσικά από τις δραστηριότητες του παιδιού. Αν κολύμπησε σε πισίνα, αν ψεκάσατε στο δέρμα του κάποιο αντικουνουπικό, αν βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο όλη μέρα και λερώθηκε, τότε φυσικά το μπάνιο είναι καλή ιδέα. Αν ωστόσο, δεν υπήρξε τέτοιου τύπου δραστηριότητα μέσα στην μέρα, ο τοπικός καθαρισμός αρκεί. Μέσα στην εβδομάδα ένα παιδί θα χρειαστεί να κάνει μπάνιο 2-3 φορές, και σε κάποιες περιπτώσεις 1-2.

Αν τα παιδιά σας είναι προεφηβικής ηλικίας, τότε ίσως χρειάζονται συχνότερα να κάνουν ντους, αλλά σε καθημερινή βάση, ο τοπικός καθαρισμός, κυρίως στις μασχάλες ή/και στην βουβωνική περιοχή με μια πετσέτα με λίγο σαπούνι, αρκεί. Σε περίπτωση που ο έφηβος τείνει να αναπτύξει ακμή, συνίσταται να χρησιμοποιούνται ειδικά σαπούνια για τον καθαρισμό του προσώπου, τα οποία προτείνει ο δερματολόγος. Τα προϊόντα που επιλέγουμε από μόνοι μας συνήθως κάνουν ισχυρό καθαρισμό που ξεραίνει ακόμα περισσότερο το δέρμα στο πρόσωπο, προκαλώντας ερεθισμούς και περισσότερη ακμή.

Κατά την διάρκεια του μπάνιου κάποιες βασικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε είναι:

  • Να χρησιμοποιείτε χλιαρό και όχι πολύ ζεστό νερό.
  • Να υπάρχει επιτήρηση κατά την διάρκεια, ειδικά αν το παιδί είναι νεαρής ηλικίας.
  • Να μην τρίβετε με την πετσέτα το δέρμα του παιδιού, αλλά να την ακουμπάτε με γρήγορες κινήσεις στο δέρμα του.
  • Μην χρησιμοποιείτε αντιβακτηριακά σαπούνια, εκτός αν είναι σύσταση του γιατρού λόγω κάποιου δερματικού προβλήματος του παιδιού. Γενικότερα να χρησιμοποιείτε ήπια σαπούνια, χωρίς έντονα αρώματα.
  • Μην γεμίζετε την μπανιέρα με νερό και σαπούνι όπου αφήνετε το παιδί να παραμείνει για πολύ ώρα.
  • Το μπάνιο πρέπει να είναι σύντομο.

Οι δερματολόγοι συστήνουν καθημερινό ντους μόνο για τα άτομα που γυμνάζονται καθημερινά και ιδρώνουν αρκετά. Σε αντίθετες περιπτώσεις, το καθημερινό ντους δεν ωφελεί το δέρμα μας, σε οποιαδήποτε ηλικία.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Does your child need to bathe every day? https://www.health.harvard.edu/blog/does-your-child-need-to-bathe-every-day-202109202598

Showering daily -- is it necessary? https://www.health.harvard.edu/blog/showering-daily-is-it-necessary-2019062617193

The skin microbiome https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535073/

Effect of Antibacterial Home Cleaning and Handwashing Products on Infectious Disease SymptomsFREE https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/0003-4819-140-5-200403020-00007

Cleanliness in context: reconciling hygiene with a modern microbial perspective https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-017-0294-2