Παιδί

Κάνει καλό το μασάζ στο μωρό μου;

Τα βρεφικά μασάζ έχουν ποικίλα οφέλη. Με κάθε απαλό χάδι, το μωρό σας θα νιώθει ότι το περιποιούνται και το αγαπούν, ενισχύοντας τον δεσμό μεταξύ σας. Τα μασάζ θα επιτρέψουν επίσης στο μωρό σας να αισθάνεται πιο χαλαρό, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο του. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το βρεφικό μασάζ μπορεί ακόμη και να προάγει την υγιή ανάπτυξη, αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε; Συγκεντρώσαμε έναν εύχρηστο οδηγό σχετικά με τα οφέλη και τις τεχνικές. Θα σας διδάξει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το βρεφικό μασάζ.

Μπορούν οι γονείς να δεθούν με το μωρό μέσω του βεφικού μασάζ;

Τα βρεφικά μασάζ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έρθετε πιο κοντά με το μικρό σας. Η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία αναπτύσσονται καθώς αλληλεπιδράτε με το μωρό σας. Το ηρεμιστικό σας άγγιγμα θα κάνει το μωρό σας να νιώσει επίσης αγάπη και φροντίδα. Το μωρό σας θα αισθάνεται επίσης χαλαρό κατά τη διάρκεια ενός μασάζ. Ανεπίσημες αναφορές δείχνουν ότι αυτή η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου του, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Ποια είναι τα οφέλη του μασάζ  στην υγεία των μωρών;

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Βρεφικού Μασάζ (IAIM), το βρεφικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να βοηθήσει ορισμένα μωρά με παθήσεις όπως:

  1. αέρια
  2. κράμπες
  3. κολικούς
  4. δυσκοιλιότητα

Το μασάζ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη μυϊκή ένταση, τους πόνους της ανάπτυξης και τις ενοχλήσεις από την οδοντοφυΐα, καθώς και στην τόνωση της ανάπτυξης σε πρόωρα βρέφη. Ωστόσο, μια συστηματική ανασκόπηση της Cochrane βρήκε ελάχιστα στοιχεία για αυτά τα αναφερόμενα οφέλη. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί. Εάν το μωρό σας έχει οποιαδήποτε προβλήματα υγείας, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό του για να αποφασίσετε αν πρέπει να του κάνετε μασάζ.

Πότε να ξεκινήσετε το μασάζ μωρών;

Η IAIM προτείνει στους γονείς να αρχίσουν το άγγιγμα μόλις γεννηθεί το μωρό. Πολλές μαμάδες και μπαμπάδες αγαπούν να το κάνουν αυτό τοποθετώντας το μωρό τους στο στήθος τους, γυμνό δέρμα με δέρμα. Ενώ κρατάτε το μωρό σας κοντά σας, αρχίστε σταδιακά να χαϊδεύετε τα πόδια και την πλάτη του. Στη συνέχεια, προχωρήστε σε άλλες περιοχές, όπως τα χέρια. Μετά τις πρώτες εβδομάδες από τη γέννηση, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας. Ωστόσο, φροντίστε να ακολουθείτε τη διάθεση του μωρού σας. Το μωρό σας θα πρέπει να είναι ήρεμο, σε εγρήγορση και ικανοποιημένο όταν είστε έτοιμοι να του κάνετε μασάζ. Ποτέ μην εκτελείτε οποιαδήποτε τεχνική μασάζ που φαίνεται να κάνει το μωρό σας να αισθάνεται άβολα. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή για μασάζ όταν το μωρό σας στρέφει το κεφάλι του μακριά σας ή σκληραίνει τα χέρια του, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Προτείνεται επίσης να περιμένετε τουλάχιστον 45 λεπτά μετά το τάισμα. Το να κάνετε μασάζ στο μωρό πολύ σύντομα μετά το φαγητό μπορεί να προκαλέσει εμετό.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μασάζ μωρών;

Το πόσο συχνά κάνετε μασάζ στο μωρό σας εξαρτάται από εσάς και το μωρό σας. Ορισμένοι γονείς κάνουν μασάζ στο μωρό τους καθημερινά, ενώ άλλοι γονείς κάνουν μασάζ στα μικρά τους κάθε δεύτερη μέρα. Μπορείτε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας κατά τη διάρκεια του πρωινού για να ξεκινήσετε τη μέρα σας ή το βράδυ πριν από τον ύπνο για να βοηθήσετε το μωρό σας να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Δώστε προσοχή στα «σήματα¨ που στέλνει το μωρό σας για να καθορίσετε την καλύτερη ρουτίνα μασάζ.

Ποιες τεχνικές υπάρχουν για το μασάζ του μωρού σας;

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές και τεχνικές που θα βοηθήσουν εσάς και το μωρό σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ώρα του μασάζ.

  1. Μια ζεστή ατμόσφαιρα είναι απαραίτητη

Κάντε μασάζ στο μωρό σας σε ένα ζεστό, ήσυχο μέρος. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και το μωρό σας βρίσκεστε σε ένα άνετο σημείο. Τοποθετήστε το πάνω σε μια πετσέτα ανάσκελα, ώστε να μπορεί να διατηρεί οπτική επαφή. Αυτό μπορεί να είναι στο τραπέζι αλλαγής ρούχων τους ή το κρεββάτι σας. Ενημερώστε το ότι είναι ώρα για μασάζ καθώς το γδύνετε.

  1. Ξεκινήστε αργά

Τοποθετήστε το μωρό σας ανάσκελα και ξεκινήστε τρίβοντας αργά κάθε σημείο του σώματος. Το άγγιγμά σας θα πρέπει να είναι απαλό στην αρχή. Αφιερώστε αρκετή ώρα τρίβοντας κάθε μέρος του σώματός του, ξεκινώντας από το κεφάλι του και κατεβαίνοντας σταδιακά προς τα πόδια του. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος συνιστώμενος χρόνος για το μασάζ. Κάθε μέρος του μασάζ θα πρέπει να διαρκεί όσο εσείς και το μωρό σας το απολαμβάνετε. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε το μωρό σας στην κοιλιά του για ένα σύντομο μασάζ, αν και σε ορισμένα μωρά μπορεί να μην αρέσει να βρίσκονται στην κοιλιά τους για πολλή ώρα.

  1. Επαναλάβετε

Εάν εσείς και το μωρό σας απολαμβάνετε το μασάζ, συνεχίστε επαναλαμβάνοντας τις κινήσεις τριβής, ξεκινώντας και πάλι από το κεφάλι του και προχωρώντας προς τα κάτω, προς τα πόδια του.

  1. Συνεχίστε να μιλάτε

Επικοινωνείτε πάντα με το μωρό σας κατά τη διάρκεια του μασάζ. Επαναλάβετε το όνομά του και τη λέξη «χαλάρωσε» για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει. Μπορείτε επίσης να πείτε μια ιστορία ή να τραγουδήσετε το αγαπημένο τους παιδικό τραγουδάκι καθώς κινείστε γύρω από το σώμα τους.

  1. Το λάδι είναι προαιρετικό

Σε ορισμένους γονείς δεν αρέσει η χρήση λαδιού, ενώ άλλοι γονείς το χρησιμοποιούν για να εξαλείψουν την τριβή του δέρματος από το μασάζ. Αν χρησιμοποιείτε λάδι, φροντίστε να αγοράσετε ένα που να είναι άοσμο και βρώσιμο, καθώς το μωρό σας μπορεί να το πάρει στο στόμα του. Αρχικά, δοκιμάστε το λάδι εφαρμόζοντας μια μικρή σταγόνα σε ένα σημείο του δέρματος του μωρού σας. Ελέγξτε για να δείτε αν το μωρό σας έχει κάποια αντίδραση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μωρά με αλλεργίες ή ευαίσθητο δέρμα.

Συμπερασματικά

Το βρεφικό μασάζ είναι μια υπέροχη, καταπραϋντική θεραπεία που ηρεμεί το μωρό σας και προωθεί το δέσιμο μεταξύ σας. Ωστόσο, το μασάζ δεν είναι φυσικό για όλους τους γονείς. Μην αποθαρρύνεστε αν το μασάζ στο μωρό σας δεν σας βγαίνει στην αρχή. Εσείς και το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί να εξασκηθείτε μερικές φορές μέχρι να το πετύχετε. Με κάθε εξάσκηση, αναπτύσσετε έναν βαθύτερο, τρυφερό δεσμό με το μωρό σας. Συνεχίστε, ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να κάνετε μασάζ στο μωρό με την πρώτη. Το μωρό σας θα σας ευχαριστεί.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Massage for promoting mental and physical health in typically developing infants under the age of six months https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD005038.pub3/full

Benefits https://iaim.net/benefits/

The Benefits of Infant Massage https://www.infantmassageusa.org/benefits-class-information

Massage for promoting growth and development of preterm and/or low birth‐weight infants https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000390.pub2/abstract

FAQs for parents. http://www.iaim.net/massage-your-baby/faqs-for-parents

Infant massage: Understand this soothing therapy https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-massage/art-20047151

A meta-analysis of the efficacy and safety of using oil massage to promote infant growth. http://daneshyari.com/article/preview/2668298.pdf