Ενδοκρινολογικά

Κάνετε ινσουλίνη και πήρατε υπερβολική δόση; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Κρύος ιδρώτας, τρεμάμενα χέρια, έντονο άγχος, μια γενική αίσθηση σύγχυσης – αυτά είναι σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Ο γιατρός σας μπορεί να το αποκαλέσει υπογλυκαιμία. Συχνά συμβαίνει όταν παίρνετε υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης. Η υπογλυκαιμία συμβαίνει σε πολλά άτομα με διαβήτη. Μπορεί να είναι σοβαρή. Ευτυχώς, τα περισσότερα προβλήματα με την ινσουλίνη μπορούν να αποφευχθούν εάν ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες.

Πώς να αποφύγετε τα λάθη;

Διάφορα πράγματα μπορούν να βάλουν υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης στον οργανισμό σας. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν:

  1. Διαβάζετε λάθος τις σύριγγες ή τα φιαλίδια: Αυτό είναι εύκολο να το κάνετε αν δεν είστε εξοικειωμένοι με ένα νέο προϊόν.
  2. Χρησιμοποιείτε τον λάθος τύπο ινσουλίνης: Ας πούμε ότι συνήθως παίρνετε 30 μονάδες ινσουλίνης μακράς δράσης και 10 μονάδες ινσουλίνης βραχείας δράσης. Είναι εύκολο να τις μπερδέψετε.
  3. Παίρνετε ινσουλίνη, αλλά δεν τρώτε: Οι ενέσεις ινσουλίνης ταχείας δράσης και βραχείας δράσης πρέπει να λαμβάνονται λίγο πριν ή μαζί με τα γεύματα. Το σάκχαρο στο αίμα σας αυξάνεται μετά τα γεύματα. Η λήψη ινσουλίνης ταχείας ή βραχείας δράσης χωρίς φαγητό μπορεί να μειώσει το σάκχαρό σας σε επικίνδυνα επίπεδα.
  4. Κάντε ένεση ινσουλίνης στο χέρι ή το πόδι λίγο πριν από την άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά την ινσουλίνη. Κάντε την ένεση σε μια περιοχή που δεν επηρεάζεται από την άσκησή σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερβολικής δόσης ινσουλίνης;

Εάν έχετε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σας λόγω υπερβολικής δόσης ινσουλίνης, μπορεί να έχετε:

  1. Άγχος
  2. Σύγχυση
  3. Ακραία πείνα
  4. Κόπωση
  5. Ευερεθιστότητα
  6. Ιδρώτας ή υγρό δέρμα
  7. Τρέμουλο στα χέρια

Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας συνεχίσουν να πέφτουν, μπορεί να πάθετε επιληπτικές κρίσεις ή να λιποθυμήσετε.

Τι να κάνετε αν πάρετε υπερβολική δόση ινσουλίνης;

Μην πανικοβάλλεστε. Οι περισσότερες υπερβολικές δόσεις ινσουλίνης μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα, αν είστε σε θέση:

  1. Ελέγξτε το σάκχαρο στο αίμα σας. Θα πρέπει να ξέρετε από πού ξεκινάτε.
  2. Πιείτε μισό φλιτζάνι κανονική σόδα ή ζαχαρούχο χυμό φρούτων και φάτε μια σκληρή καραμέλα ή πάρτε πάστα γλυκόζης, δισκία ή τζελ.
  3. Αν παραλείψατε κάποιο γεύμα, φάτε κάτι τώρα. Κάτι με 15 έως 20 γραμμάρια υδατανθράκων θα αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σας.
  4. Ξεκουραστείτε. Σταματήστε και κάντε ένα διάλειμμα απ’ την άσκηση ή τις δουλειές.
  5. Ελέγξτε ξανά το σάκχαρο στο αίμα σας μετά από 15 ή 20 λεπτά. Αν είναι ακόμα χαμηλό, πάρτε άλλα 15 έως 20 γραμμάρια ενός σακχάρου ταχείας δράσης και φάτε κάτι αν μπορείτε.
  6. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε τις επόμενες ώρες. Εάν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα, ελέγξτε ξανά το σάκχαρό σας μία ώρα μετά το φαγητό. Συνεχίστε να τρώτε σνακ αν το σάκχαρό σας είναι χαμηλό.
  7. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν το επίπεδο σακχάρου σας παραμένει χαμηλό μετά από 2 ώρες ή εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται.
  8. Μην ανησυχείτε ότι θα ανεβάσετε το σάκχαρό σας πολύ ψηλά, αν είναι μόνο για λίγο. Ένα υψηλό επίπεδο δεν θα σας βλάψει, αλλά ένα πολύ χαμηλό επίπεδο μπορεί να σας βλάψει.

Εάν είστε αναίσθητος ή πολύ μπερδεμένος ή έχετε επιληπτικές κρίσεις, οι γύρω σας θα πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο. Δώστε στην οικογένεια και τους φίλους σας αυτές τις οδηγίες:

  1. Εάν χάσετε τις αισθήσεις σας, θα πρέπει να καλέσουν αμέσως το 166.
  2. Μπορεί να χρειαστεί να σας κάνουν ένεση με κάτι που ονομάζεται γλυκαγόνη. Είναι ένα αντίδοτο της ινσουλίνης. Εάν είστε επιρρεπείς σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να έχετε γλουκαγόνη στο σπίτι.
  3. Εάν είστε αρκετά σε εγρήγορση για να ακολουθήσετε τις οδηγίες, θα πρέπει να σας δώσουν γλυκό χυμό για να πιείτε.
  4. Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν σταθερά κατά την επόμενη ώρα, θα πρέπει να καλέσουν το 166.

Πώς να αποφύγετε την υπερδοσολογία ινσουλίνης;

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την υπερδοσολογία:

  1. Διατηρήστε ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα. Αυτό θα σας διευκολύνει πολύ να παραμείνετε στο πρόγραμμα.
  2. Να τρώτε κάτι σε κάθε προγραμματισμένο γεύμα. Ακόμη και αν δεν πεινάτε, φάτε λίγο ψωμί, ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα ή μια μικρή μερίδα φρούτων. Ποτέ μην παραλείπετε γεύματα όταν έχετε λάβει ινσουλίνη.
  3. Να είστε προετοιμασμένοι. Να περιμένετε ότι κάποια στιγμή θα έχετε επιπλοκές με την ινσουλίνη. Βάλτε καραμέλες στην τσάντα σας και στην τσάντα του συντρόφου σας. Κρατήστε μερικές στο αυτοκίνητο και στην ταξιδιωτική σας τσάντα, επίσης.
  4. Βεβαιωθείτε ότι οι φίλοι και η οικογένεια γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε στην υπογλυκαιμία. Αυτό θα τους βοηθήσει να αναλάβουν δράση αν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σας κάνουν να μπερδευτείτε.
  5. Φορέστε ένα ιατρικό βραχιόλι συναγερμού. Βεβαιωθείτε ότι αναφέρει ότι χρησιμοποιείτε ινσουλίνη.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Insulin & Other Injectables https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/insulin-other-injectables

Hypoglycemia (Low Blood sugar) https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/hypoglycemia

DKA (Ketoacidosis) & Ketones https://www.diabetes.org/diabetes/complications/dka-ketoacidosis-ketones

Hyperosmolar Hyperglycemic State: A Historic Review of the Clinical Presentation, Diagnosis, and Treatment https://care.diabetesjournals.org/content/37/11/3124

Epidemiology of severe hypoglycemia in the diabetes control and complications trial. The DCCT Research Group https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2012085/

Glibenclamide vs gliclazide in type 2 diabetes of the elderly https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7895463/

Correct Homeostasis Model Assessment (HOMA) Evaluation Uses the Computer Program https://care.diabetesjournals.org/content/21/12/2191

Effects of Glycemic Control on Protective Responses Against Hypoglycemia in Type 2 Diabetes https://care.diabetesjournals.org/content/21/2/283