Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Καούρα: Όταν τα φάρμακα δεν επαρκούν, ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν;

Εάν έχετε καούρες, η ανακούφιση μπορεί να είναι τόσο απλή, αν δοκιμάσετε αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI). Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν το σώμα σας να παράγει οξύ του στομάχου – και επομένως εμποδίζουν το οξύ του στομάχου να συσσωρεύεται στον οισοφάγο σας και να προκαλεί πόνο. Μια εμπορική ονομασία, που περιλαμβάνει PPI είναι το Nexium.

Τα PPI δεν σταματούν εντελώς το σώμα σας από την παραγωγή οξέος. Η ύπαρξη κάποιου οξέος είναι χρήσιμη – το οξύ του στομάχου παίζει βασικό ρόλο στην εξυγίανση του πεπτικού σωλήνα και στη θανάτωση των βακτηρίων που παράγουν νιτροζαμίνες, μια χημική ένωση που έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Επομένως, λίγο οξύ στο στομάχι είναι καλό για εσάς- το πολύ, ωστόσο, μπορεί να είναι επώδυνο. Μπορείτε να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης αλλάζοντας τη διατροφή σας και δοκιμάζοντας αναστολείς αντλίας πρωτονίων.

Αλλά οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων δεν λειτουργούν για όλους. Ακόμη και αν οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων λειτουργούν καλά, μπορεί να έχετε συμπτώματα “ξεσπάσματος” από καιρό σε καιρό. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, πάνω από το 54% των Αμερικανών που έπαιρναν PPIs καθημερινά εξακολουθούσαν να εμφανίζουν συμπτώματα.


Γιατί τα φάρμακα για την καούρα σας δεν λειτουργούν;

Για ορισμένους ανθρώπους, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, να θεραπεύσουν το έλκος του στομάχου ή να αντιμετωπίσουν βλάβες στον οισοφάγο. Αλλά οι PPIs μπορεί να μην λειτουργούν για όλους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η διατροφή σας προκαλεί καούρα ή λαμβάνετε τους PPIs λανθασμένα. Μάθετε γιατί τα φάρμακα για την καούρα μπορεί να μην λειτουργούν για εσάς – και τι να κάνετε γι’ αυτό.

  1. Δεν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ένας λόγος για τον οποίο οι PPIs δεν θεραπεύουν τις καούρες σας μπορεί να είναι επειδή έχετε κάνει λάθος διάγνωση.

Οι PPIs αντιμετωπίζουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν επίμονη παλινδρόμηση οξέος -όταν το περιεχόμενο του στομάχου διαρρέει πίσω στον οισοφάγο και προκαλεί ερεθισμό. Ωστόσο, άλλες καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα καούρας:

Επιπλέον, οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να μοιάζουν με καούρες. Δεδομένου ότι ο οισοφάγος και η καρδιά βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ καούρας και θωρακικού πόνου.

Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που τους χορηγούνται αυτά τα φάρμακα και δεν βελτιώνονται, και τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν πρόβλημα που σχετίζεται με τα οξέα.

Αν θέλετε να ελέγξετε αν τα συμπτώματά σας οφείλονται σε παλινδρόμηση ή σε κάποια άλλη πάθηση, συνεχίστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να σας συστήσει μια 24ωρη Phμετρία Οισοφάγου. Αυτή η εξέταση μετρά τα επίπεδα του στομαχικού οξέος στον οισοφάγο σας και παρακολουθεί την κίνηση των υγρών και των αερίων κατά μήκος του οισοφάγου σας. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε όξινη παλινδρόμηση, μη όξινη παλινδρόμηση ή άλλη πάθηση.

  1. Η διατροφή σας προκαλεί καούρα

Ωστόσο, ακόμη και αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι PPIs μπορεί να μην λειτουργούν καλά για εσάς εάν τρώτε τροφές που προκαλούν την παλινδρόμησή σας. Ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα διάρρηξης όπως:

  • Όξινες τροφές (εσπεριδοειδή και ντομάτες)
  • Αλκοολούχα ποτά
  • Σοκολάτα
  • Καφεΐνη
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • Μέντα
  • Πικάντικα τρόφιμα

Η κατανάλωση γευμάτων τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε ή κοιμηθείτε μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα.

  1. Παίρνετε τους PPIs λανθασμένα

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα ξεσπάσματος επειδή δεν παίρνουν σωστά ή στις καλύτερες ώρες τα φάρμακά τους.

Οι PPIs πρέπει να λαμβάνονται 30 λεπτά πριν φάτε το πρώτο γεύμα της ημέρας. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, βεβαιωθείτε ότι:

  • Να παίρνετε τα φάρμακά σας όπως σας έχει πει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης
  • Να παίρνετε τα φάρμακά σας την ίδια ώρα κάθε μέρα
  • Μην διακόπτετε τη λήψη των φαρμάκων σας, εκτός εάν σας δοθεί σχετική οδηγία από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μία μόνο ημερήσια δόση PPI είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αλλά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν PPI δύο φορές την ημέρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν αυξήσετε τη δόση σας.

Πώς να διαχειριστείτε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Εάν οι PPI δεν λειτουργούν καλά για σας, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να δοκιμάσετε άλλα φάρμακα κατά της παλινδρόμησης. Ταυτόχρονα, μπορείτε να κάνετε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να προλάβετε και να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

  1. Πάρτε τα φάρμακά σας όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρό σας

Εάν δεν ξέρετε πώς και πότε να το πάρετε, καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για συγκεκριμένες οδηγίες.

  1. Μην κοιμάστε με γεμάτο στομάχι

Δεδομένου ότι το να ξαπλώσετε μέσα σε τρεις έως τέσσερις ώρες από την κατανάλωση ενός γεύματος, ιδιαίτερα αργά το βράδυ, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να κοιμάστε με γεμάτο στομάχι. Αν πέφτετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ, προσπαθήστε να αποφύγετε οποιοδήποτε σνακ αργά το βράδυ.

  1. Ανυψώστε το κεφάλι σας

Για τα νυχτερινά συμπτώματα (ιδίως την παλινδρόμηση υγρού πίσω στον οισοφάγο ή το στόμα), θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να σηκώνετε το κεφάλι σας όσο κοιμάστε. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι και το άνω μέρος της πλάτης σας για να ανυψωθείτε. Προσπαθήστε να σηκώσετε το κεφάλι σας 15 με 20 εκατοστά.

  1. Διαχειριστείτε το βάρος σας

Έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια βάρους συνδέεται με λιγότερα συμπτώματα παλινδρόμησης. Μια μείωση ακόμη και κατά 2,5 κιλά μπορεί να είναι αρκετή για ορισμένους ασθενείς ώστε να μειωθούν ή να εξαλειφθούν τα συμπτώματα παλινδρόμησης.

  1. Δοκιμάστε ένα φάρμακο χωρίς συνταγή

Φάρμακα όπως οι αναστολείς Η2 (που μειώνουν την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι σας) και τα αντιόξινα (βοηθούν στην ανακούφιση των ήπιων συμπτωμάτων) είναι πολύ αποτελεσματικά στη διαχείριση της καούρας. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δεν προορίζονται για καθημερινή λήψη. Τα αντιόξινα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Μπορείτε αντί αυτών να παίρνετε έναν μη συνταγογραφούμενο αναστολέα Η2 όταν έχετε τα συμπτώματα που τους προκαλούν έξαρση. Αυτό φαίνεται να δίνει καλύτερο έλεγχο.

Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζεται συχνότερα με PPI που μειώνουν την ποσότητα του οξέος στο στομάχι. Όμως οι PPIs δεν είναι αποτελεσματικά για όλους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε διαγνωστεί λανθασμένα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η διατροφή σας προκαλεί συμπτώματα ή παίρνετε τα φάρμακά σας λανθασμένα.

Εάν οι PPIs δεν αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά σας, συνεργαστείτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καταλάβετε γιατί δεν λειτουργούν και ποιες εναλλακτικές θεραπείες μπορείτε να δοκιμάσετε.


+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Proton pump inhibitors https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000381.htm

H2 Blockers https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525994/

Lifestyle Intervention in Gastroesophageal Reflux Disease https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(15)00635-7/fulltext

Treatment for GER & GERD https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/treatment

Persistent gastro-oesophageal reflux symptoms despite proton pump inhibitor therapy http://www.smj.org.sg/article/persistent-gastro-oesophageal-reflux-symptoms-despite-proton-pump-inhibitor-therapy

Eating, Diet, & Nutrition for GER & GERD https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/eating-diet-nutrition

Esophageal pH Test https://medlineplus.gov/lab-tests/esophageal-ph-test/

Heartburn or Heart Attack? https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/heartburn-or-heart-attack

Eosinophilic Esophagitis https://medlineplus.gov/eosinophilicesophagitis.html

Non-acid reflux: Clinical manifestations, diagnosis, and management https://www.uptodate.com/contents/non-acid-reflux-clinical-manifestations-diagnosis-and-management/print

ARE THE PERSISTENT SYMPTOMS TO PROTON PUMP INHIBITOR THERAPY DUE TO REFRACTORY GASTROESOPHAGEAL REFLUX DISEASE OR TO OTHER DISORDERS? https://www.scielo.br/j/ag/a/tMmL96QZwwKWD4Z4rhsPWJB/?lang=en

Prevalence of Gastroesophageal Reflux Disease and Proton Pump Inhibitor-Refractory Symptoms https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(19)41941-0/fulltext?referrer=https%3A%2F%2Fwww.health.com%2Fcondition%2Fgerd%2F5-reasons-why-your-heartburn-medicine-isnt-working

How does the stomach work? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279304/