Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Καπνίζετε; Τότε είστε πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό

Αν καπνίζετε, είστε πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό! Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να διακόψετε το κάπνισμα

Εάν είστε καπνιστής, πραγματικά δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να σταματήσετε το κάπνισμα. Ο κορωνοϊός επηρεάζει τους πνεύμονες, προκαλώντας συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, πονόλαιμο και κόπωση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσιάζουν προβλήματα αναπνοής και ενδέχεται να  πεθάνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μάλιστα, συνιστά στους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, καθώς τους καθιστά πιο ευάλωτους στη μόλυνση από COVID-19.

Πιο κάτω αναφέρουμε το τι γνωρίζουμε για το κάπνισμα σε σχέση με τον κορωνοϊό και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το διακόψετε ενώ βρίσκεστε σε καραντίνα.

Πως το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο της COVID-19;

Τα πρώιμα στοιχεία που έρχονται από την Κίνα, δείχνουν ότι το κάπνισμα κάνει πιο επιρρεπείς τους ανθρώπους στο να ασθενήσουν με COVID-19. Γενικότερα, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, το κάπνισμα αποτελεί ένα από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για χρόνια ασθένεια και θάνατο. Επιπρόσθετα, οι καπνιστές αναπτύσσουν πιο εύκολα καρδιακές παθήσεις και οι καρδιοπάθειες, μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι ο υψηλότερος παράγοντας κινδύνου για πρόκληση θανάτου από COVID-19. Το Κέντρο Ιατρικής, μάλιστα, βασιζόμενο σε στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει ότι το κάπνισμα έχει άμεση σχέση με την κακή επιβίωση των ανθρώπων στην Ιταλία, όπου το 24% του γενικού πληθυσμού είναι καπνιστές.

Παράλληλα, το κάπνισμα είναι ανοσοκατασταλτικό και ήδη γνωρίζουμε ότι οι ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Τέλος, το κάπνισμα κάνει πιο ευάλωτους τους καπνιστές στην COVID-19 για ακόμη ένα λόγο. Σκεφτείτε απλά το πόσες φορές αγγίζουν το στόμα και το πρόσωπο τους  καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να καπνίσουν.

Τέλος, σημειώνεται ότι είναι μέχρι στιγμής άγνωστο αν αυτοί που διακόπτουν το κάπνισμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ τους. Νοουμένου, όμως ότι οι πνεύμονες τείνουν να επουλώνεται γρήγορα μετά την διακοπή του καπνίσματος, ένας πρώην καπνιστής είναι πιθανό να μειώσει τις πιθανότητες επιπλοκών αν ασθενήσει με COVID-19.

Ποια είναι τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος;

Τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος είναι σχεδόν άμεσα. Συγκεκριμένα, μέσα σε 24 ώρες από το τελευταίο τσιγάρο, το σώμα αρχίζει να επισκευάζεται, η λειτουργία των πνευμόνων παρουσιάζει βελτίωση και τα αναπνευστικά συμπτώματα μειώνονται.

Οι πιο σοβαρές βελτιώσεις, ενδέχεται αν μην γίνουν αμέσως αντιληπτές, αλλά θα αρχίσουν να φαίνονται μέσα σε λίγους μήνες και θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Οι μικροσκοπικές τρίχες στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς (που ονομάζονται βλεφαρίδες) θα αρχίσουν να βελτιώνουν την εκκαθάριση της βλέννας και των υπολειμμάτων και τότε θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι αναπνέετε πολύ πιο εύκολα.

Επιπρόσθετα, τα συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας, όπως ο χρόνιος βήχας, η παραγωγή βλέννας και ο συριγμός, μειώνονται γρήγορα, ενώ τα άτομα με άσθμα, μέσα σε λίγους μήνες, θα παρατηρήσουν ότι η πνευμονική λειτουργία τους παρουσιάζει βελτίωση και οι θεραπείες που ακολουθούν είναι πιο αποτελεσματικές. Τέλος, οι αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία, μειώνονται μετά την διακοπή.

Τονίζεται, ότι παρόλο που ορισμένοι άνθρωποι διακόπτουν το κάπνισμα τους χωρίς βοήθεια, άλλοι δεν μπορούν να το κάνουν. Εάν, λοιπόν, αισθάνεστε αδύναμοι, μιλήστε με τον γιατρό σας ή με κάποιον σύμβουλο υποστήριξης, ο οποίος μέσω κινήτρων, στρατηγικών αντιμετώπισης της υποτροπής και τεχνικών απόσπασης της προσοχής, θα σας βοηθήσει να διακόψετε πιο «ανώδυνα» το κάπνισμα.

Πώς θα διακόψετε το κάπνισμα εν μέσω καραντίνας;

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως είναι η κοινωνική απόσταση και η απομόνωση, καθιστούν πιο δύσκολη την υποστήριξη από ειδικούς για την διακοπή του καπνίσματος, ωστόσο, και πάλι δεν είναι αδύνατον να το επιτύχετε μέσω τηλεδιασκέψεων με ειδικούς.

Επίσης, σκεφτείτε λίγο τα οικονομικά σας, στην περίπτωση που η πανδημία έχει επηρεάσει το εισόδημα σας. Σκεφτείτε, πόσα λεφτά θα εξοικονομήσετε εάν διακόψετε το κάπνισμα. Αυτό θα αποτελέσει σίγουρα ένα σημαντικό κίνητρο διακοπής, κυρίως αυτή την περίοδο.

Τέλος, είναι επίσης πολύ βοηθητικό να οργανώσετε μια ομάδα από φίλους, που επίσης θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα και να συζητάτε μέσω βιντεοκλήσεων, βοηθώντας και στηρίζοντας ο ένας τον άλλον.

Συμπερασματικά

Σε κάθε περίπτωση το κάπνισμα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την γενική σας υγεία και βλάπτει παράλληλα και τα οικονομικά σας. Οποιαδήποτε προσπάθεια καταβάλετε τώρα για να μειώσετε το κάπνισμα ή να το διακόψετε εντελώς, θα μειώσει τον κίνδυνο να ασθενήσετε σοβαρά με κορωνοϊό, θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και θα σας εξασφαλίσει μιας καλύτερης ποιότητας ζωή.


+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Smoking increases your coronavirus risk. There's never been a better time to quit https://medicalxpress.com/news/2020-04-coronavirus_1.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

Sharon Cox: Risky smoking practices and the coronavirus: A deadly mix for our most vulnerable smokers https://blogs.bmj.com/bmj/2020/03/20/sharon-cox-risky-smoking-practices-and-the-coronavirus-a-deadly-mix-for-our-most-vulnerable-smokers/

Effects of Smoking Cessation on Airflow Obstruction and Quality of Life in Asthmatic Smokers https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2946703/

Effects of Smoking Cessation and Reduction in Asthmatics https://academic.oup.com/ntr/article-abstract/7/1/139/1030253?redirectedFrom=fulltext

Respiratory, cardiovascular and other physiological consequences of smoking cessation https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007990802707642?journalCode=icmo20

FAQs – Coronavirus (COVID-19) and Smoking https://www.quit.org.au/articles/faqs-coronavirus-covid-19-and-smoking/

Q&A on smoking and COVID-19 https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-smoking-and-covid-19

Effects of Cigarette Smoke on Immune Response: Chronic Exposure to Cigarette Smoke Impairs Antigen-Mediated Signaling in T Cells and Depletes IP3-Sensitive Ca2+ Stores http://jpet.aspetjournals.org/content/293/1/166.short

Smoking https://www.aihw.gov.au/reports-data/behaviours-risk-factors/smoking/about

Analysis of factors associated with disease outcomes in hospitalized patients with 2019 novel coronavirus disease https://journals.lww.com/cmj/Abstract/publishahead/Analysis_of_factors_associated_with_disease.99363.aspx

healthdirect Coronavirus (COVID-19) Symptom Checker https://www.health.gov.au/resources/apps-and-tools/healthdirect-coronavirus-covid-19-symptom-checker