Πρόληψη και θεραπεία

Κάψιμο στο στήθος: 6+1 βασικές αιτίες!

Το αίσθημα καψίματος στο στήθος, μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά αποτελεί κοινό σύμπτωμα το οποίο μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους, που κυμαίνονται από άγχος, μέχρι καρδιακά ή πνευμονικά αίτια.

Πότε το κάψιμο στο στήθος θεωρείται ένδειξη επείγουσας ιατρικής κατάστασης;

Το αίσθημα ενός άβολου καψίματος στο στήθος είναι συνηθισμένο και συχνά δεν αποτελεί σημάδι επείγουσας ιατρικής ανάγκης, αλλά σε περίπτωση που συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα, επιβάλλεται η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας:

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες καψίματος στο στήθος;

1. Καούρα

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε περίπου 50- 60% των περιπτώσεων, ο μη καρδιακός πόνος στο στήθος προκαλείται από καούρα, γνωστή επίσης ως παλινδρόμηση οξέος και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GER).

Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου παλλινδρομεί στον οισοφάγο. Μάλιστα, μπορεί να εισέλθει και στον λαιμό όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES) δεν κλείσει σωστά. (Παλινδρόμηση οξέων: Ποια τρόφιμα την καταπραΰνουν;)

Ο ερεθισμός των ιστών στον οισοφάγο έχει ως αποτέλεσμα ένα άβολο αίσθημα καψίματος στο στήθος, συνήθως πίσω από το οστό του μαστού. (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: 6 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε)

2. Οισοφαγίτιδα

Η οισοφαγίτιδα προκύπτει από τραυματισμό ή ερεθισμό που προκαλεί φλεγμονή των κυττάρων που καλύπτουν τον πεπτικό σωλήνα. Πρόσθετα συμπτώματα της οισοφαγίτιδας είναι η δυσκολία και ο πόνος κατά την κατάποση.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ο συχνότερος ένοχος της οισοφαγίτιδας. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Φλεγμονώδεις διεργασίες που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό, που οδηγούν σε ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα (EoE)
  • Οισοφαγίτιδα ως μέρος συστηματικών καταστάσεων, όπως η νόσος του Crohn (CD)
  • Πέψη διαβρωτικών ουσιών
  • Χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία
  • Έλκος στομάχου

3. Άγχος

Οι κρίσεις άγχους ή οι κρίσεις πανικού, είναι αποτέλεσμα έντονου φόβου και συναισθηματικής δυσφορίας, που εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά χωρίς καμία προειδοποίηση. Διαρκούν από μερικά λεπτά μέχρι μερικές ώρες και προκαλούνται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων. Το άγχος είναι η πιο κοινή αιτία, αλλά προκαλούνται και από:

  • Χρήση ουσιών
  • Καφεΐνη
  • Προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας
  • Υπενθύμιση τραυματικών γεγονότων

Το αυξημένο άγχος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, διότι ωθεί το σώμα να παράξει ορμόνες εγρήγορσης (κορτιζόλη), οι οποίες προκαλούν φυσικές αλλαγές στο σώμα, όπως η ταχυπαλμία και το μυικό σφίξιμο στο στήθος.

Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν μια κρίση πανικού περιλαμβάνουν:

4. Βρογχικό Άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια πνευμονοπάθεια που εμφανίζεται όταν τα πνευμονικά αγγεία στενεύουν, καθιστώντας δυσκολότερη την κίνηση του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Η δυσφορία στο στήθος είναι κοινό σύμπτωμα του άσθματος και περιγράφεται συνήθως ως ένα αίσθημα πίεσης, σφιξίματος, πόνου ή καψίματος στο στήθος. (Κρίσεις άσθματος και κρίσεις πανικού: Τι πρέπει να γνωρίζετε; Πώς θα τις διαχωρίσετε;)

Τα πιο κοινά συμπτώματα του άσθματος είναι:

5. Έμφραγμα

Ο πόνος στο στήθος που ακτινοβολεί στο ένα ή και τα δύο χέρια εγείρει ανησυχίες για καρδιακή προσβολή. Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος είναι τα άτομα με τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

6. Τραύμα στο στήθος

Οποιοσδήποτε τραυματισμός στο στήθος που επηρεάζει τον μυ του θωρακικού τοιχώματος, το διάφραγμα και τα πλευρά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες, την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση καψίματος στο στήθος. (Πόνος στο στήθος : Δυσπεψία ή καρδιακή προσβολή;)

7. Μόλυνση

Μολυσματικές ασθένειες, όπως η επανενεργοποίηση του ιού του έρπητα ζωστήρα, μπορούν να τραυματίσουν τους μυς του στήθους, προκαλώντας μια αίσθηση καψίματος. (Όταν γυμνάζεστε έχετε σφίξιμο στο στήθος; Που μπορεί να οφείλεται;)

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why Do I Have a Burning Sensation in My Chest? https://www.verywellhealth.com/burning-sensation-in-chest-5214589

9 ways to relieve acid reflux without medication https://www.health.harvard.edu/digestive-health/9-ways-to-relieve-acid-reflux-without-medication

Asthma https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/asthma/learn-about-asthma/what-is-asthma

Esophagitis and its causes: Who is “guilty” when acid is found “not guilty”? Grossi L, Ciccaglione AF, Marzio L. Esophagitis and its causes: Who is “guilty” when acid is found “not guilty”? World J Gastroenterol 2017; 23(17): 3011-3016 [PMID: 28533657 DOI: 10.3748/wjg.v23.i17.3011] https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v23/i17/3011.htm

Focus Article Non-Cardiac Chest Pain https://www.karger.com/Article/FullText/486440

Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gastroesophageal-reflux-disease-gerd