Καρδιά και αγγεία

Καρδιακές παθήσεις: Τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε

Η στεφανιαία νόσος, είναι ο πιο κοινός τύπος καρδιακής νόσου, ο οποίος κάθε χρόνο οδηγεί στο θάνατο περίπου 370.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή της στεφανιαίας νόσου είναι η καρδιακή προσβολή και μάλιστα, σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 72.000 άτομα, η οποία διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής. Συγκεκριμένα, το 92% των ερωτηθέντων ανέφερε τον θωρακικό πόνο ως σύμπτωμα καρδιακής προσβολής, αλλά μόνο το 27% γνώριζε όλα τα σημαντικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων είναι μερικές φορές δυσκατανόητα και συχνά μπερδεύονται με κάτι άλλο και για τον λόγο αυτό τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε τους προσωπικούς σας παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα της νόσου στην ολότητα τους.

Τι είναι η νόσος της στεφανιαίας αρτηρίας;

Στεφανιαία νόσος είναι ουσιαστικά η συσσώρευση χοληστερίνης (πλάκας), μέσα στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Αυτή η συσσώρευση πλάκας που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, με την πάροδο του χρόνου περιορίζει την χωρητικότητα των στεφανιαίων αρτηριών, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Στην περίπτωση μάλιστα που η πλάκα διαλυθεί, μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος αίματος, ο οποίος μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος σε μεγάλο βαθμό και να προκαλέσει στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή.

Ποια είναι τα σημαντικότερα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου;

Η στηθάγχη (στεφανιαία νόσος) είναι βασικά ένας όρος που περιγράφει την περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετή παροχή αίματος στην περιοχή της καρδιάς. Η κατάσταση αυτή κάνει έναν ασθενή να νιώθει πίεση στο στήθος, πίεση ή πόνο στους ώμους, τα χέρια, το λαιμό, τη γνάθο ή την πλάτη. Στην ουσία, όπως εξηγούν οι καρδιολόγοι, δεν χρειάζεται πάντα να υπάρχει θωρακικός πόνος στο κέντρο του στήθους, καθώς ο πόνος μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε σημείο πάνω από την μέση και μερικές φορές και χαμηλότερα. Για τον λόγο αυτό πολλοί ασθενείς μπερδεύουν την στηθάγχη με την γαστρεντερίτιδα. Ο πόνος, όμως, της στηθάγχης τείνει να επιδεινώνεται με τη σωματική δραστηριότητα και να βελτιώνεται με την ανάπαυση. Σημειώνεται, μάλιστα ότι και το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει πόνο στηθάγχης.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η στηθάγχη δεν εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι έχουν χρόνια σταθερή στηθάγχη, που σημαίνει ότι έχουν πλάκα στις αρτηρίες τους και έχουν συμπτώματα, αλλά η σοβαρότητα ή η ποσότητα των συμπτωμάτων, δεν υπέστη κάποια μεταβολή τα τελευταία χρόνια, ενώ άλλοι έχουν ασταθή στηθάγχη, κατά την οποία τα συμπτώματα αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων.

Πέραν από τον πόνο στο στήθος, η στεφανιαία νόσος μπορεί να εμφανίσει και άλλα συμπτώματα, όπως ασυνήθιστη δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμία και πίεση στο στήθος.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από στεφανιαία νόσο;

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι:

Συμπερασματικά

Η γνώση των μεμονωμένων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις, είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή καρδιακής προσβολής και αυτό γιατί κάθε παράγοντας κινδύνου μπορεί να επιδεινώσει άλλους ήδη υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κίνδυνος τριπλασιάζεται αν συνυπάρχουν δυο παράγοντες κινδύνου, ενώ αν συνυπάρχουν τρείς ή περισσότεροι, ο κίνδυνος δεκαπλασιάζεται. Σε κάθε περίπτωση, οι καρδιολόγοι υπογραμμίζουν ότι με λίγες αλλαγές στον τρόπο ζωής και με την σωστή φαρμακευτική αγωγή ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί ακόμη και να αποτραπεί.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved