Πρόληψη και θεραπεία

Καρδιακές παθήσεις: Τελικά η χρήση ασπιρίνης βοηθά ως προληπτικό μέτρο;

Τα άτομα 60 ετών και άνω δεν πρεπει να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη ως μέτρο πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων, υπογραμμίζει η Εθνική Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και εξεύρεση των πιο αποδοτικών τρόπων πρόληψης διαφόρων παθήσεων.

Ποιος μπορεί να εμφανίσει κάποιο καρδιακό νόσημα;

Τα καρδιακά νοσήματα δεν κάνουν διακρίσεις. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε διάφορους πληθυσμούς. Ωστόσο, την ίδια ώρα που οι καρδιοπάθειες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες, μπορούν να προληφθούν με μερικά πολύ απλά βήματα, όπως ο υγιεινός τρόπος ζωής. (Δείτε πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο δεύτερης καρδιακής προσβολής)

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι καρδιοπαθειών;

Ο όρος «καρδιοπάθεια» περικλείει ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως:

  • Αρρυθμία: Ανωμαλία στον καρδιακό παλμό.
  • Αρτηριοσκλήρυνση: Μείωση της ελαστικότητας των αρτηριών.
  • Καρδιομυοπάθεια: Κατάσταση που κάνει τον καρδιακό μυ πιο σκληρό ή πιο αδύναμο από το φυσιολογικό.
  • Εκ γενετής καρδιακές ανωμαλίες: Καρδιακές ανωμαλίες που υπάρχουν από την στιγμή της γέννησης.
  • Στεφανιαία νόσος: Στένωση των αρτηριών της καρδιάς εξαιτίας της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό τους (ισχαιμική καρδιοπάθεια).
  • Φλεγμονή στην καρδιά: Προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα.

Να σημειωθεί ότι ο όρος «καρδιαγγειακές παθήσεις» μπορεί να αναφέρεται και σε καρδιοπάθειες που επηρεάζουν μόνο τα αγγεία.

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;

Η Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δεν προσφέρει κάποιο καθαρό όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ως εκ τούτου, οι ανανεωμένες συστάσεις συμβουλεύουν τα άτομα 60 ετών και άνω να μην λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη ως μέτρο πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενώ για τα άτομα 40 έως 59 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αναφέρουν ότι μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη σε χαμηλές δόσεις με δική τους ευθύνη. Όπως εξήγησε η Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών, τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, που δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, εάν θέλουν μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη, από την οποία είναι πολύ πιθανόν να επωφεληθούν.

Οι νέες συστάσεις δημοσιευθήκαν πρόσφατα και μόλις οριστικοποιηθούν θα αποτελέσουν τις πρώτες νέες συστάσεις για την χρήση της ασπιρίνης ως μέτρο πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου του παχέος εντέρου από το 2016 (Μάθε τον νέο τρόπο θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου).

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2016, η ειδική ομάδα συνιστούσε σε άτομα 50-59 ετών, την λήψη μικρής καθημερινής δόσης ασπιρίνης για την πρόληψη, τόσο των καρδιαγγειακών παθήσεων, όσο και του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά αυτό ίσχυε μόνο για τους ασθενείς που διέτρεχαν 10% ή μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο τα επόμενα 10 χρόνια και για όσους είχαν προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 10 χρόνια. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της τότε εποχής, ήταν ανεπαρκή και η ομάδα αδυνατούσε να συστήσει την χρήση ασπιρίνης σε νεότερους ασθενείς.

Εκτός από την σύσταση για την χρήση της ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών, άλλαξε και την προηγούμενη σύσταση που αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τονίζοντας ότι τα στοιχεία είναι ανεπαρκή και δεν αποδεικνύουν ότι η καθημερινή χρήση ασπιρίνης χαμηλής δόσης μπορεί να μειώσει την συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ή την θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Συμπερασματικά

Οι νέες συστάσεις υποδηλώνουν ότι η καθημερινή χρήση ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου του παχέος εντέρου, δεν είναι αποτελεσματική ή τουλάχιστον ότι υπάρχει μια πολύ μικρή απόδειξη ότι μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved