Καρδιά και αγγεία

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο!

Η παρατεταμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη έρευνα παρατήρησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο κυκλοφοριακός θόρυβος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας;

Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερες από 22.000 νοσοκόμες με έδρα τη Δανία, ηλικίας 44 ετών και άνω, για διάστημα 15 – 20 χρόνων, για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία, η έκθεση στα λεπτά σωματίδια του αέρα και στο διοξείδιο του αζώτου, όπως επίσης και τον αντίκτυπο του θορύβου της οδικής κυκλοφορίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη έκθεση σε αυτούς τους ρύπους, για ένα διάστημα μόλις τριών χρόνων, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Youn-Hee Lim, PhD, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγη στη Δανία, οι πρώην καπνιστές και οι υπερτασικοί, ήταν πιο επιρρεπείς στις αρνητικές επιπτώσεις των λεπτών σωματιδίων του αέρα. Συγκεκριμένα, οι πρώην καπνιστές που εκτίθονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα λεπτά σωματίδια του αέρα, είχαν 72% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο θόρυβος της οδικής κυκλοφορίας, μετρήθηκε από δρόμους σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τα σπίτια των συμμετεχόντων, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι παρόλο που η σχέση του θορύβου με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο με τους ρύπους, εν τούτοις εξακολουθούσε να υπάρχει.

Σύμφωνα με τον Δρ. Lim, υπάρχουν και άλλες μελέτες που έχουν συνδέσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ωστόσο η έρευνα για την σχέση ανάμεσα στην εκτεταμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την καρδιακή ανεπάρκεια, είναι στην ολότητα της μικρή.

«Δεδομένου ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και ο θόρυβος της οδικής κυκλοφορίας μοιράζονται μια σημαντική πηγή – την κυκλοφορία – είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ανεξάρτητες ή αλληλεπιδραστικές επιδράσεις των 2 εκθέσεων στην ανθρώπινη υγεία», τόνισαν καταληκτικά οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Lim, τα μέτρα ελέγχου των εκπομπών μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο που έχει η έκθεση στην ρύπανση, στην υγεία της καρδιάς, σε συνδυασμό με αλλαγές που αφορούν τον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος (Δείτε τρόπους διακοπής του καπνίσματος) και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, μέσω διατροφής και άλλων μεθόδων.

Περιορισμοί μελέτης

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη συμπλήρωσαν στην αρχή της μελέτης ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις συνθήκες εργασίας τους, τον δείκτη μάζας του σώματός τους, τις τρέχουσες καταστάσεις υγείας τους, την αναπαραγωγική τους υγεία και συνήθειες του τρόπου ζωής τους, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και ο τρόπος διατροφής. Ενδεχόμενες αλλαγές με την πάροδο των χρόνων, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν έγιναν γνωστές.

Επιπρόσθετα, η μελέτη δεν έλαβε υπόψη στοιχεία που αφορούσαν την έκθεση των συμμετεχόντων στην εσωτερική ρύπανση, ούτε την έκθεση τους στον κυκλοφοριακό θόρυβο εν ώρα εργασίας, στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να επηρέαζαν τα αποτελέσματα.

Ποια άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη και για άλλα προβλήματα υγείας, όπως:

Δείτε αναλυτικά το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τις πιο πάνω ασθένειες.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Air and Noise Pollution Linked to Increased Heart Failure https://www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/news/20211022/air-noise-pollution-increased-heart-failure

Exposure to Road Traffic Noise and Air Pollution May Raise Heart Failure Risk https://scitechdaily.com/exposure-to-road-traffic-noise-and-air-pollution-may-raise-heart-failure-risk/

Long‐Term Exposure to Air Pollution, Road Traffic Noise, and Heart Failure Incidence: The Danish Nurse Cohort https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.021436