Καρδιά και αγγεία

Καρδιακή προσβολή: Πόσο επηρεάζονται οι γυναίκες; Ποια η έκβαση της υγείας τους μετά τη νοσηλεία;

Πώς επηρεάζονται οι γυναίκες από τις καρδιακές προσβολές;

Κάθε χρόνο, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, κάτω των 55 ετών, πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή. Συγκριτικά με τους άνδρες, ο αριθμός των γυναικών τείνει να είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, είναι περίπου ίδιοι για άνδρες και γυναίκες, αλλά είναι πιο θανατηφόροι για τις γυναίκες. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι τα αποτελέσματα των γυναικών σε ότι αφορά τη διάγνωση, τη νοσηλεία τη θεραπεία και την έκβαση της υγείας τους μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, τείνουν να είναι, σχεδόν κατά κανόνα, χειρότερα από τους άνδρες. Ενώ μια παλαιότερη μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανόν να πεθάνουν στο νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή συγκριτικά με τους άνδρες παρόμοιας ηλικίας. 

Αυτή η άνιση έκβαση στην υγεία ανδρών και γυναικών σε ότι αφορά την καρδιακή προσβολή, αποδόθηκε κατά καιρούς σε διάφορους παράγοντες, όπως η άγνοια των συμπτωμάτων της καρδιακής προσβολής από τις γυναίκες και η λανθασμένη απόδοση τους σε άλλες καταστάσεις υγείας που δεν σχετίζονται με την καρδιακή νόσο, όπως η εμμηνόπαυση. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες, οπότε δεν θεωρούν σημαντικό να γνωρίζουν τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής. Σε αντίθεση με αυτές τις πεποιθήσεις,  τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η στεφανιαία νόσος είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου για τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκεκριμένα κάθε χρόνο οδηγείται στο θάνατο από καρδιακά αίτια, σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός γυναικών. Η γνώση, λοιπόν, των συμπτωμάτων της καρδιακής προσβολής, κρίνεται εξίσου σημαντική για άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το British Heart Foundation, τα συμπτώματα της καρδιακή προσβολής που βιώνουν οι γυναίκες είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που βιώνουν οι άνδρες και όσο αυτό δεν γίνεται κατανοητό και οι γυναίκες δεν ενημερώνονται κατάλληλα, χιλιάδες ζωές θα συνεχίσουν να χάνονται άδικα κάθε χρόνο. Η έκθεση με τίτλο Bias and Biology, διαπίστωσε ότι:

 • Οι γυναίκες διατρέχουν 50% περισσότερες πιθανότητες λανθασμένης διάγνωσης με βάση τα συμπτώματά τους, τα οποία αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις υγείας, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 70%.
 • Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε τυπικές θεραπείες για την καρδιά, όπως η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης στεντ, συγκριτικά με τους άνδρες.
 • Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις από ότι οι άνδρες.
 • Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα, επηρεάζουν 50%-80% περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής;

Σύμφωνα με το British Heart Foundation, τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής που επηρεάζουν από κοινού άνδρες και γυναίκες είναι τα ακόλουθα:

Σημειώνεται ότι οι γυναίκες ενδέχεται να εμφανίσουν άτυπα συμπτώματα, όπως:

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις καρδιακές προσβολές; Ποια είναι η έκβαση της υγείας τους μετά τη έξοδό τους από το νοσοκομείο;

Ο Δρ. Harlan M. Krumholz και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Yale, για να διερευνήσουν περισσότερο το κατά πόσο οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις καρδιακές προσβολές και το ποια είναι η έκβασή τους μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, εξέτασαν δεδομένα από 3000 άτομα που συμμετείχαν προηγουμένως στη μελέτη VIRGO, η οποία συλλέγει πληροφορίες για τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και την έκβασή της υγείας των ασθενών μετά την καρδιακή προσβολή.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 2000 γυναίκες και 1000 άνδρες, οι οποίοι πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, μετά τη νοσηλεία τους για καρδιακή προσβολή. Οι συμμετέχοντες ήταν 18-55 ετών και προέρχονταν από διάφορα εθνικά και φυλετικά υπόβαθρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο  Journal of the American College of Cardiology, έδειξαν τα ακόλουθα:

 • Το 1/3 των συμμετεχόντων, χρειάστηκαν ξανά νοσηλεία τον αμέσως επόμενο χρόνο μετά το εξιτήριό τους. Τα περισσότερα άτομα νοσηλευτήκαν εκ νέου ένα μήνα περίπου μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, με τις γυναίκες να έχουν 1,65 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ξανά νοσηλεία, συγκριτικά με τους άνδρες.
 • Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανόν να χρειαστούν ξανά νοσηλεία για στεφανιαίες επιπλοκές, παρά οι άνδρες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες διέτρεχαν 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίων επιπλοκών συγκριτικά με τους άνδρες. Ο αυξημένος κίνδυνος στεφανιαίων επιπλοκών που διέτρεχαν οι γυναίκες, αποδόθηκε σε παράγοντες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
 • Οι γυναίκες είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία για άλλα αίτια που δεν σχετίζονταν με καρδιακές παθήσεις, όπως τα πεπτικά προβλήματα, η κατάθλιψη και η πνευμονία.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είχαν χαμηλότερο εισόδημα συγκριτικά με τους άνδρες (48% και 31% αντίστοιχα) και ότι ο αριθμός των γυναικών με ιστορικό κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος από τους άνδρες (49% και 24% αντίστοιχα). Το χαμηλό εισόδημα από τη μία, συνδέθηκε με κακή συνολική υγεία και περιορισμένη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κατάθλιψη από την άλλη, είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Σε κάθε περίπτωση, η ερευνητική ομάδα υπογράμμισε ότι για να αποσαφηνιστούν οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακή προσβολής στις νεότερες γυναίκες, αλλά και οι παράγοντες που οδηγούν σε χειρότερα αποτελέσματα υγείας μετά την νοσηλεία τους και κατά συνέπεια στην ανάγκη επαναλαμβανόμενων νοσηλειών, κρίνεται απαραίτητη περαιτέρω μελέτη. (Πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή)

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν γενικότερα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;

Οι παράγοντες που αυξάνουν γενικότερα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής είναι οι ακόλουθοι:

 • Ηλικία: Άτομα άνω των 45-50 ετών (ανεξαρτήτως φύλου) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού (γονέα ή αδερφό) που έχει βιώσει καρδιακή προσβολή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής λόγω γενετικής.
 • Τρόπος ζωής: Τα άτομα που δεν ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής (υπερκατανάλωση αλκοόλ, αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού, έλλειψη γυμναστικής, υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
 • Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις: Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη και η παχυσαρκία, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διότι ασκούν πίεση στην καρδιά.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ακολουθήστε τις πιο κάτω αποτελεσματικές συμβουλές: