Καρδιά και αγγεία

Καρδιακός ρυθμός: Πότε θεωρείται επικίνδυνος;

Ο καρδιακός ρυθμός είναι ο αριθμός των φορών που χτυπά η καρδιά ανά λεπτό, ο οποίος μετριέται μέσω του σφυγμού (ο αριθμός των καρδιακών παλμών ανά λεπτό) στο πλάι του λαιμού ή στον καρπό. Ο πολύ ψηλός ή χαμηλός καρδιακός ρυθμός είναι επικίνδυνος. (Καρδιακός ρυθμός: Πώς να υπολογίσετε τις κατάλληλες τιμές)

Ποιος είναι ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός;

Ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας για ενήλικες, κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό. Ωστόσο, ένας άνθρωπος μπορεί να έχει καρδιακούς παλμούς πέραν από αυτό το εύρος και πάλι να θεωρούνται φυσιολογικοί για τον ίδιο. (Πώς επηρεάζεται ο καρδιακός ρυθμός από τον ύπνο;)

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τον  καρδιακό ρυθμό, όπως οι β-αναστολείς που επιβραδύνουν την καρδιά και τα αποσυμφορητικά που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό.

Ο καρδιακός ρυθμός ποικίλλει επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η καρδιά χτυπά γρηγορότερα για να μεταφέρει οξυγόνο στους εργαζόμενους μυς του σώματος, ενώ το βράδυ, ο καρδιακός ρυθμός τείνει να μειώνεται. (Κύκλος ύπνου: Τι συμβαίνει όταν κοιμάστε)


Ποιος θεωρείται υπερβολικά υψηλός καρδιακός ρυθμός;

Ο καρδιακός ρυθμός που θεωρείται πολύ υψηλός ονομάζεται ταχυκαρδία, η οποία ωστόσο, δεν είναι πάντα ανησυχητική. Γενικά, η ταχυκαρδία αναφέρεται στον καρδιακό ρυθμό που είναι πάνω από 100 παλμούς ανά λεπτό. (Κοιλιακή ταχυκαρδία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ποιες είναι οι αιτίες της ταχυκαρδίας;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να βιώσει ταχυκαρδία, όπως:

Σημειώνεται ότι όταν η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα από το κανονικό, αδυνατεί να γεμίσει πλήρως, οπότε στέλνει λιγότερο αίμα στο υπόλοιπο σώμα για να καλύψει τις ανάγκες του. (Αρρυθμία: 3+1 εναλλακτικές θεραπείες!)

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η ταχυκαρδία;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ταχυκαρδία δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά σε άλλους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει διάφορες αρνητικές παρενέργειες, όπως:

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ταχυκαρδία μπορεί να είναι επικίνδυνη και να προκαλέσει σοβαρές καταστάσεις, όπως απώλεια συνείδησης ή καρδιακή προσβολή.

Ποιος θεωρείται πολύ χαμηλός καρδιακός ρυθμός;

Ο καρδιακός ρυθμός που θεωρείται πολύ χαμηλός, ονομάζεται βραδυκαρδία, όπου οι καρδιακοί παλμοί είναι συνήθως χαμηλότεροι από 60 ανά λεπτό.

Ποιες είναι οι αιτίες της βραδυκαρδίας;

Ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός δεν είναι πάντα μη φυσιολογικός. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποτελεί σημάδι φυσικής κατάστασης. Για παράδειγμα, η καρδιά ενός αθλητή μπορεί να λειτουργεί κανονικά και αποτελεσματικά, με καρδιακό ρυθμό 40 ή 50 ανά λεπτό, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά του δεν χρειάζεται να χτυπά γρήγορα για να παρέχει στο σώμα το οξυγονωμένο αίμα που χρειάζεται.

Η βραδυκαρδία ωστόσο, μπορεί να αποτελεί και ένδειξη:

  • Υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων
  • Ηλεκτρικών καρδιακών παλμών που δεν ταξιδεύουν κατά μήκος των σωστών μονοπατιών της καρδιάς
  • Βλάβης των δομών που παράγουν τους ηλεκτρικούς καρδιακούς παλμούς  (κόμβοι)
  • Καρδιακών παθήσεων
  • Καρδιακής προσβολής
  • Ιατρικών παθήσεων, όπως υποθυρεοειδισμός

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η βραδυκαρδία;

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η βραδυκαρδία είναι παρόμοιοι με εκείνους που προκαλούνται από  την ταχυκαρδία και περιλαμβάνουν:

  • Ζάλη
  • Λιποθυμία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σύγχυση
  • Αδυναμία
  • Κόπωση
  • Περιορισμένη ικανότητα άσκησης

Η βραδυκαρδία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και αλλαγές στην αρτηριακή πίεση (υψηλή και χαμηλή).

Ποιος καρδιακός ρυθμός θεωρείται φυσιολογικός στα παιδιά;

Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί είναι υψηλότεροι σε βρέφη και παιδιά, από ότι στους ενήλικες.

Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός για:

  • Ένα νεογέννητο που είναι ξύπνιο είναι 100–205 παλμοί ανά λεπτό.
  • Για παιδιά 6-7 ετών, ο μέσος καρδιακός ρυθμός όταν είναι ξύπνια είναι 75-120 παλμοί ανά λεπτό.