Καρδιά και αγγεία

Καρδιοπάθειες: 11 “ύπουλα” συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούνται

Τα καρδιακά προβλήματα δεν προκαλούν πάντα σαφή συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εμφανίζεται καν πόνος στο στήθος, αλλά άλλα συμπτώματα που δυσκολεύουν την κατανόηση του τι ακριβώς συμβαίνει. Πιο κάτω λοιπόν, θα δούμε 11 συμπτώματα που σχετίζονται με τις καρδιοπάθειες, τα οποία δεν πρέπει να αγνοούνται.

Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα που σχετίζονται με τις καρδιοπάθειες;

1. Δυσφορία στο στήθος

Η δυσφορία στο στήθος είναι το πιο κοινό σημάδι καρδιακού κίνδυνου, το οποίο εμφανίζεται σε περιπτώσεις καρδιακής προσβολής ή φραγμένης αρτηρίας και μοιάζει με σφίξιμο και πίεση στο στήθος.

Ο πόνος στο στήθος περιγράφεται συνήθως διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο. Άλλοι λένε πως μοιαζει με κάψιμο, άλλοι με τσίμπημα και άλλοι με πίεση. Αυτή η αίσθηση όμως, για να σχετίζεται με την καρδιά πρέπει να διαρκεί αρκετά λεπτά και να συμβαίνει είτε σε φάση ανάπαυσης, είτε σε φάση άσκησης. Αν ο πόνος είναι σύντομος ή πονάει περισσότερο όταν αγγίζετε ή πιέζετε το σημείο, τότε μάλλον δεν αφορά την καρδιά, αλλά είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

2. Ναυτία, δυσπεψία, καούρα ή πόνος στο στομάχι

Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, μερικοί άνθρωποι έχουν στομαχικά συμπτώματα, όπως η ναυτία, η δυσπεψία, η καούρα και πόνο στο στομάχι. Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω συμπτώματα είναι πιο κοινά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.

Παρόλο που τα στομαχικά συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες αιτίες, όπως το φαγητό, εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας όταν προκύπτουν.

3. Πόνος που εξαπλώνεται στον βραχίονα

Ένα ακόμη κλασικό σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος που ακτινοβολεί στην κάτω αριστερή πλευρά του σώματος. Ο πόνος ξεκινά σχεδόν πάντα από το στήθος και κινείται προς τα έξω, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που ο κυρίως πόνος προκύπτει στο χέρι.

4. Ζάλη

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, όπως το αν δεν έχετε φάει καλά, αν δεν πίνετε αρκετό νερό ή αν έχετε σηκωθεί απότομα. Αν όμως ξαφνικά έχετε τάση για λιποθυμία σε συνδυασμό με δύσπνοια και δυσφορία στο στήθος, τότε καλέστε αμέσως τον γιατρό σας, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για καρδιακή προσβολή.

5. Πόνος στο λαιμό ή στο σαγόνι

Ο πόνος στον λαιμό ή στο σαγόνι, από μόνος του δεν σχετίζεται με την καρδιά, αλλά μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μυικό πρόβλημα ή σε κρυολόγημα. Αν όμως συνοδεύεται από πόνο στο κέντρο του στήθους, ο οποίος εξαπλώνεται στον λαιμό και το σαγόνι, τότε αποτελεί σημάδι καρδιακής προσβολής και πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

6. Εξάντληση

Αν κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων (όπως το ανέβασμα της σκάλας), που παλαιότερα δεν σας κούραζαν, αρχίσετε ξαφνικά να νιώθετε έντονη κόπωση, τότε κλείστε άμεσα ραντεβού με τον γιατρό σας. Αυτές οι σημαντικές αλλαγές είναι πολύ πιο ύποπτες από κάθε είδος πόνου που μπορεί να βιώσει ο ασθενής.  Η υπερβολική εξάντληση και η ανεξήγητη αδυναμία, που διαρκεί για μέρες, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρδιακών παθήσεων.

7. Ροχαλητό

Πολλοί άνθρωποι ροχαλίζουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, αλλά το ασυνήθιστα δυνατό ροχαλητό που διαταράσσει τον ύπνο, μπορεί να υποδηλώνει άπνοια ύπνου, μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά για λίγα δευτερόλεπτα ενώ κοιμάστε. Αυτή η διακοπή της αναπνοής, ασκεί περεταίρω πίεση στην καρδιά και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα. Ως εκ τούτου, συζητήστε με τον γιατρό σας για περεταίρω εξετάσεις και τρόπους διαχείρισης.

8. Εφίδρωση

Η έντονη εφίδρωση χωρίς κανέναν εμφανή λόγο, μπορεί να αποτελεί σημάδι καρδιακής προσβολής. Σε μια τέτοια περίπτωση καλέστε αμέσως τον γιατρό σας ή ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει στα επείγοντα.

9. Ασταμάτητος βήχας

Ο βήχας, τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί ένδειξη καρδιακού προβλήματος. Αν όμως ταλαιπωρείστε ήδη από κάποιο καρδιακό πρόβλημα, τότε πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο βήχα σας και κυρίως στην διάρκεια του. Ο ασταμάτητος βήχας μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

10. Πρήξιμο σε πόδια και αστραγάλους

Το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας, που σημαίνει ότι η καρδιά σας αδυνατεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα σε όλο το σώμα και δυσκολεύει την απομάκρυνση του πλεονάσματος νατρίου και νερού μέσω των νεφρών. Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστο πρήξιμο στα πόδια σας, τότε ζητήστε αμέσως ιατρική γνωμάτευση.

11. Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως η άσκηση ή στιγμές νευρικότητας ή ενθουσιασμού, είναι φυσιολογικό ο καρδιακός σας παλμός να είναι ακανόνιστός. Ωστόσο, αν διαπιστώνετε ότι η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα για μερικά δευτερόλεπτα χωρίς κανένα εμφανή λόγο, τότε ενημερώστε τον γιατρό σας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved