Καρδιά και αγγεία

Kαρδιοπαθείς: Τι πρέπει να προσέχουν πριν από μία πτήση;

Πόσο ασφαλής είναι ένας καρδιοπαθής μέσα στο αεροπλάνο;

Tα άτομα με καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις και να συζητούν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια με τον γιατρό τους πριν επιβιβαστούν σε αεροπλάνο, σύμφωνα με νέα έκθεση. Οι ερευνητές λένε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για ασφαλή αεροπορικά ταξίδια μεταξύ ατόμων με καρδιακή νόσο ποικίλλουν και υποστηρίζονται από λίγες συγκεκριμένες πληροφορίες. Ωστόσο, μια ανασκόπηση της διαθέσιμης έρευνας δείχνει ότι τα άτομα με καρδιακή νόσο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στο αεροπλάνο ακολουθώντας μερικά απλά βήματα. Αν και ο κίνδυνος στηθάγχης, καρδιακής προσβολής και ακανόνιστου καρδιακού παλμού ή άλλων σοβαρών επιπλοκών είναι μικρός μεταξύ των ατόμων με σταθερή καρδιακή νόσο, οι ερευνητές λένε ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό ποσοστό όλων των ιατρικών επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια της πτήσης. Λένε επίσης ότι ορισμένες ομάδες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για περιστατικά που σχετίζονται με την καρδιά κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτές οι ανησυχίες ώθησαν την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να επιβάλει την τοποθέτηση ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε όλα τα αεροσκάφη μεταφοράς επιβατών με μέγιστη ωφέλιμη χωρητικότητα άνω των 3400 κιλών.

Τα αεροπορικά ταξίδια ενέχουν κινδύνους για άτομα με καρδιακές παθήσεις;

Στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο που συνδέεται με τα αεροπορικά ταξίδια για τα άτομα με καρδιακή νόσο και παρουσίασαν μια λίστα ελέγχου πριν από το ταξίδι για την ομάδα αυτή.

Οι ερευνητές λένε ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα με καρδιακή νόσο όταν πετούν είναι η φλεβική θρόμβωση ή ο σχηματισμός θρόμβου αίματος στις φλέβες του ποδιού, της λεκάνης ή των χεριών. Το πολύωρο κάθισμα, η αφυδάτωση και τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στην καμπίνα ενός αεροπλάνου μπορούν να προδιαθέσουν ένα άτομο για θρόμβους αίματος. Τα περισσότερα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι πτήσεις άνω των οκτώ ωρών ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Επίσης, δεν συνιστάται η πραγματοποίηση αεροπορικών ταξιδιών σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων μετά από καρδιακή προσβολή χωρίς επιπλοκές. Η πτήση επιτρέπεται μετά από δύο εβδομάδες σε ένα σταθερό άτομο εάν είχε καρδιακή προσβολή που είχε μείζονες επιπλοκές, όπως καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν ένα άτομο έχει υποβληθεί σε αγγειοπλαστική όπου τοποθετείται ένα stent στις καρδιακές αρτηρίες, τότε συνιστάται περίοδος αναμονής μιας εβδομάδας πριν από το αεροπορικό ταξίδι. Η περίοδος αμέσως μετά την επέμβαση του stent ενέχει υψηλό κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου- το αεροπορικό ταξίδι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα αύξανε περαιτέρω τον κίνδυνο.

Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια θα επηρεάσουν τους βηματοδότες ή τους εμφυτευμένους απινιδωτές, οι ερευνητές λένε ότι οι ταξιδιώτες με αυτές τις εμφυτευμένες συσκευές θα πρέπει να ανακατευθύνονται για ατομικό έλεγχο ασφαλείας χωρίς ανιχνευτή μετάλλων. Δεν έχουν αναφερθεί δυσλειτουργίες που να προκαλούνται από ράβδους φορητών ανιχνευτών μετάλλων, αλλά οι ερευνητές λένε ότι οι συσκευές μπορεί να ενέχουν θεωρητικό κίνδυνο να προκαλέσουν ακούσιο ηλεκτροσόκ στον χρήστη.

Συνιστάται στους ασθενείς με εμφυτευμένους απινιδωτές να ζητούν έρευνα με το χέρι εάν είναι δυνατόν. Εάν μια φορητή συσκευή χρησιμοποιείται για να περάσει ένα άτομο από τα σημεία ελέγχου ασφαλείας, τότε ο εξεταστής θα πρέπει να συμβουλεύεται να κρατήσει τη φορητή συσκευή πάνω από τον απινιδωτή για όχι περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές συνιστούν την ακόλουθη λίστα ελέγχου πριν από το ταξίδι για τα άτομα με καρδιακή νόσο:

  • Να έχετε μαζί σας επαρκή προμήθεια όλων των φαρμάκων, να βεβαιωθείτε ότι είναι επισημασμένα και τοποθετημένα στις χειραποσκευές.
  • Να έχετε μαζί σας αντίγραφο ενός φυσιολογικού ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) εάν έχετε ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή έχετε βηματοδότη.
  • Να έχετε μαζί σας τους αριθμούς επικοινωνίας και τις διευθύνσεις των δικτυακών τόπων των κατασκευαστών βηματοδοτών και απινιδωτών και των τοπικών αντιπροσώπων στη χώρα προορισμού, εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.
  • Οι ταξιδιώτες άνω των 50 ετών ή οι κάτω των 50 ετών με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (όπως παχυσαρκία, μεγάλοι κιρσοί, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, εγκυμοσύνη, πρόσφατη μεγάλη χειρουργική επέμβαση, χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης ή αντισυλληπτικών χαπιών) θα πρέπει να φορούν κάλτσες συμπίεσης κάτω από το γόνατο όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο για περισσότερες από οκτώ ώρες ή 3.100 μίλια.
  • Επιβεβαιώστε τη θέση στο διάδρομο, εάν διατρέχετε κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση αυτό θα σας επιτρέψει να μπαίνετε και να βγαίνετε από τη θέση σας, να περπατάτε και να τεντώνετε τα πόδια σας χωρίς να ενοχλείτε τους άλλους επιβάτες.
  • Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά στο αεροσκάφος και παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι.
  • Συζητήστε τυχόν νέα συμπτώματα με το γιατρό σας πριν από το ταξίδι.
  • Ελέγξτε τον ιστότοπο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για ενημερωμένες συστάσεις εμβολιασμού και αντιελονοσίας.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο αγοράς ασφάλισης ιατρικής αποκοµιδής, εάν η ασφάλειά σας δεν την καλύπτει.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved