Καρκίνος

Καρκίνος εν μέσω πανδημίας: Αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτων λόγω καθυστέρησης της θεραπείας

Εξαιτίας της πανδημίας έχουν μειωθεί τα ραντεβού στα νοσοκομεία για τον έλεγχο διαφόρων ασθενειών, προς αποφυγή συγχρωτισμού, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς ασθάνονται απρόθυμοι εν μέσω πανδημίας να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη. Για κάποιες χρόνιες ασθένειες αυτό μπορεί να μην είναι πολύ σοβαρό και να μην απειλεί τη ζωή του ασθενούς, όμως όσον αφορά τον καρκίνο, ακόμα και μια μικρή καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να αποβεί μοιραία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια ανασκόπηση 34 μελετών που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο 4 Νοεμβρίου 2020 από την BMJ.

Στη μελέτη αξιολογήθηκε η καθυστέρηση στη θεραπεία ενός εκατομμυρίου καρκινοπαθών ασθενών και στη μετέπειτα επιβίωσή τους. Τα άτομα που μελετήθηκαν έπασχαν από καρκίνου ουροδόχου κύστης, μαστού, παχέος εντέρου, ορθού, πνεύμονα, τραχήλου, εγκεφάλου ή λαιμού. Από την ανασκόπηση προέκυψε ότι καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων στη θεραπεία, είτε αυτή επρόκειτο για χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή, όπως χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, συσχετίστηκε με 6-8% αύξησης της πιθανότητας θανάτου στη διάρκεια περιόδου της μελέτης. Μεγαλύτερες καθυστερήσεις της τάξης των οκτώ και δώδεκα εβδομάδων αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο θανάτου. Γυναίκες που καθυστέρησαν τη χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού κατά οκτώ εβδομάδες, υπήρχε 17% αυξημένος κίνδυνος θανάτου. Γυναίκες που καθυστέρησαν τη χειρουργική επέμβαση κατά 12 εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση επικείμενου θανάτου 26%.

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν πολλοί αναπόφευκτοι λόγοι για τους οποίους η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να καθυστερήσει, αλλά εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένος και σοβαρός λόγος καθυστέρησης, είναι καλύτερο να λάβει ο καρκινοπαθής την θεραπεία του το συντομότερο δυνατό.

Καλό είναι επίσης ο ασθενής να μιλήσει με τον θεράποντα ιατρό του για το πότε είναι καλό να κάνει το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, πριν, μετά ή στη διάρκεια της θεραπείας. Μπορεί το εμβόλιο να είναι κάτι νέο, όμως γίνονται παγκόσμια συζητήσεις και μελέτες πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για έναν ασθενή με καρκίνο να το λάβει για την ανοσοποίησή του.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Don’t delay cancer treatment during the pandemic https://www.health.harvard.edu/cancer/dont-delay-cancer-treatment-during-the-pandemic

Mortality due to cancer treatment delay: systematic review and meta-analysis https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4087