Καρκίνος

Καρκίνος μαστού με HER2-Θετικό: Ποια θεραπεία βοηθά πολύ τις ασθενείς;

Τα σχήματα θεραπείας πρώτης γραμμής, με ενδοκρινική θεραπεία (ET), φαίνεται να ωφελούν τους ασθενείς με ERBB2-θετικό (ERBB2-θετικό [πρώην HER2-θετικό]) μεταστατικό καρκίνο του μαστού (MBC), με υποδοχέα ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open. (Καρκίνος μαστού: Προοδευτική θεραπεία με Herceptin)

Τα σχήματα θεραπείας με ενδοκρινική θεραπεία οφελούν τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού;

Η Marcela Carausu, MD, από το Ινστιτούτο Curie στο Saint-Cloud της Γαλλίας και οι συνεργάτες της, αξιολόγησαν τη συσχέτιση της κατάστασης των ορμονικών υποδοχέων και την συμπερίληψη της ενδοκρινικής θεραπείας στην πρώτη γραμμή θεραπειών του καρκίνου του μαστού, με τα αποτελέσματα των ασθενών με ERBB2-θετικό MBC. Η ανάλυση χρησιμοποίησε κλινικά δεδομένα, που συλλέχθηκαν από τη γαλλική κλινική επιδημιολογική στρατηγική, από 4.145 ασθενείς που ξεκίνησαν θεραπεία από το 2008 μέχρι το 2017 και παρακολουθήθηκαν μέχρι τις 18 Ιουνίου 2020. (Καρκίνος μαστού: Πολλές γυναίκες επιζούν από αυτόν, αλλά πεθαίνουν από άλλες παθήσεις)

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία σημαντική διαφορά στη συνολική (ή χωρίς εξέλιξη) επιβίωση 1.520 ασθενών που έλαβαν στοχευμένη θεραπεία κατά του ERBB2 με χημειοθεραπεία, σε συνδυασμό ή όχι με ενδοκρινική θεραπεία, σε σχέση με 203 ασθενείς που έλαβαν στοχευμένη θεραπεία κατά του ERBB2 σε συνδυασμό με ενδοκρινική θεραπεία. Τα ευρήματα αυτά ήταν τα ίδια, ανεξάρτητα από τον τύπο της στοχευμένης θεραπείας κατά του  ERBB2 (τραστουζουμάμπη ή τραστουζουμάμπη με περτουζουμάμπη) που χρησιμοποιήθηκε. (Εμμηνόπαυση και καρκίνος του μαστού: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;)

Ανάμεσα στους ασθενείς που έλαβαν στοχευμένη θεραπεία κατά του ERBB2 μαζί με χημειοθεραπεία, εκείνοι που έλαβαν μαζί και ενδοκρινική θεραπεία συντήρησης, είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς εξέλιξη της νόσου (αναλογία κινδύνου, 0,70) και καλύτερη συνολική επιβίωση (αναλογία κινδύνου, 0,47). (Μεταστατικός καρκίνος μαστού; Τι είναι, πώς θεραπεύεται και πόσο επικίνδυνος είναι;)

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματα της μελέτης τους υποδηλώνουν ότι τα σχήματα που περιέχουν ενδοκρινική θεραπεία, σχετίζονται με περισσότερα οφέλη για μια υποομάδα ασθενών, δείχνοντας ότι είναι απαραίτητες επιπλέον τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, για εξατομικευμένες προσεγγίσεις για αυτούς τους ασθενείς. (Καρκίνος του μαστού και αυτοέλεγχος: Ποιες αλλαγές είναι ανησυχητικές;)

Ποιοι τύποι καρκίνου του μαστού υπάρχουν;

Καρκίνος του μαστού, ονομάζεται ο καρκίνος που σχηματίζεται στα κύτταρα του μαστού. Οι τύποι του καρκίνου του μαστού που υπάρχουν είναι:

 • Αγγειοσάρκωμα
 • Πορροικό καρκίνωμα in situ (DCIS)
 • Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού
 • Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα
 • Λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS)
 • Ανδρικός καρκίνος του μαστού
 • Νόσος Paget του μαστού
 • Επαναλαμβανόμενος καρκίνος του μαστού

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;

Τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

 • Εξόγκωμα στο μαστό, που στην αφή είναι διαφορετικό από τον περιβάλλοντα ιστό του μαστού.
 • Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα και στην εμφάνιση του μαστού.
 • Δερματικές αλλαγές στο στήθος, όπως λακκάκια.
 • Ανεστραμμένη θηλή.
 • Ξεφλούδισμα, δημιουργία κρούστας ή απολέπιση της χρωματισμένης περιοχής του δέρματος που περιβάλλει τη θηλή ή στο δέρμα του μαστού.
 • Ερυθρότητα στο δέρμα του μαστού.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

Αν παρατηρήσετε κάποια από τις πιο πάνω αλλαγές στο στήθος σας, ακόμη και αν η τελευταία σας μαστογραφία ήταν φυσιολογική, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας και κλείστε ένα ραντεβού για αξιολόγηση. Το εξόγκωμα στο μαστό μπορεί να μην είναι κάτι σοβαρό, αλλά σε περίπτωση που είναι καρκίνος, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. (Καρκίνος του μαστού: Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

First-line regimens with endocrine therapy show benefits in breast cancer https://medicalxpress.com/news/2022-12-first-line-regimens-endocrine-therapy-benefits.html

Association of Endocrine Therapy for HR+/ERBB2+ Metastatic Breast Cancer With Survival Outcomes https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2799576

No benefit seen from adjuvant celecoxib in ERBB2-negative breast cancer https://medicalxpress.com/news/2021-07-benefit-adjuvant-celecoxib-erbb2-negative-breast.html

Breast cancer https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470