Καρκίνος

Καρκίνος μαστού: Πολλές γυναίκες επιζούν από αυτόν, αλλά πεθαίνουν από άλλες παθήσεις

Πολλές γυναίκες που ζουν στην Αμερική, οι οποίες πέρασαν καρκίνο του μαστού και θεραπεύτηκαν, τελικά πέθαναν από άλλες ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου στην ιατρική κοινότητα και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να δοθεί παράλληλα και ιδιαίτερη προσοχή στην γενική υγεία των ατόμων που επέζησαν από καρκίνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, τις τελευταίες δεκαετίες έχει προοδεύσει σημαντικά με τις περισσότερες γυναίκες να ζουν για πολλά επιπλέον χρόνια μετά την διάγνωσή τους. Αυτό, αυτόματα σημαίνει πως σε αυτά 5-10 επιπλέον χρόνια ζωής τους ενδέχεται να προκύψουν και άλλα θέματα υγείας που η διαχείριση τους είναι πολύ σημαντική για την επιβίωσή τους.

Τι διαπίστωσε η νέα μελέτη για τον καρκίνο;

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού, οι οποίες πέθαναν μετά από 5-10 χρόνια από την στιγμή της διάγνωσης τους, μόνο το 38% είχαν ως τελική αιτία θανάτου την ίδια την νόσο του καρκίνου.

Επιπρόσθετα, ανάμεσα στις γυναίκες που πέθαναν μετά από 10 χρόνια από την στιγμή που διαγνώστηκαν με καρκίνο, μόνο το ¼ είχε ως τελική αιτία θανάτου τον καρκίνο του μαστού, ενώ οι περισσότερες γυναίκες είχαν ως τελική αιτία θανάτου καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, την νόσο του Alzheimer και άλλες μη καρκινικές ασθένειες.

Όπως υπογραμμίζει ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης, Δρ. Mohamad Bassam Sonbol, ογκολόγος στην κλινική Mayo στο Phoenix, Ariz, πλέον οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου, κατά 99% ζουν περισσότερο από άλλες που ο καρκίνος τους είναι προχωρημένος. Οπότε, νοουμένου ότι το προσδόκιμο ζωής τους αυξάνεται περίπου κατά 5 χρόνια, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική εταιρεία Susan G. Komen, πρέπει να σταματήσει η εστίαση που δείχνουν οι ογκολόγοι μόνο στον καρκίνο, αλλά παράλληλα επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην συνολική υγεία αυτών των γυναικών από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, διότι πλέον ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο μειώνεται, αλλά την ίδια στιγμή ο κίνδυνος θανάτου από άλλες ασθένειες αυξάνεται.

Ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να παίρνουν οι γυναίκες που πέρασαν καρκίνο του μαστού;

  • Συστηματικές εξετάσεις για άλλους καρκίνους
  • Υγιεινή διατροφή
  • Τακτική σωματική άσκηση
  • Καρδιαγγειακές εξετάσεις
  • Έλεγχος υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Έλεγχος υψηλής χοληστερίνης