Καρκίνος

Καρκίνος οισοφάγου: Ο ρόλος του ασβεστίου και μαγνησίου στη δημιουργία του

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες και θα δούμε πιο κάτω, οι προσλήψεις διαφόρων θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτού του τύπου καρκίνου.

Τι είναι καρκίνος του οισοφάγου;

Ο οισοφάγος είναι ένας στενός μυϊκός σωλήνας που είναι υπεύθυνος για τη μετακίνηση της τροφής από το λαιμό στο στομάχι. Ο καρκίνος του οισοφάγου παρατηρείται όταν αναπτυχθεί ένας κακοήθης όγκος στο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου, σε οποιοδήποτε σημείο του μυϊκού σωλήνα, ακόμη και στο τμήμα που ενώνεται με το στομάχι. Καθώς αυτός ο όγκος μεγαλώνει, αρχίζει να επηρεάζει τους βαθύτερους ιστούς και τους μύες του οισοφάγου. Ο καρκίνος του οισοφάγου αποτελεί επιθετική μορφή καρκίνου, καθώς πολύ γρήγορα τα καρκινικά κύτταρα θα μεταναστεύσουν και θα δημιουργήσουν νέες εστίες σε παρακείμενους λεμφαδένες, δημιουργώντας έτσι τις μεταστάσεις του αρχικού όγκου.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου του οισοφάγου;

Υπάρχουν δύο κοινοί τύποι καρκίνου του οισοφάγου:

  • Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων: Σε αυτόν τον τύπο καρκίνου, ο καρκίνος ξεκινά από τα πεπλατυσμένα λεπτά κύτταρα, τα οποία δημιουργούν την εσωτερική επένδυση του οισοφάγου. Αυτή η μορφή καρκίνου εμφανίζεται πιο συχνά στο πάνω ή στο μέσω τμήμα του οισοφάγου. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του οισοφάγου.
  • Αδενοκαρκίνωμα: Σε αυτόν τον τύπο, ο καρκίνος ξεκινά στα αδενώδη κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βλέννης στο οισοφάγο. Το αδενοκαρκίνωμα είναι περισσότερο κοινό στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου.

Ποιες είναι οι αιτίες ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου;

Μέχρι τώρα έχουν ενοχοποιηθεί κάποιοι παράγοντες που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του οισοφάγου. Στους παράγοντες αυτούς συγκαταλέγονται το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς και η χρήση αναβολικών σκευασμάτων. Όσον αφορά το κάπνισμα, αναφέρεται ότι ακόμα και αν κάποιος το έχει διακόψει, έχει 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του οισοφάγου, εν συγκρίσει με έναν μη καπνιστή. Ανάμεσα στις αιτίες της παθογένειας της νόσου συγκαταλέγονται και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η αχαλασία του οισοφάγου και ο οισοφάγος Barrett, όπως και άλλες παθολογικές καταστάσεις, που προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο επιθήλιο του οισοφάγου.

Τι ρόλο παίζει η διατροφή στον καρκίνο του οισοφάγου;

Η Shailja Shah και οι συνεργάτες της, πραγματοποίησαν μια αναδρομική ανάλυση στα στοιχεία των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας AARP Diet and Health Study cohort, για να προσδιορίσουν τη σχέση που έχει το ασβέστιο και το μαγνήσιο με την εμφάνιση του καρκίνου του οισοφάγου. Σημειώνεται ότι τα εθνικά ινστιτούτα Υγείας AARP Diet and Health Study cohort στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά και τη σύνδεση τους με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος.

Οι ερευνητές, κατά την ανάλυση τους, τα αποτελέσματα της οποίας  δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Cancer, εντόπισαν 1.414 περιστατικά πρωτοπαθών καρκίνων του οισοφάγου (καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων και αδενοκαρκίνωμα), ανάμεσα στους 536.000 συμμετέχοντες που ανέλυσαν. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκινώματος πλακωδών κυττάρων, ενώ η αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου συσχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο αδενοκαρκινώματος, αλλά μόνο για τα άτομα που έχουν χαμηλή αναλογία ασβεστίου – μαγνησίου.

Συμπερασματικά

Στην περίπτωση που περαιτέρω επεμβατικές μελέτες επιβεβαιώσουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης, οι υπάρχουσες οδηγίες για την πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου θα μπορούσαν να ενημερωθούν κατάλληλα και να τροποποιηθούν, αποτρέποντας έτσι μια από τις κύριες μορφές καρκίνου, που οδηγεί σήμερα στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The role of diet in esophageal cancer https://medicalxpress.com/news/2020-05-role-diet-esophageal-cancer.html

Esophageal cancer https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/esophageal-cancer/symptoms-causes/syc-20356084

Total, saturated fat linked to increased risk of lung cancer https://medicalxpress.com/news/2017-07-total-saturated-fat-linked-lung.html

Associations between calcium and magnesium intake and the risk of incident oesophageal cancer: an analysis of the NIH-AARP Diet and Health Study prospective cohort https://www.nature.com/articles/s41416-020-0818-6

NIH-AARP Diet and Health Study https://dietandhealth.cancer.gov/