Καρκίνος

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Πώς νιώθει ο ασθενής σε περίπτωση μετάστασης;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια ανάπτυξη μη φυσιολογικού ιστού στην επένδυση της ουροδόχου κύστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καρκίνος εξαπλώνεται και στο μυ της ουροδόχου κύστης. (Θυμός και καρκίνος: Υπάρχει άραγε σύνδεση;)

Ποιοι τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης υπάρχουν;

Όταν γίνει διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ο τύπος του ταξινομείται ανάλογα με το πόσο έχουν εξαπλωθεί -και που στην ουροδόχο κύστη ή σε άλλα όργανα του σώματος- τα καρκινικά κύτταρα.

Μη μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης (πρώιμος καρκίνος της ουροδόχου κύστης): Όταν τα καρκινικά κύτταρα υπάρχουν στο εσωτερικό της επένδυσης της ουροδόχου κύστης. Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.  (Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Είναι κληρονομικός; Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο;)

Μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης (ή διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης): Όταν τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται εκτός της επένδυσης της ουροδόχου κύστης και συγκεκριμένα επηρεάζουν το μυ της ουροδόχου κύστης. Πρόκειται για λιγότερο συχνό τύπο καρκίνου, ο οποίος έχει περισσότερες πιθανότητες μετάστασης σε άλλα όργανα του σώματος. (Καρκίνωμα: Ποιοι οι τύποι του και πώς προκύπτει;)

Προχωρημένος ή μεταστατικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται από την ουροδόχο κύστη σε άλλα όργανα του σώματος. (Μόλυνση ή καρκίνος ουροδόχου κύστεως; Έχουν κοινά συμπτώματα;)

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Το πιο κοινό και συνήθως το πρώτο σύμπτωμα που προκαλεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το αίμα στα ούρα. Το αίμα μπορεί να είναι λίγο, αλλά να αλλάζει το χρώμα των ούρων, τα οποία παίρνουν μια πορτοκαλί, ροζ ή σκούρα κόκκινη όψη. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Μάλιστα, τη μια μέρα μπορεί να υπάρχει ορατό αίμα στα ούρα, αλλά την επόμενη να μην υπάρχει κάτι εμφανές. Στα άτομα με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ακόμη και αν το αίμα εξαφανιστεί για μερικές ημέρες, τελικά επανέρχεται. Σημειώνεται ότι ορισμένες φορές, το αίμα είναι υπαρκτό, αλλά δεν είναι εμφανές στο μάτι. Μπορεί να ανιχνευθεί ωστόσο, μέσω εργαστηριακών εξετάσεων. (Κόκκινο κρέας και καρκίνος: Νέα στοιχεία υπέρ της συσχέτισής τους)

Πέραν από το αίμα στα ούρα, είναι πολύ σημαντικό να κλείσετε ραντεβού στο γιατρό σας, εάν υπάρχει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Αν έχετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα, θα πρέπει να καλέσετε μεν τον γιατρό σας, αλλά δεν χρειάζεται πανικός, διότι η ύπαρξή τους δεν υποδεικνύει απαραίτητα καρκίνο. Πολλά από τα πιο πάνω συμπτώματα είναι αποτέλεσμα ουρολοίμωξης ή άλλης λιγότερο σοβαρής πάθησης του ουροποιητικού συστήματος. (Θεραπεία καρκίνου: 5 σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε ψυχολογική υποστήριξη)

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αρχίσει να εξαπλώνεται στο σώμα, παρατηρούνται συμπτώματα όπως:

Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, πριν πανικοβληθείτε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο ύπαρξης, άλλης λιγότερο σοβαρής πάθησης. (Χημειοθεραπεία Vs Ακτινοβολία: Σε τι διαφέρουν οι δύο θεραπείες μεταξύ τους;)