Καρκίνος

Καρκίνος των οστών στο ισχίο: Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Ο καρκίνος των οστών στο ισχίο είναι ένας σπάνιος καρκίνος, ο οποίος τείνει να προκαλεί συμπτώματα που συνήθως αποδίδονται -λανθασμένα- σε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως η αρθρίτιδα, σε έναν τραυματισμό ή στην υπερβολική χρήση του ισχίου.

Ποιοι τύποι καρκίνου των οστών στο ισχίο υπάρχουν;

Ο καρκίνος των οστών είναι είτε πρωτοπαθής, είτε μεταστατικός. Ο πρωτοπαθής ξεκινά από τα οστά, ενώ ο μεταστατικός είναι ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί στα οστά από άλλα μέρη του σώματος, κυρίως από τον μαστό ή τον προστάτη.

Οι τέσσερις κύριοι τύποι πρωτοπαθούς καρκίνου των οστών, που μπορούν να επηρεάσουν το ισχίο, είναι οι ακόλουθοι:

1. Οστεοσάρκωμα

Το οστεοσάρκωμα επηρεάζει κυρίως τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες και εμφανίζεται συχνότερα στο χέρι κοντά στον ώμο και στο πόδι κοντά στο γόνατο. Μπορεί όμως, να επηρεάσει και οποιοδήποτε άλλο οστό του σώματος. Οι όγκοι του οστεοσαρκώματος αναπτύσσονται γρήγορα και εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος, συχνότερα στους πνεύμονες. 

2. Χονδροσάρκωμα

Το χονδροσάρκωμα ξεκινά από τον χόνδρο, τον συνδετικό δηλαδή ιστό που καλύπτει τα άκρα των οστών και συγκρατεί τις αρθρώσεις. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου επηρεάζει κυρίως άτομα 40 ετών και άνω.

Στους ενήλικες, το χονδροσάρκωμα, σχηματίζεται συνήθως στη λεκάνη, στο πάνω μέρος του ποδιού και στον ώμο.

3. Σάρκωμα Ewing

Το σάρκωμα Ewing είναι ένας εξαιρετικά κακοήθης όγκος που επηρεάζει τα οστά και τους μαλακούς ιστούς παιδιών και εφήβων. Προσβάλλει συχνότερα το λαγόνιο οστό, το μεγαλύτερο οστό του ισχίου. Τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί είναι πόνος, δυσκολία βάδισης και πυρετός που έρχεται και φεύγει.

4. Χόρδωμα

Το χόρδωμα είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος όγκος που σχηματίζεται στην σπονδυλική στήλη και επηρεάζει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημειώνεται ότι οι άνδρες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τις γυναίκες. Τα χορδώματα είναι κακοήθεις όγκοι, οι οποίοι προέρχονται από υπολείμματα της νωτιαίας χορδής της αναπτυσσόμενης σπονδυλικής στήλης και μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο της στήλης.

Τα χορδώματα αποτελούν επιθετικούς όγκους, παρόλο που ιστολογικά δίνουν εικόνα καλοήθων όγκων. Πολλές φορές παραμένουν ανενεργοί για μία χρονική περίοδο, στη συνέχεια όμως γίνονται πολύ επιθετικοί, αυξάνονται σε μέγεθος, μπορούν να δώσουν μεταστάσεις, οδηγώντας ακόμα και στον θάνατο.

Όταν ο όγκος επηρεάζει την σπονδυλική στήλη προκαλείται πόνος στα πόδια και ανικανότητα ελέγχου του εντέρου και της ουροδόχου κύστης. (Καρκίνος των οστών: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος των οστών στο ισχίο;

1. Πόνος

Το 20% των ασθενών με καρκίνο των οστών δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Όμως, για όλους τους υπόλοιπους ο πόνος στα οστά είναι το πρώτο σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν, ο οποίος μάλιστα, μπορεί να εμφανιστεί πριν ακόμα οι όγκοι γίνουν ορατοί σε ακτινογραφίες και αξονική τομογραφία.

Ο πόνος ξεκινά ξαφνικά και ποικίλλει σε βαρύτητα, ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Η έντασή του ωστόσο, δεν συσχετίζεται πάντα με τον τύπο και τη θέση του όγκου. Μάλιστα, τείνει να επιδεινώνεται τη νύχτα και με την κίνηση και σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύεται από πυρετό. Με την πάροδο του χρόνου, γίνεται εντονότερος και πιο συνεπής.

2. Πρήξιμο

Το πρήξιμο είναι ένα άλλο σύμπτωμα του καρκίνου των οστών, το οποίο εμφανίζεται μετά τον πόνο, στο σημείο του όγκου. Μερικές φορές, στο σημείο του πρηξίματος γίνεται αισθητή η μάζα του όγκου.

Στα παιδιά και τους εφήβους, το πρήξιμο και ο πόνος είναι πολύ συνηθισμένα και πολύ πιο πιθανόν να είναι αποτέλεσμα χτυπήματος από το παιχνίδι, αλλά στους ενήλικες είναι λιγότερο πιθανόν, ειδικά αν δεν έχει προηγηθεί τραυματισμός. Ως εκ τούτου, χρειάζεται προσοχή και άμεση επίσκεψη σε έναν γιατρό.

3. Κόπωση

Ο καρκίνος των οστών στο ισχίο, μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Περίπου το 80-100% των ασθενών με καρκίνο παραπονιούνται για έντονη κόπωση και έλλειψη ενέργειας. Η ολοκλήρωση των καθημερινών εργασιών, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, γίνεται εξίσου κουραστική με το τρέξιμο και ενώ η ξεκούραση είναι σημαντική, η κόπωση που προκαλείται από τον καρκίνο, τείνει να μην ανακουφίζεται ακόμη και μετά από επαρκή ξεκούραση.

Οι λόγοι που ο καρκίνος προκαλεί κόπωση δεν είναι εντελώς κατανοητοί, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι αποτέλεσμα ορμονικών και πρωτεϊνικών αλλαγών που συνοδεύουν την φλεγμονή ή προκαλούνται από τοξίνες που παράγονται από τον ίδιο τον καρκίνο. (Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: 2+1 τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων)

4. Πυρετός

Ο πυρετός χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο των οστών στο ισχίο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι κακοήθεις όγκοι προκαλούν πυρετό. Σε περίπτωση που δεν είστε άρρωστοι ή δεν έχετε κάποια λοίμωξη που να μπορεί να εξηγήσει τον πυρετό σας, επικοινωνήστε όσο πιο σύντομα γίνεται με τον γιατρό σας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πυρετός που είναι αποτέλεσμα καρκίνου είναι επίμονος και διαρκεί περισσότερο από το χρονικό διάστημα που διαρκεί ο πυρετός μιας ασθένειας, όπως η γρίπη.

+ 14 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Are the Symptoms of Bone Cancer in Hips? https://www.verywellhealth.com/symptoms-of-bone-cancer-in-hip-5097117

Self-care of chronic musculoskeletal pain – experiences and attitudes of patients and health care providers https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-018-1997-7

A Systematic Approach to the Evaluation of a Limping Child https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2015/1115/p908.html

Malignant causes of fever of unknown origin https://www.rcpjournals.org/content/clinmedicine/15/3/292

What is Fatigue or Weakness? https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/fatigue/what-is-cancer-related-fatigue.html

Hip Bursitis https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/hip-bursitis

Signs and Symptoms of Osteosarcoma https://www.cancer.org/cancer/osteosarcoma/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html#:~:text=Bone%20pain%20and%20swelling%20Pain%20at%20the%20site,they%20can%20occur%20in%20other%20bones%20as%20well.

Causes of Chronic Hip Pain Undiagnosed or Misdiagnosed by Primary Physicians in Young Adult Patients: a Retrospective Descriptive Study https://jkms.org/DOIx.php?id=10.3346/jkms.2018.33.e339

Bone Pain in Cancer Patients: Mechanisms and Current Treatment https://www.mdpi.com/1422-0067/20/23/6047

Ewing's sarcoma of the ilium mimicking inflammatory arthritis of the hip: a case report https://casesjournal.biomedcentral.com/articles/10.4076/1757-1626-2-6487

Primary Bone Cancer https://www.cancer.gov/types/bone/bone-fact-sheet

Bone and cancer: the osteoncology https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3796999/

Skeletal complications in cancer patients with bone metastases https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/iju.13170

Cancer statistics, 2018 https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21442