Καρκίνος

Καρκίνος του δέρματος: Νέο τζελ αντικαθιστά την χειρουργική επέμβαση

Ένα νέο πειραματικό τζελ έρχεται να δώσει μια μικρή υπόσχεση για τη θεραπεία της πιο κοινής μορφής καρκίνου δέρματος, υπονοώντας ότι στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για την χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί ένα τζελ να θεραπεύσει τον καρκίνο του δέρματος;

Οι ερευνητές δοκίμασαν το τζελ σε 30 ασθενείς με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC), ένα είδος καρκίνου του δέρματος που διαγιγνώσκεται σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου, σπάνια εξαπλώνεται σε άλλα σημεία του σώματος, αλλά χρειάζεται θεραπεία συνήθως μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Kavita Sarin, αναπληρωτή καθηγητή δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, στο Redwood της Καλιφόρνια, για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι σημαντικό να βρεθούν μη χειρουργικές επιλογές, για λιγότερη ταλαιπωρία των ασθενών. Όπως εξήγησε, σε ορισμένες περιπτώσεις, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται σε σημεία, όπως το πρόσωπο, που μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφήσει ουλή, ενώ άλλες φορές εμφανίζεται σε πολλαπλά σημεία, πράγμα που σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί δύο τοπικά φάρμακα για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, αλλά μπορούν να θεραπεύσουν μόνο επιφανειακούς καρκίνους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την μειοψηφία των περιπτώσεων.

Η ερευνητική ομάδα λοιπόν, δοκίμασε ένα πειραματικό φάρμακο που ονομάζεται ρεμετινοστάτη, το οποίο αποκλείει ένα ένζυμο, γνωστό ως δεακετυλάση ιστόνης. Η εργαστηριακή έρευνα, έδειξε ότι η αναστολή του εν λόγω ενζύμου μπορεί να καταστέλλει την ανάπτυξη του βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 6 Αυγούστου στο Clinical Cancer Research, ήταν μια μικρή δοκιμή, σχεδιασμένη για να διαπιστωθεί εάν η συγκεκριμένη τοπική φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να έχει κάποια θετική θεραπευτική επίδραση στην αντιμετώπιση του βαθύτερου βασικοκυτταρικού καρκινώματος. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι από τους 33 καρκίνους του δέρματος που αντιμετωπίστηκαν με την χρήση του τζελ για έξι εβδομάδες, οι 17 επιλύθηκαν εντελώς και άλλοι έξι ανταποκρίθηκαν εν μέρει – δηλαδή συρρικνώθηκαν κατά τουλάχιστον 30% σε διάμετρο.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζελ ήταν πιο αποτελεσματικό ενάντια στο επιφανειακό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, συρρικνώνοντας τους όγκους ή εξαφανίζοντας τους εντελώς. Ωστόσο, περίπου τα 2/3 άλλων τύπων καρκίνου του δέρματος, όπως το οζώδη βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στο δέρμα, δεν ανταποκρίθηκαν.

Σημειώνεται ότι η κύρια παρενέργεια που παρατήρησε η επιστημονική ομάδα, ήταν ένα εξάνθημα στο σημείο εφαρμογής του τζελ.

Περαιτέρω μελέτη

Ο Δρ. Sarin, υπογράμμισε ότι παρόλο που η παρούσα μελέτη δίνει μια σημαντική υπόσχεση για μια εναλλακτική για την χειρουργική επέμβαση θεραπεία του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να βελτιωθεί το θεραπευτικό σχήμα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν περισσότεροι τύποι καρκίνου του δέρματος που εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα. Επιπρόσθετα, τόνισε, πρέπει να απαντηθεί και το ερώτημα κατά πόσον διαρκούν τα αποτελέσματα του τζελ στην συρρίκνωση ή την εξαφάνιση των όγκων. Για όλα τα πιο πάνω, οι μεγαλύτερες και μακροπρόθεσμες μελέτες κρίνονται απαραίτητες.