Πρόληψη και θεραπεία

Καρκίνος του δέρματος: Οι επιστήμονες αναπτύσσουν mRNA εμβόλιο

Επιστήμονες από την Φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου του Όρεγκον (OSU), έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης ενός εμβολίου, το οποίο θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο, τον πιο κοινό τύπο καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο καρκίνος του δέρματος, σε αντίθεση με άλλους τύπους καρκίνου, ξεκινά εξωτερικά στην επιφάνεια του δέρματος και σε περίπτωση που δεν προλάβει να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια απλή χειρουργική επέμβαση ή την εφαρμογή ενός ειδικού τζελ. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την χειρουργική επέμβαση του καρκίνου του δέρματος;)

Υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης εμβολίου για πρόληψη του καρκίνου του δέρματος;

Ερευνητές έχουν πρόσφατα ανακαλύψει ότι υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης ενός mRNA εμβολίου (ανεπτυγμένο με την ίδια τεχνολογία που έχουν αναπτυχθεί τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer για την COVID-19), το οποίο θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακευτικών Επιστημών στο OSU και επικεφαλή της μελέτης Δρ. Arup Indra, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ότι αφορά τα προειδοποιητικά σημάδια του μελανώματος και τους κινδύνους που ελλοχεύει η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, η συχνότητα του μελανώματος συνεχίζει να αυξάνεται. Ως εκ τούτου, οι εναλλακτικές προληπτικές λύσεις είναι απαραίτητες και για τον λόγο αυτό μελετιούνται εδώ και δεκαετίες.

Για περισσότερα από 40 χρόνια, οι ερευνητές εξέταζαν διάφορα διατροφικά αντιοξειδωτικά ως ένα φθηνό και εύκολα προσβάσιμο μέσω πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, αλλά σε πολλές μελέτες δεν διαπιστώθηκε καλή απόδοση. Ως εκ τούτου, στράφηκαν σε νέους χημειοπροληπτικούς παράγοντες, όπως ένα mRNA εμβόλιο για άμεση και περαιτέρω προστασία. (Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τζελ που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος)

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Investigative Dermatology, βασίστηκε σε μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο αντιοξειδωτικό σύστημα της θειορεδοξίνης, που ονομάζεται TR1. Αυτή η πρωτεΐνη πιστεύεται ότι είναι ικανή να αποτρέψει το οξειδωτικό στρες στα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή του δέρματος που ενεργοποιούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, οι ερευνητές αφαίρεσαν την πρωτεΐνη TR1 από τα αντιοξειδωτικά τους συστήματα, για να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την προστασία των μελανοκυττάρων, διαπιστώνοντας ότι χωρίς  την TR1, ο πολλαπλασιασμός των μελανοκυττάρων μειώθηκε σημαντικά.

Με βάση τα πιο πάνω, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωτεΐνη TR1 επηρεάζει άμεσα τα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, τονίζοντας ότι η δημιουργία ενός εμβολίου, το οποίο θα δημιουργεί περισσότερες πρωτεΐνες TR1, θα μπορούσε να προστατεύσει από τις βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από τον ήλιο. Σύμφωνα με τον Indra, μετά την λήψη του mRNA εμβολίου, τα κύτταρα θα αποκτήσουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση και θα είναι ικανά να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες και την βλάβη που προκαλεί στο DNA η υπεριώδης ακτινοβολία. Μάλιστα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι αν κάτι τέτοιο γίνει πράξη, ο επιπολασμός του καρκίνου του δέρματος θα μειωθεί σημαντικά, διότι τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος θα μπορούν να εμβολιάζονται μια φορά τον χρόνο για πρόσθετη αντιηλιακή προστασία. (Διαβάστε πώς θα προστατεύσετε το δέρμα σας κατά το μαύρισμα)