Καρκίνος

Καρκίνος του δέρματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την χειρουργική επέμβαση και την ανάρρωση;

Ο καρκίνος του δέρματος, σε αντίθεση με άλλους τύπους καρκίνου, ξεκινά εξωτερικά στην επιφάνεια του δέρματος και στην περίπτωση που δεν προλάβει να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια απλή χειρουργική επέμβαση.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος;

1. Μικροσκοπική χειρουργική επέμβαση Mohs

Η χειρουργική επέμβαση Mohs είναι ένα νεότερο στυλ χειρουργικής επέμβασης, για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος. Στόχος αυτής της χειρουργικής επέμβασης, είναι η μείωση της ποσότητας του δέρματος που αφαιρείται, ώστε η ανάρρωση να είναι πιο εύκολη και η εμφάνιση μετά την επέμβαση πιο βελτιωμένη. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο το τι είναι ακριβώς αυτή η χειρουργική επέμβαση, θα περιγράψουμε λίγο τη διαδικασία. Αρχικά, ο δερματολόγος θα κάνει μια τοπική ένεση αναισθησίας για να μουδιάσει η περιοχή που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ακολούθως με τη βοήθεια της μικροχειρουργικής Mohs, θα γίνει μια λεπτή τομή στο δέρμα και ο ιστός του δέρματος που είναι καρκινικός θα αφαιρεθεί μαζί με ελάχιστο περιθώριο φυσιολογικού δέρματος. Στην συνέχεια, τα περιθώρια του φυσιολογικού δέρματος θα ελεγχθούν με ένα μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα ή αν το δέρμα είναι καθαρό, πράγμα που σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει αφαιρεθεί εντελώς και η επέμβαση έχει τελειώσει. Στην περίπτωση ωστόσο, που ο έλεγχος στα περιθώρια δεν είναι σαφής και παρουσιάζονται καρκινικά κύτταρα, τότε θα αφαιρεθεί ξανά ένα άλλο λεπτό στρώμα δέρματος και θα αξιολογηθεί ξανά. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι τα περιθώρια να είναι εντελώς απαλλαγμένα από καρκινικά κύτταρα.

Η χειρουργική επέμβαση Mohs είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος που δεν έχει μελάνωμα και ελαχιστοποιεί την ποσότητα του δέρματος που αφαιρείται. Ωστόσο, είναι μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία σε σύγκριση με την τυπική εκτομή.

2. Τυπική εκτομή για καρκίνο του δέρματος

Η «τυπική εκτομή» είναι ουσιαστικά μια τυπική χειρουργική επέμβαση με νυστέρι. Κατά τη διαδικασία αυτή, η καρκινική ανάπτυξη αφαιρείται με ένα νυστέρι μαζί με ένα περιθώριο υγιούς δέρματος περίπου 4 έως 5 mm. Στη συνέχεια, η περιοχή ράβεται και ο ιστός που αφαιρέθηκε αποστέλλεται για αξιολόγηση σε έναν παθολογοανατόμο. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε 7 – 10 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάτι δεν πάει καλά, ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί εκ νέου σε χειρουργική επέμβαση. Επίσης, υπάρχει και ο κίνδυνος να αφαιρεθεί περισσότερο δέρμα από αυτό που χρειάζεται, σε σύγκριση με μια χειρουργική επέμβαση Mohs.

3. Ηλεκτροδεσμευτικός έλεγχος και θεραπεία για καρκίνο του δέρματος

Αυτή η διαδικασία επιλέγεται, συνήθως για τη θεραπεία καρκίνων του δέρματος πρώιμου σταδίου και καρκίνους που δεν έχουν μελάνωμα στο πάνω στρώμα του δέρματος. Πρόκειται για μια αρκετά απλή και γρήγορη διαδικασία, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Συγκεκριμένα, ο δερματολόγος κάνει τοπική αναισθησία για να μουδιάσει το δέρμα και στη συνέχεια με ένα αιχμηρό αντικείμενο, αρχίζει να ξύνει το πάνω μέρους του δέρματος για να αφαιρέσει τα καρκινικά κύτταρα. Τέλος, με μια ηλεκτρική βελόνα καίει την περιοχή που ξύστηκε. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και στη συνέχεια η πληγή αφήνεται να επουλωθεί από μόνη της.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανάρρωση;

Η ανάρρωση από μια χειρουργική επέμβαση  του καρκίνου του δέρματος βασίζεται στη βασική φροντίδα των τραυμάτων γενικότερα και περιλαμβάνει:

  • Τακτικό καθαρισμό πληγής
  • Χρήση αντιβιοτικής αλοιφής για να κρατηθεί υγρό το τραύμα
  • Χρήση καθαρών επιδέσμων για προστασία του τραύματος

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved