Καρκίνος

Καρκίνος του μαστού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νεαρές γυναίκες!

Ο καρκίνος του μαστού, είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες, θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού σε κάποιο σημείο της ζωής της. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, εμφανίζονται σε μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες, αλλά ο εν λόγω καρκίνος μπορεί να επηρεάσει και γυναίκες κάτω των 45 ετών.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 9% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ, εμφανίζονται σε γυναίκες κάτω των 45 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερες από 25.000 Αμερικανίδες κάτω των 45 ετών νοσούν με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. (Καρκίνος μαστού: Πολλές γυναίκες επιζούν από αυτόν, αλλά πεθαίνουν από άλλες παθήσεις)

Ο Jack Jacoub, MD, πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο ογκολόγος και διευθυντής του MemorialCare Cancer Institute στο Orange Coast Medical Center, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν για το ενδεχόμενο καρκίνου του μαστού πριν τα 45 και να το συζητούν με τον γυναικολόγο τους σε κάθε μια από τις επισκέψεις τους.  Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και αν ο αριθμός των γυναικών που νοσούν με καρκίνο του μαστού πριν τα 45 φαίνεται μικρός αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, μπορεί να μην παραμείνει έτσι χωρίς σωστή πρόληψη. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται σωστά, για να μπορούν να λαμβάνουν τα σωστά προληπτικά μέτρα εγκαίρως. (Καρκίνος μαστού: Προοδευτική θεραπεία με Herceptin)

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού, μπορεί να είναι πιο συχνός σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά μπορεί να επηρεάσει την οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να γνωρίζετε καλά τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο. (Καρκίνος του μαστού: Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο)

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 45 ετών είναι:

  • Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή συγγενείς που έχουν διαγνωστεί πριν την ηλικία των 45 ετών.
  • Ύπαρξη ορισμένων γονιδίων καρκίνου του μαστού ή γενετικές μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, όπως τα γονίδια BRCA, CHEK-2 και PALB.
  • Ύπαρξη συγγενή πρώτου βαθμού με γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο του μαστού.
  • Προβλήματα υγείας του μαστού, όπως καρκίνωμα πόρων in situ (DCIS), λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS), άτυπη υπερπλασία του πόρου (ADH) ή άτυπη λοβιακή υπερπλασία.
  • Ακτινοθεραπεία στο στήθος κατά την παιδική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή.
  • Ένδειξη πυκνού μαστού σε εξέταση μαστογραφίας.
  • Ύπαρξη συνδρόμων. όπως σύνδρομο Li-Fraumeni, σύνδρομο Cowden ή σύνδρομο Bannayan-Riley-Ruvalcaba ή ύπαρξη συγγενή πρώτου βαθμού με ένα από αυτά τα σύνδρομα.

Σε ποια ηλικία συνιστάται η έναρξη μαστογραφίας;

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η μαστογραφία είναι ένα είδος ακτινογραφίας του μαστού, που χρησιμοποιούν οι γιατροί για την ανίχνευση και διάγνωση ασθενειών του μαστού, όπως ο καρκίνος. (Η ετήσια μαστογραφία θα πρέπει να σταματάει σε γυναίκες ηλικίας 75 ετών και άνω;)

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία:

  • Στις γυναίκες 45-54 ετών συνιστάται η μαστογραφία κάθε χρόνο.
  • Στις γυναίκες 55 ετών και άνω συνιστάται η μαστογραφία κάθε δύο χρόνια.
  • Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, 45-55 ετών, πρέπει να κάνουν μαστογραφία και μαγνητική τομογραφία μαστού, νωρίτερα. Συνήθως, η έναρξη των εν λόγω εξετάσεων συνιστάται από την ηλικία των 30 ετών.
  • Οι γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, θα πρέπει να ξεκινούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού, 10 χρόνια πριν από την ηλικία στην οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά το μέλος της οικογένειάς τους.
  • Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, είτε λόγω οικογενειακού ιστορικού, γενετικής προδιάθεσης ή άλλων παραγόντων, θα πρέπει να εναλλάσσουν μαστογραφία με μαγνητική τομογραφία μαστού.

Ποια προληπτικά μέτρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Πέραν από τη μαστογραφία, οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλα προληπτικά μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες, όπως:

Σημειώνεται ότι πάντα πρέπει να μιλάτε με τον γιατρό σας πριν λάβετε αντισυλληπτικά χάπια ή χάπια ορμονικού ελέγχου. (Καρκίνος του μαστού: Ξεδιαλύνοντας 15 κοινούς μύθους)