Καρκίνος

Καρκίνος του μαστού: Πώς να ελέγξετε το στήθος σας;

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι η μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων του μαστού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη όγκου (καρκινικός ιστός του μαστού).

Η πιο συνηθισμένη θέση των κυτταρικών αλλαγών εμφανίζεται στα κύτταρα που επενδύουν τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού. Ένα μικρότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού επηρεάζει τα λοβίδια του μαστού (τον αδένα που παράγει το γάλα).

Το καρκίνωμα του πόρου in situ (DCIS) θεωρείται η πρωιμότερη μορφή καρκίνου του μαστού. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα στους γαλακτοφόρους πόρους. Είναι μη επεμβατικό, δηλαδή δεν έχει εξαπλωθεί από τον γαλακτοφόρο πόρο στον περιβάλλοντα ιστό. Έχει επίσης χαμηλό κίνδυνο να γίνει επεμβατικός.

Πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος του μαστού;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αναπτύσσεται ο καρκίνος του μαστού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου (κάτι που μπορεί να ελέγξει ένα άτομο).

Στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται:

Η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού αυξάνει πολύ λίγο τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού (αλλά μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και της μήτρας, οπότε τα οφέλη συχνά αντισταθμίζουν τους κινδύνους). Η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT), ιδίως εάν πρόκειται για συνδυασμένο σκεύασμα HRT και χρησιμοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η τρέχουσα άποψη είναι ότι η HRT που λαμβάνεται για πέντε ή λιγότερα χρόνια δεν αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Όσον αφορά τους μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, πρόκειται για πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει το άτομο.

Περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • Οικογενειακές γενετικές μεταλλάξεις (BRCA1 και BRCA2)
  • Η αύξηση της ηλικίας
  • Η έναρξη της περιόδου πριν από την ηλικία των 12 ετών και η εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία
  • Ιστορικό προηγούμενου καρκίνου του μαστού

Όσες δεν έχουν γεννήσει παιδιά έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες που είναι μεγαλύτερες από 30 ετών όταν γεννούν το πρώτο τους παιδί έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από ό,τι οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ. Αλλά και όσες δεν έχουν γεννήσει ποτέ μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με όσες αποκτούν παιδιά κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας τους.

Μπορείτε ενδεχομένως να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ζώντας έναν δραστήριο τρόπο ζωής, διατηρώντας το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 18,5-25 και θηλάζοντας εάν έχετε παιδιά. Όσο περισσότερο θηλάζετε το μωρό σας, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού. Δεν είναι πλήρως γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υπάρχουν προτάσεις ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι ωοθήκες δεν παράγουν ωάρια τόσο συχνά όσο κάποιος θηλάζει και η ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την έκθεση στις ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες.

Πώς νιώθετε ένα εξόγκωμα στον μαστό;

Η αίσθηση ενός εξογκώματος στο στήθος μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Μερικές φορές είναι “σαν μπιζέλι” σε μέγεθος και υφή- άλλες φορές μπορεί να είναι μεγαλύτερο και να τον αισθάνεστε σκληρό και ακανόνιστο. Μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο στήθος ή στη μασχάλη. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τους μαστούς σας καθώς και τις μασχάλες σας κατά τη διαδικασία της αυτοεξέτασης.

Πώς μπορείτε να ελέγξετε το στήθος σας για ένα εξόγκωμα;

  • Κοιτάξτε στον καθρέφτη και τους δύο μαστούς και ελέγξτε για νέα ασυμμετρία ή πρήξιμο (είναι σύνηθες το ένα στήθος να είναι μεγαλύτερο από το άλλο) ή λακκούβες στο δέρμα
  • Ελέγξτε για τυχόν άλλες δερματικές αλλαγές (όπως ξηρότητα ή εξανθήματα) και αλλαγές στις θηλές (εκκρίσεις από τις θηλές, νέα αναστροφή των θηλών ή εξάνθημα στις θηλές)
  • Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας ενώ βρίσκεστε μπροστά στον καθρέφτη. Ελέγξτε για αλλαγές κάτω από τα χέρια/τις μασχάλες – το ίδιο όπως παραπάνω
  • Ξαπλωμένοι, ψηλαφήστε με το δεξί σας χέρι (πιέζοντας με διάφορες πιέσεις) τον αριστερό μαστό
  • Χρησιμοποιήστε την παλάμη σας για να περιηγηθείτε γύρω από το στήθος, ξεκινώντας από την κλείδα, κάνοντας κυκλική κίνηση (σπειροειδώς μέχρι να φτάσετε στη θηλή). Εάν το στήθος σας είναι μεγάλο, η ψηλάφηση του κάτω μέρους του μαστού είναι επίσης σημαντική
  • Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά
  • Όπως παραπάνω, αλλά ψηλαφώντας και τις δύο μασχάλες, ψηλαφώντας για εξογκώματα ή πρηξίματα
  • Καθίστε και εξετάστε και τους δύο μαστούς και τις μασχάλες με τον ίδιο τρόπο. Μερικές φορές, το κάθισμα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των εξογκωμάτων του μαστού (αντί του θωρακικού τοιχώματος και των πλευρών)

Είναι πάντα αισθητός ένας όγκος στο στήθος;

Ένα εξόγκωμα μπορεί να είναι διαφορετικά αισθητό, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος του μαστού και η ηλικία (σε μεγαλύτερους μαστούς, τα εξογκώματα μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά, για παράδειγμα). Με γυμνό μάτι, ο μαστός μπορεί να φαίνεται διαφορετικός, το περίγραμμα μπορεί να αλλάξει ή μπορεί να παρατηρήσετε ένα εμφανές εξόγκωμα ή πρήξιμο. Μπορεί να παρατηρήσετε ορατές αλλαγές, όπως διαρροή υγρού από τη θηλή, εξανθήματα ή ερυθρότητα, αλλά μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο στο στήθος, ο οποίος μπορεί να μην έχει προφανή αιτία.

Όσον αφορά το αν τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του μαστού είναι πάντα ορατά, ορισμένοι άνθρωποι δεν παρατηρούν καν ότι έχουν ένα εξόγκωμα, αλλά ο καρκίνος τους μπορεί να ανιχνευθεί με μια εξέταση ελέγχου (μαστογραφία).

Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει πώς να εξετάζετε μόνοι το στήθος σας.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε το στήθος σας;

Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά το στήθος σας, ακόμη και αν δεν έχετε αισθανθεί κάποιο εξόγκωμα στο παρελθόν. Ο έλεγχος των μαστών σας κάθε δύο εβδομάδες ή έως και μία φορά το μήνα, σας βοηθά να αναγνωρίσετε τι σας φαίνεται φυσιολογικό και σας διευκολύνει να παρατηρήσετε πότε κάτι δεν είναι φυσιολογικό.

Συνιστάται να τους ελέγχετε την ίδια ημέρα κάθε μήνα, περίπου μια εβδομάδα μετά την περίοδό σας. Η διαδικασία δεν θα πρέπει να διαρκεί πολύ, αλλά φροντίστε να είστε σχολαστικοί.

Μπορείτε να κάνετε αυτοεξέταση όπως αναφέραμε παραπάνω μπροστά από έναν καθρέφτη, αλλά μια καλή συμβουλή είναι να το κάνετε στο ντους. Ο έλεγχος του στήθους σας μπορεί να είναι ευκολότερος στο ντους ή στο μπάνιο, καθώς τα εξογκώματα μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα όταν το δέρμα είναι υγρό.

Αυτό που αναζητάτε είναι μια διαφορά από την εξέταση του προηγούμενου μήνα. Επομένως, θα πρέπει να γνωρίζετε τη διάταξη και τη φυσιολογική αίσθηση των δικών σας μαστών. Αν σας βοηθάει, θα μπορούσατε να σχεδιάσετε ένα διάγραμμα, ώστε να ξέρετε πού βρίσκονται ήδη τυχόν εξογκώματα ή αυλακώσεις.

Μπορούν οι άνδρες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού;

Ενώ συχνά δίνεται έμφαση στο πώς οι γυναίκες επηρεάζονται από τον καρκίνο του μαστού, και οι άνδρες μπορούν και νοσούν επίσης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί στη μικρή ποσότητα ιστού του μαστού πίσω από τις θηλές των ανδρών.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες επηρεάζει συνήθως μόνο τις ηλικίες μεταξύ 60-70 ετών, αλλά υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί και σε νεότερους άνδρες.

Το κύριο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού στον ιστό του ανδρικού μαστού είναι ένας όγκος, αλλά μπορεί να επηρεαστεί και η θηλή, όπως αλλαγή στο σχήμα, το χρώμα, τη θέση ή την έκκριση.

Οι άνδρες θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται να ελέγχουν για εξογκώματα και να ζητούν ιατρική συμβουλή εάν αισθάνονται κάτι ασυνήθιστο.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για ένα εξόγκωμα στο στήθος σας;

Τα πράγματα που μπορεί να είναι μη φυσιολογικά και θα πρέπει να τα ελέγξει ένας επαγγελματίας, για να είστε σίγουροι. Μπορεί να μην είναι τίποτα, αλλά είναι πάντα καλύτερο να το εξετάσετε για να μην σας προκαλεί ανησυχία. Επιπλέον, η έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία μπορεί να είναι το κλειδί για την επιβίωση από τον καρκίνο. Ζητήστε επανεξέταση από γιατρό εάν έχετε:

  • Ένα νέο εξόγκωμα στο στήθος
  • Ένα νέο εξόγκωμα στη μασχάλη
  • Αλλαγές στη θηλή (αλλαγή στη θέση της θηλής, αναστροφή της θηλής, εκκρίσεις από τη θηλή ή δερματικές αλλαγές γύρω από τη θηλή σας (όπως έκζεμα)
  • Δερματικές αλλαγές στους μαστούς (εξανθήματα ή εμφάνιση “εκζέματος“)
  • Αλλαγή του χρώματος του δέρματος
  • Ρηγμάτωση του δέρματος ή λακκούβες (όπου το δέρμα φαίνεται “τραβηγμένο”)

Όταν επισκέπτεστε έναν γιατρό σχετικά με ένα εξόγκωμα στο στήθος ή αλλαγές που σας ανησυχούν, θα σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Θα εξετάσουν τα φάρμακά σας και αν καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ (κάτι που συχνά αναγράφεται στον ιατρικό σας φάκελο).


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Breast cancer statistics https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/breast-cancer

Parity, age at first and last birth, and risk of breast cancer: a population-based study in Sweden https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8739084/

Reproductive factors and breast cancer https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8405211/

Molecular Profiling of Human Mammary Gland Links Breast Cancer Risk to a p27+ Cell Population with Progenitor Characteristics https://www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(13)00197-5