Καρκίνος

Καρκίνος του μαστού: Πότε υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης και άλλων καρκίνων;

Στο περιβάλλον μας, στον τρόπο ζωής μας, ακόμη και στα γονίδια μας, υπάρχουν πολλά επιβλαβή στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ή επανεμφάνισης καρκίνου, όπως οι συνήθειες μας και η έκθεση μας σε διάφορα φάρμακα. Η πρόληψη του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση των περιπτώσεων στο γενικό πληθυσμό.

Ο καρκίνος δεν είναι μια μονωμένη ασθένεια, αλλά μια ομάδα ασθενειών που περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παγκρέατος, του πνεύμονα και πολλοί άλλοι.

Αν επιθυμείτε να ελέγξετε τον κίνδυνο που διατρέχετε για ανάπτυξη καρκίνου απαντήστε σε αυτές τις απλές ερωτήσεις της καθημερινότητάς σας: Έλεγχος κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου! Σας απαντάμε και σας συμβουλεύουμε για τα μέτρα πρόληψης που μπορείτε να πάρετε και τις αλλαγές  που μπορείτε να ακολουθήσετε στον τρόπο ζωής σας!

Στην περίπτωση που ο καρκίνος κάνει την εμφάνιση του, ακόμη και αν αντιμετωπιστεί μέσω διαφόρων θεραπειών όπως η χημειοθεραπεία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξαναεμφανιστεί και μάλιστα σε πιο επιθετική μορφή ή ως διαφορετικός τύπος καρκίνου. Σύμφωνα λοιπόν με νέα μελέτη, οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού μεταξύ δύο διαφορετικών περιόδων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και  άλλους τύπους καρκίνου.

Ο καρκίνος του μαστού, που ανιχνεύεται ανάμεσα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, ονομάζεται επανεμφανιζόμενος καρκίνος (interval cancer) και τείνει να είναι πιο επιθετικός σε σχέση με τον καρκίνο που εμφανίστηκε την πρώτη φορά.

Τι διαπίστωσε η νέα μελέτη;

Για τους σκοπούς της έρευνας τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 15.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες συμμετείχαν σε προηγούμενες μελέτες. Από αυτές τις γυναίκες, οι 1.772 είχαν αναπτύξει επανεμφανιζόμενο καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ερευνητών, οι γυναίκες που παρουσίασαν επανεμφανιζόμενο καρκίνο του μαστού, ήταν πιθανότερο να είχαν προηγουμένως διαγνωστεί -ή αργότερα- με άλλο τύπο καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του δέρματος.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν διαγνωστεί με επανεμφανιζόμενο καρκίνο, οι γυναίκες με επανεμφανιζόμενο καρκίνο που είχαν προηγουμένως έναν άλλον τύπο καρκίνου, ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν οικογενειακό ιστορικό πολλαπλών καρκίνων. Όπως εξηγεί ο  Δρ. Felix Grassmann, ερευνητής στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, αυτό υποδηλώνει ότι οι σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις ενδέχεται να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον επανεμφανιζόμενο καρκίνο των γυναικών αυτών.

Γιατί χρειάζεται περεταίρω έρευνα;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα  για την περαιτέρω ενημέρωση των προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου, ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα που θα βοηθήσει στον εντοπισμό των σπάνιων γενετικών μεταλλάξεων που ενδεχομένως να σχετίζονται με τον επανεμφανιζόμενο καρκίνο του μαστού και με άλλους τύπους καρκίνου.